בעלי חיים בשביה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־06:19, 1 ביולי 2018 מאת פונץ בננה (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יען מטייל בבטחה בין מכוניות המבקרים בספארי ברמת-גן

בעלי חיים בשִבְיָה הם בעלי חיים שחיים תחת שליטתם של בני האדם, ותלויים בהם לרווחתם. המושג כולל בתוכו אחזקת חיות בר ואחזקת חיות בית. לפי מונח זה, שביה מתרחשת הן בגני חיות ובמכלאות והן בביתם הפרטי של מחזיקי חיות שעשועים.

ניתן להבחין בשלוש קבוצות של בעלי חיים בשביה, שנקבעות על פי המקום בו הם מתגוררים, התנהגותם, היחס אותו הם מקבלים מצד האדם ותפקידם:

  1. גידול בעלי חיים למשק האדם
  2. חיות שעשועים
  3. גידול חיות בר.

ההיסטוריה של חיות בשביה

ביות חיות הוא התיעוד העתיק ביותר של שמירת חיות בשביה. התוצאה הייתה הרגלה של מינים של חיות בר לשרוד ולעבוד בחברה של בני אדם. מינים מבויתים הם כאלו שהתנהגותם, מעגל החיים שלהם, או מבנה הגוף שלהם השתנה בהתאם להתרבותם ותנאי החיים שלהם בשבי בני אדם, למשך מספר דורות. נראה שהחיה המבויתת הראשונה היא הכלב, שבוית בערך ב-15000 לפני הספירה על ידי ציידים.

במהלך ההיסטוריה לא רק חיות מבויתות, כגון חיות מחמד וחיות משק, היו בשבי בני אדם, אלא גם חיות בר. חלק היו ניסיונות כושלים של ביות. אבל חלק היו אצל אנשים אמידים, אצילים ומלכים שאספו חיות, לרוב לשם בידור. בניגוד לביות, הפראות וההתנהגות של חיות הבר נשמרה והוצגה. גני חיות של היום טוענים לסיבות אחרות של אחזקת חיות תחת השגחת אדם:שימור, חינוך ומדע[1].

ראו גם

הערות שוליים