בויאקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:46, 8 בדצמבר 2020 מאת בוט מקוה (שיחה | תרומות) (←‏top: הסבת תבנית עיר שנת >> תאריך)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בויאקה
Boyacá
סמל בויאקה
סמל בויאקה
דגל בויאקה
דגל בויאקה
מדינה קולומביהקולומביה קולומביה
בירת המחוז טונחה
תאריך ייסוד 1886
שטח 23,189 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ במחוז 1,279,913[1] (2017)
אזור זמן UTC -5
www.boyaca.gov.co

לחצו כדי להקטין חזרה

מחוז אטלאנטיקומחוז מגדלנהמחוז לה גואחירהמחוז בוליברמחוז ססארמחוז נורטה דה סנטנדרמחוז סוקרהמחוז קורדובהמחוז אנטיוקיהמחוז סנטנדרמחוז צ'וקומחוז אראוקהמחוז קסנרהמחוז בויאקהמחוז קלדסמחוז ריסרלדהמחוז קינדיובוגוטהמחוז קונדינמרקהמחוז טולימהמחוז ואיה דל קאוקהמחוז קאוקהמחוז נריניומחוז וילהמחוז פוטומאיומחוז ויצ'דהמחוז מטהמחוז גואאיניהמחוז גואביארהמחוז קקטהמחוז ואופסמחוז אמסונאסמחוז סן אנדרס ופרובידנסיהאקוודורפרוברזילבוניירקוראסאוארובה (טריטוריה)ונצואלהפנמהקוסטה ריקהניקרגואההונדורספרוBoyaca in Colombia.svg
אודות התמונה
(למפת בויאקה רגילה)
Colombia Boyacá location map.svg
 
סוגמוסו
סוגמוסו
צ'יקינקירה
צ'יקינקירה
פוארטו בויאקה
פוארטו בויאקה
בויאקה

ביואקהספרדית: Boyacá) הוא אחד מ-32 המחוזות של קולומביה. המחוז נמצא במרכז קולומביה והוא גובל במחוזות סנטנדר ונורטה דה סנטנדר בצפון, במדינת ונצואלה ובמחוז אראוקה בצפון-מזרח, בקסנרה במזרח, בקונדינמרקה בדרום, ובקלדס ובאנטיוקיה במערב.

המחוז משתרע על שטח של 23,189 קמ"ר.[2] במחוז מתגוררים כ-1.3 מיליון תושבים (הערכה ל-2017).[1] בירת המחוז היא טונחה.

היסטוריה

בתקופה הפרה-קולומביאנית האזור היה אחד המוקדים של בני המואיסקה, ששלטו במרכז קולומביה המודרנית. המואיסקה היו מחולקים לשלוש קבוצות עיקריות, והקבוצה הצפונית שלהם התרכזה סביב העיר אונסה (אנ'), שעל חורבותיה קמה טונחה.

ב-1537 האזור נכבש על ידי הקונקיסטדור הספרדי גונסאלו חימנס דה קסדה, שחילק את הילידים לאחר מכן לאנקומיינדות. טונחה הוקמה שנים ספורות לאחר מכן והיא הפכה לאחד המוקדים האזוריים של השלטון הקולוניאלי.

במהלך המסע של סימון בוליבר לשחרור האזור מידי האימפריה הספרדית בתחילת המאה ה-19 נערכו באזור כמה קרבות חשובים, כמו קרב בויאקה (אנ') וקרב ביצת ורגאס (אנ') ב-1819. תוך שנים ספורות רפובליקת קולומביה הגדולה קיבלה את עצמאותה ונוצר מחוז בויאקה שכלל חלקים נרחבים מקולומביה המודרנית ושבירתו הייתה טונחה.

ב-1830 הרפובליקה פוצלה והאזור נכלל ברפובליקת גרנדה החדשה. מאז היו באזור לא מעט שינויים מנהליים עד ב-1857 הרפובליקה הפכה לפדרלית והאזור נכלל במדינת בויאקה, שכללה חלקים נרחבים במזרח קולומביה ושבירתה הייתה טונחה. ב-1863 הרפובליקה הפכה לארצות הברית של קולומביה והמדינות המקוריות המשיכו להתקיים. ב-1886 ארצות הברית של קולומביה הפכה לרפובליקת קולומביה הלא-פדרלית והמדינה הפך למחוז בויאקה.

ב-1890 צורפה למחוז טריטוריית ואסקס (ספ'), בשטחים של היישובים פוארטו בויאקה, אוטנצ'ה וסן פבלו דה בורבור במערב המחוז, שלא השתייכה לאף מחוז והייתה במחלוקת בין מחוזות בויאקה וקונדינמרקה. בעשורים שלאחר מכן פוצלו מהמחוז יחידות שלטוניות שבסופו של דבר הפכו למחוזות אראוקה וקסנרה.

כלכלה

מקור ההכנסה המרכזי של המחוז הוא "המסדרון התעשייתי של בויאקה" (ספ'), המכיל 13 רשויות מקומיות במרכז המחוז, בהם גם הבירה טונחה, ואחראי למרבית הייצור התעשייתי במחוז. במידה פחותה יותר יש הסתמכות על חקלאות, הכוללת בעיקר גידול קנה סוכר וקפה, גידול מקנה וכרייה.

חלוקה מנהלית

חלוקת המחוז לפרובינציות.

בדומה לחלק גדול ממחוזות קולומביה, יש למחוז חלוקה מנהלית נוספת מלבד החלוקה לרשויות מקומיות והוא מחולק ל-13 פרובינציות (Provincias) ושני אזורים בעלי צביון מיוחד כדלהלן:

שם שם בספרדית עיר בירה מספר רשויות מקומיות
גוטיירס Gutiérrez אל קוקוי 6
צפון Norte סואטה 9
טונדמה Tundama דואיטמה 9
ולדרמה Valderrama סוצ'ה 7
לה ליברטד La Libertad לאברנסאגראנדה 4
סוגמוקסי Sugamuxi סוגמוסו 13
לנגופה Lengupá מירפלורס 6
ניירה Neira גרגואה 6
מזרח Oriente גואטקה 8
מארקס Márquez רמיריקי 10
מרכז Centro טונחה 15
ריקאורטה Ricaurte מוניקירה 13
מערב Occidente צ'יקינקירה 15
אזור הגבול Distrito Fronterizo קובארה 1
אזור ניהול מיוחד Zona de Manejo Especial (ZMEB)‎ פוארטו בויאקה 1

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בויאקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 תוצאות מפקד 2005 והערכות אוכלוסין לשנים 2005-2020, המחלקה הלאומית האדמיניסטרטיבית לסטטיסטיקה של קולומביה (DANE) (בספרדית).
  2. ^ בויאקה באתר האגודה הגאוגרפית של קולומביה (בספרדית).


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0