בניין הכוח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־16:08, 14 בדצמבר 2017 מאת בוט ייבוא (שיחה | תרומות) (גרסה אחת של הדף wikipedia:he:בניין_הכוח יובאה: ייבוא מוויקיפדיה העברית: ראה רשימת התורמים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בפעילותו של צבא, בניין הכוח הוא החלק העוסק בבנייתו של הכוח העומד לרשות הצבא ויחידותיו (לצד החלק העוסק בהפעלתו של כוח זה). בניית הכוח כוללת מרכיבים עיקריים אחדים:

בתחומי הצטיידות מסוימים, כגון רכש מטוסים לחיל האוויר ורכש ספינות לחיל הים, בניין הכוח הוא משימה לשנים רבות (ראו דוגמה: פיתוח הכוח הימי של ישראל לאחר מלחמת יום הכיפורים).

הערכות מודיעניות הן כלי יעיל לתכנון בניין כוח.[1] לאור כך יש חשיבות כפולה לבניין הכוח של גופי המודיעין עצמם. במאה ה-21 אלו נדרשים לתת מענה לשלושה צרכים:

  1. מודיעין שוטף על מנעד האיומים
  2. זיהוי איומים עתידים ופיתוח יכולת מולם
  3. מענה למערכה מודיעינית דינמית, ללא תלות בתהליכים ארוכי טווח

בישראל

בכוחות היבשה של ישראל עוסקת זרוע היבשה בבניין הכוח. בחיל האוויר הישראלי מוטלת משימת בניין הכוח על להק ראש המטה; בחיל הים הישראלי מוטלת המשימה על מספן המטה. חיילות האוויר והים מופקדים גם על הפעלת הכוח, ואילו בכוחות היבשה הפעלת הכוח היא בידי הפיקודים המרחביים.

עבור קהילת המודיעין הישראלית בניין הכוח בתקופה זו מאופיין בשינוי מהיר של הסביבה: ריבוי זירות וארגונים (בהם ארגוני טרור ומדינות שאין גבול משותף עמן), יכולות כריית מידע אזרחיות, והתפתחות טכנולוגית מואצת בתחום המזעור, הרובוטיקה והסייבר.[2]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בניין הכוח והפעלת הכוח, 30 במרץ 2012, israeldefance
  2. ^ "מודיעין – הלכה ומעשה" – המודיעין בהשתנות מהירה,עמוד 27 - בניין הכוח בקהילת המודיעין במציאות משתנה", יהל ארנון, 2 באוקטובר 2017, המרכז למורשת המודיעין
T-34 76 Westerplatte p d.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא צבא. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.