בועז ביסמוט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:אישיות תקשורת

פרמטרים [ שנות פעילות ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

בועז ביסמוט
בועז ביסמוט, 2009
בועז ביסמוט, 2009
לידה 25 בנובמבר 1964 (גיל: 59)
רחובות, ישראל
מדינה ישראלישראל ישראל
עיסוק עורך ראשי
מעסיק ישראל היום

בועז בִּיסְמוּט (נולד ב-25 בנובמבר 1964) הוא עיתונאי ובעל טור ישראלי, העורך הראשי של העיתון "ישראל היום" מאפריל 2017. בעבר שגריר ישראל במאוריטניה.

ביוגרפיה

ביסמוט נולד ברחובות למשפחה יוצאת תוניסיה. הוריו שלחו אותו ללמוד ביפו, בבית ספר קתולי ביסודי, ופרוטסטנטי בתיכון.

הוא החל את הקריירה העיתונאית שלו בשנת 1983 ככתב לענייני ספורט בעיתון "מעריב". בהמשך עסק בתפקידי כתיבה ועריכה במדורי הספורט והכלכלה של עיתון מעריב עד לשנת 1988. באותה שנה החל לשמש כשליח "מעריב" בפריז שבצרפת, במקביל ללימודיו האקדמיים, כמו כן לימד עיתונאות בבית הספר הישראלי ע"ש משה שרת בפריז.

ביסמוט הוא בוגר תואר ראשון במדע המדינה מאוניברסיטת בר-אילן (1984). כמו כן יש לו שני תוארי מוסמך אוניברסיטה מאוניברסיטת סורבון שבפריז: הראשון ביחסים בינלאומיים (1988) והשני בלימודי אפריקה – התמחות בשיתוף פעולה עם מדינות מתפתחות, חוף השנהב (1990). ביסמוט סיים בהצטיינות את בית הספר הגבוה לדיפלומטיה ואסטרטגיה של פריז (מקביל לתואר מוסמך אוניברסיטה).

בשנת 1990 התחיל ביסמוט לעבוד עבור עיתון "ידיעות אחרונות". בשנים 19902004 היה שליח "ידיעות אחרונות" בפריז. בזכות דרכונו הצרפתי נכנס למדינות שאין לישראל יחסים דיפלומטיים עִמן. בין המקומות שמהם דיווח: איראן, לבנון, סוריה, תוניסיה, אלג'יריה, לוב, תימן, עיראק ואפגניסטן (שתי המדינות האחרונות בזמן הכיבוש האמריקאי).

הוא דיווח ממדינות ערב, סיקר חזיתות מלחמה שונות בעולם ומגוון אירועים פוליטיים, דיפלומטיים ובינלאומיים. ביסמוט כתב כתבות תחקיר והשיג ראיונות בלעדיים עם מנהיגים עולמיים ודמויות בינלאומיות. מסעותיו הרבים למדינות ערב החלו למעשה כתוצאה מאי- הבנה בינו לבין מערכת העיתון, כאשר ביוני 1991 ביסמוט התבקש לסקר את ביקורו של אייבי נתן בתוניסיה באמצעות הטלפון מפריז. ביסמוט הבין מהם כי עליו להגיע בעצמו לתוניסיה. כאשר הגיע ביסמוט לעיר תוניס הוא התקשר למערכת עיתון "ידיעות אחרונות" ממלון הילטון המקומי, וסיקר משם את מפגש נתן - ערפאת.

באפריל 2004 מונה לשגריר ישראל במאוריטניה[1] ביוזמת שר החוץ סילבן שלום, במסגרת מכסת המינויים מחוץ לסגל המקצועי הקבוע של משרד החוץ. ביסמוט כיהן בתפקיד מיולי 2004 ועד אוגוסט 2008. בתקופת כהונתו ידעה מאוריטניה מספר הפיכות ובפברואר 2008 ספגה השגרירות בנואקשוט פיגוע ירי[2]. הפיגוע בוצע בידי אל קאעידה אבל נכשל. הארגון פרסם הודעת נטילת אחריות שבו הוא הצהיר שהשגריר, ביסמוט, היה המטרה והבטיח שבפעם הבאה הוא לא יינצל.

