בלבול (פסיכולוגיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־17:04, 20 ביולי 2018 מאת מעלת התורה (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אדם מבולבל

בלבול, במובנו הפתולוגי הוא מצב בו אדם סובל מאובדן התמצאות (יכולת של אדם למקם את עצמו בצורה נכונה בעולם באמצעות זמן, מיקום וזהות אישית) ולעיתים קרובות אובדן של זיכרון (יכולת של אדם לזכור אירועים קודמים וללמוד חומר חדש).

בלבול אינו בעל משמעות זהה עם אי יכולת להתרכז, אף על פי שחוסר יכולת של אדם למקד תשומת לב יכול לגרום, או להביא באופן משמעותי את אותו אדם למצב של בלבול. בלבול וחוסר יכולת למקד תשומת לב הם שני התסמינים לאובדן או חוסר בתפקוד מוח רגיל.
המידות המתונות של בלבול כתסמין פתולוגי מתייסות לאירועים קודמים. לכן, לדוגמה, מתמטיקאי מבולבל לגבי טיפול בשבר פשוט, עלול להעיד בהתנהגותו על פתולוגיה, אשר לא תינתן לאבחון באדם ללא הכשרה בתחום זה. לכן, במקרה של תזזית, לא ניתן לאבחן את המידות הזעירות של בלבול פתולוגי באדם ללא הכרה בתפקודו הרגשי.

בלבול עלול לנבוע מתפקוד מוחי לקוי באופן יחסי. בנוסף, ייתכן שהוא נובע מתסמונת מוח אורגנית כגון שיטיון. במקרים אחרים, לרוב מתקשר הבלבול עם חוסר יכולת למקד תשומת לב.

בעיות בריאות רבות עלולות להביא לידי הופעת תסמונות של שיטיון או של תזזית. אותן תסמונות עלולות להתרחש יחדיו, ולעיתים קרובות הן מכילות את תסמיני הבלבול. מאז שתפקוד רגשי הפך לחשוב בצורה קיצונית לבריאות האדם, הרושם שמשאירים מצב בלבול חדש או חוסר יכולת למקד תשומת לב, הוא שמחלה פיזית או רגשית חדשה התגלתה, או שמחלה פיזית או רגשית ממושכת הפכה קשה יותר. בין המחלות והפגיעות הבריאותיות שיכולות לגרום לבלבול, אפשר למנות מכת חום, אנמיה, נזק מוחי, גידול מוחי, שבץ מוחי. בין הבעיות הנפשיות שעלולות להוביל לבלבול ניתן למנות דיכאון לאחר לידה, חרדה, וכו'.

קישורים חיצוניים


Human brain NIH.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא פסיכולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0