באסתני סונאטי (גלידה פרסית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
באסתני סונאטי
גלידה פרסית מוגשת עם עלי ופל
גלידה פרסית מוגשת עם עלי ופל
מאכלים
מרכיבים עיקריים חלב, שמנת מתוקה, ביצים, סוכר, מי ורדים (או "עלי ורדים"), זעפרן, וניל, ופיסטוקים

באסתני סונאטיפרסית: بستنی سنتی, נקראת גם: גלידת זעפרן או גלידת פרח וזמיר) היא גלידה בעלת מרקם דביק ואלסטי עם אחוזי שומן גבוהים בדומה אל גלידות מסטיק או גלידת "קולפי" הודית. גלידה זו עשויה מחלב, שמנת מתוקה, ביצים, סוכר, מי ורדים (או "עלי ורדים"), זעפרן, וניל, ופיסטוקים. זה ידוע בעיקר בשם גלידה פרסית. לעיתים גם נהוג להוסיף אל גלידה זו גם: "אבקת סחלב" ואפילו מעט מסטיקא כמו בגלידות מסטיק כדי להשוות לה מראה יותר דביק ואלסטי.

צורות הגשה

יש הנוהגים להגיש גלידה זו ביחד עם: "פלודה" (פלודה שיראזי) ויש הנוהגים להגיש גלידה זו גם עם "מיץ גזר" בתוספת של: קינמון, אגוז מוסקט, ציפורן, הל, או תבלינים אחרים. צורת הגשה זו נקראת: "אב-האביג' באסתני".

היסטוריה

עדויות ראשונות על אכילת קינוחים קרים באזור פרס בשנת 500 לפני הספירה בתקופת הממלכה האחמנית. בתקופה זו היה נהוג לערבב שלג עם "סורבה (קליפת פירות)" ומעליה לפזר: זעפרן, מיץ ענבים, ופירות. בשנת 400 לפני הספירה הומצא הקינוח המכונה: "פלודה" ונהגו לערבב אותו עם הגלידה הפרסית כדי לא לאבד את הנוזלים של הגלידה שנמסה.

בעת המודרנית

בסוף המאה ה-19 הומצאה "הגלידה הפרסית" בגרסה הנוכחית של ימינו בעלת מרקם קשה בדומה גלידות המסטיק שהיו באזור: טורקיה וסוריה. גלידה זו נקראה "באסתני סונאטי". גרסה זו הוכנה על בסיס שמנת בעלת אחוזי שומן גבוהים מאוד ולעיתים גם עם ביצים, במקום "אבקת מסטיקא כתושה" עם "אבקת סחלב" בתוספת עם תבלינים לכבודו של המלך הפרסי וגם לצורך תיבול של קינוחים פרסיים כגון פאלודה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא באסתני סונאטי בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0