משנת 2008 ועד אפריל 2017 הוא שימש כעורך חדשות החוץ, כפרשן וככתב החוץ בעיתון "ישראל היום"[3].

ב-2012 יצא לאור ספרו "עובר כל גבול", המתמקד בחוויותיו במדינות המוסלמיות בהן ביקר, מפגשיו עם מנהיגים אזוריים כמו נשיא איראן מחמוד אחמדינג'ד, נשיא סוריה בשאר אסד, נשיא לוב מועמר קדאפי, נשיא איראן לשעבר מוחמד חתאמי, נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק ועוד. הספר מתייחס גם לנסיבות שהובילו למינויו כשגריר ישראל במאוריטניה ולתקופת שהותו שם.

ב-2013 פורסם כי ראש הממשלה בנימין נתניהו שקל למנות את ביסמוט לתפקיד "פרויקטור חיצוני מיוחד לנושא הרחקת מסתננים", תמורת 30 אלף שקלים בחודש ובונוסים של עד 200 אלף שקלים אם היה מצליח להביא לגירוש 2,500 מסתננים, אולם בסופו של דבר המינוי לא יצא לפועל[4][5].

ב-30 באפריל 2017 החליף את עמוס רגב בתפקיד העורך הראשי של "ישראל היום"[6]. תוך זמן קצר ערך שינויים בולטים במערכת העיתון, ובהם פיטורי הכתבים דן מרגלית ומוטי גילת ומינוי דרור אידר לעורך מדור הדעות. משנת 2017 מגיש מדי יום שני יחד עם רזי ברקאי את התוכנית "מה בוער" בגלי צה"ל.

חיים פרטיים

ביסמוט נשוי בשלישית לוונסה, צרפתייה קתולית, שהתגיירה לאחר שהכירה אותו ושינתה את שמה לרות. אב לארבעה ילדים, ילדיו לומדים בחינוך דתי, בתו הגדולה היא מאשתו הראשונה. מתגורר בתל אביב.

סיקורים וראיונות בולטים

  • בפברואר 2018 ראיין שוב את נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לראשונה לאחר נאום ירושלים.
  • בפברואר 2017 ראיין את הנשיא דונלד טראמפ בחדר הסגלגל, פחות מחודש לאחר תחילת כהונתו.
  • בשנת 2016 ראיין את דונלד טראמפ, שהיה אז המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית, במהלך הבחירות בשנת 2016[7].
  • ב-23 בדצמבר 2010 פגש את נשיא איראן מחמוד אחמדינג'ד במהלך כינוס ועידת הארגון לשיתוף פעולה כלכלי (ECO) שהתקיימה באיסטנבול. ביסמוט הציג עצמו כעיתונאי צרפתי וראיין אותו למשך מספר דקות. אחמדינג'ד הצטלם עם ביסמוט למספר תמונות משותפות[8].
  • בתחילת שנת 2010 נשלח על ידי "ישראל היום" לבקר בבורג' ח'ליפה, המגדל הגבוה בעולם בדובאי.
  • בחודש אוגוסט 2010, ביקר באפגניסטן וכתב על המציאות המורכבת ב"בית הקברות של האימפריות", על הנוכחות האמריקנית במדינה, על הקושי במלחמה נגד כוחות הטליבן. כמו כן ביקר אצל התושב היהודי האחרון במדינה - זבולון סימן-טוב.
  • ב-2008 סיקר עבור העיתון "ישראל היום" את הבחירות בארצות הברית במהלכן נבחר ברק אובמה. בתחילת חודש נובמבר 2010 הוא שב לארצות הברית על מנת לסקר את בחירות האמצע.
  • ב-2003 ראיין ביסמוט את המנהיג הלובי מועמר קדאפי שציין בפניו כי "פניה של לוב לשלום" כשבוע לפני שהודיעה על ויתור מרצון על תוכנית הגרעין שלה. אמירה זאת עשתה כותרות בכל העולם ונחשבה לסקופ עולמי[דרוש מקור].
  • ב-2002 ביקר לראשונה בעיראק שהייתה עדיין תחת שליטתו של העריץ סדאם חוסיין. שנה לאחר מכן, שב לאזור במקביל לפלישה האמריקנית למדינה. במהלך שהותו בחזית ביחד עם העיתונאי הישראלי דן סממה, נעצר ביסמוט על ידי הצבא האמריקני בחשד לריגול והוחזק במעצר.
  • ב-2001 ראיין את נשיא סוריה החדש בשאר אל אסד בעת ביקור שקיים בספרד.
  • ב-1999 נשלח לסקר את מלחמת קוסובו, שהה גם בשטחי סרביה, אלבניה ומקדוניה. באותה שנה ראיין את נשיא איראן מוחמד ח'אתמי במהלך ביקורו בבירה הצרפתית.
  • ב-1997 נסע לאלג'יריה לצורך סיקור גל פיגועים שהתרחש בה במסגרת מלחמת האזרחים המקומית שהתחוללה בין הממשלה המקומית לבין ארגונים אסלאמיסטיים מורדים.
  • באפריל 1996 במהלך מבצע ענבי זעם שיזם צה"ל נגד ארגון חזבאללה הלבנוני, סיקר את הלחימה מלבנון ואף ביקר במטה החזבאללה במקום. באותה שנה ראיין את איליץ' רמירז סנצ'ז ("קרלוס") במקום מושבו בכלא הצרפתי.
  • ב-1993 היה לעיתונאי הישראלי הראשון שביקר ברפובליקה האסלאמית של איראן מאז ההפיכה של 1979. כבר אז תוכנית הגרעין האיראנית עניינה את הציבור הישראלי וביסמוט עסק בין השאר בסוגיית הסיוע הסיני לתוכנית הגרעין האיראנית. ב-1998 שב לאיראן כדי לתת תמונת מצב של המדינה בתקופת כהונתו של הנשיא ח'אתמי שנחשב למנהיג מתון והעלה תקוות במערב לגבי התקרבות איראנית לכיוון העולם המערבי. שנה לאחר מכן, הצליח לראיין את הנשיא חתאמי במהלך ביקורו בפריז.
  • ב-1993 ביקור בממלכה ההאשמית לצורך סיקור תגובת פליטי 48 הפלסטינים להסכמי אוסלו.
  • ב-1993 סיקר את הלוויית אסד האב בדמשק וכעבור שנה ראיין את בנו במדריד.
  • ב-1991 עסק לראשונה בנושא יהודי תימן וביקר במדינה לראשונה. שנתיים לאחר מכן סיקר את עלייתם של 500 יהודים מתימן לישראל. ב-2010 שב בשלישית לתימן כשליח העיתון "ישראל היום" כדי לדווח על מצבה של הקהילה היהודית אותה הגדיר כ"נכחדת".
  • ב-1991 שהה באתיופיה כדי לסקר את העלאת יהודי אתיופיה לישראל (מבצע שלמה).
  • ביוני 1991 סיקר את ביקורו של אייבי נתן בתוניס ואת מפגש נתן - ערפאת.

ספר: עובר כל גבול

בספרו "עובר כל גבול" ביסמוט כותב על חוויותיו בעולם הערבי והמוסלמי ועל מפגשיו עם מנהיגים אזורים ובינלאומיים. כמו כן ביסמוט מתייחס ומנתח את אירועי "האביב הערבי". הספר הוצא לאור בספטמבר 2012 על ידי "אגם הוצאה לאור".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0