בעל טור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בעל טור הוא תואר לעיתונאי המפרסם טור קבוע בעיתון או בכתב עת, טור המתאפיין בסגנון ייחודי ובתחומי עניין ייחודיים. בין בעלי הטורים יש העוסקים בפובליציסטיקה, אך יש העוסקים בנושאים אחרים. מרטין גרדנר, למשל, עסק בטורו ב"סיינטיפיק אמריקן" במתמטיקה, ו"בשער", טורו של עלי מוהר, במקומון "העיר", עסק בכדורגל.

מהעיתונות הכתובה עברו בעלי טורים גם לעיתונות האלקטרונית (שבה הטור קרוי "פינה"), ברדיו ובטלוויזיה. דוגמה לכך היא פינתו של יאיר גרבוז בתוכנית הטלוויזיה "תיק תקשורת", שבה הוא עוסק באופן סאטירי בתחלואי התקשורת הישראלית. עם התפתחות הבלוגים באינטרנט, יש בין בעלי הטור שפתחו בלוג, כתוספת לטור שלהם בעיתונות הכתובה.

טורו של בעל טור מתאפיין בזיהוי קבוע: מיקום קבוע בעיתון, ולעיתים גם שם מזהה לטור, כגון "חץ מסילבי קשת" של סילבי קשת, "מדרש ביתי לפרשת השבוע" של ג'קי לוי ו"אזור הדמדומים" של גדעון לוי; אך יש גם טורים רבים ללא שם. לעיתים מכונסים הטורים בספר. דוגמה בולטת לכך הם טורי "חד גדיא" של אפרים קישון וטורי "הטור השביעי" של נתן אלתרמן.

בעלי טור מפורסמים בישראל

בעלי טורים מתאפיינים, בדרך כלל, בסגנון כתיבתם ובתחום כתיבתם. נדגים זאת באמצעות בעלי טור בולטים בעיתונות בישראל:

  • פובליציסטיקה
    • אורי אליצור - איש הציונות הדתית, לשעבר בעל טור בעיתון "ידיעות אחרונות". מציג במאמריו גישה לפיה הסכסוך הישראלי פלסטיני לא ייפתר, שכן הפלסטינים לעולם לא יוותרו על זכות השיבה, דהיינו, על השמדת ישראל. לפיכך, טוען אליצור, כי ישראל אינה צריכה לשאוף לשלום- שאיפה שלדעתו לא תתממש לעולם אלא רק תעלה במחיר מיותר של איבוד נכסים אסטרטגיים ועקירת יישובים- אלא לשמור את הסכסוך "על אש קטנה"- מצב שלדעתו מהווה את הרע במיעוטו. ב-2008 החל לקרוא לסיפוח יהודה ושומרון ולהענקת זכויות אזרח לתושביהם הפלסטינים, שיהוו, על פי חזונו, מיעוט ערבי גדול במדינת ישראל.
    • בן דרור ימיני - מביע עמדות מרכזיות, מדגיש את הסכנה הדמוגרפית ותוקף בחריפות את הימין על חתירתו לפתרון שיכליל פלסטינים ויהודים בישות ריבונית אחת בתחומי ארץ ישראל השלמה. מנגד, מביע טון לוחמני כנגד השמאל הקיצוני המזדהה עם הצד הפלסטיני בסכסוך. בנוסף תוקף בנחרצות אקטיביזם שיפוטי ואת בית המשפט העליון תחת אהרון ברק ודורית ביניש.
    • סילבי קשת - בעבר בעלת טור שבועי ב"מוסף לשבת" של "ידיעות אחרונות" בשם "חץ מסילבי קשת". סגנון כתיבתה פשוט, ישיר, מתלהם ופרובוקטיבי, ונמנע משפה גבוהה ומתחכום. מאמריה מלאים בהבעת רגשות של זעם כלפי ההימצאות בשטחים, השחיתות, ואף כלפי רבים ממנהיגי המדינה.
    • ג'קי לוי - לשעבר בעל טור שבועי ב"מוסף לשבת" של "ידיעות אחרונות" בשם "מדרש ביתי לפרשת השבוע". טוריו מורכבים מפרשנות לאירועי השבוע החולף, פרשנות לפרשת השבוע והשלכת המסר של התורה בפרשת השבוע, כפי שהוא מפרש אותו, על האירועים האקטואליים בישראל.
    • דנה ספקטור - בעלת טור שבועי במוסף "שבעה ימים" של "ידיעות אחרונות" בשם "בקרוב אגיע רחוק". טוריה מתעסקים לרוב בחייה וחוויותיה תוך גזירת תובנות גלובליות ופרטיות. הטורים כתובים בסגנון אישי חושפני.
    • מנחם בן - היה בעל טור בעיתון מעריב בין השנים 2005 ל-2012, בו פרסם מאמרי דעה, ביקורות תרבות וספרות ומדי פעם גם סקירות של ספרים חדשים. הוא פרץ לתודעת הציבור ב-1979 עם פרסום רומן המכתבים "פלונטר", בו גולל את סיפור גירושיו בנישואיו הראשונים, אשר הגיע לראש רשימת רבי המכר; ועשה זאת שוב - בתהודה גדולה פי כמה, בשנת 2009, עת השתתף בעונת ה-VIP של תוכנית המציאות "האח הגדול" (בה הגיע למקום השלישי בתוכנית הגמר).
  • פובליציסטיקה סאטירית
    • מאיר שלו - סופר ידוע ובעל טור שבועי ב"מוסף לשבת" של "ידיעות אחרונות". ידוע בדעותיו השמאלניות, בהתנגדותו לכיבוש ולהתנחלויות ובסגנון כתיבתו הסרקסטי.
    • ב. מיכאל - בעל טור סאטירי בעיתון "הארץ" ולאחר מכן בעל טור שבועי ב"מוסף לשבת" של "ידיעות אחרונות". מיכאל מחזיק בדעות שמאלניות, המתנגדות להתנחלויות ולקנאות דתית. טוריו מאופיינים בחריפות, מקוריות רעיונית, שפה גבוהה, תחכום רב ועוקצנות. הכאב שברבים מטוריו בתקופת האינתיפאדה השנייה צמצם את הממד הסאטירי שבכתיבתו.
    • אורי אורבך - איש הציונות הדתית, היה בעל טור שבועי ב"מוסף לשבת" של "ידיעות אחרונות" עד לפטירתו ב-2015. תמך בהתנחלויות; הרבה לעסוק ביחסי חילונים-דתיים בישראל.
    • דורון רוזנבלום - בעל טור סאטירי שבועי במוסף "הארץ".
    • נתן אלתרמן - טורו "הטור השביעי", טור סאטירי מחורז בנושאי אקטואליה, שהופיע החל משנת 1943, במשך 24 שנים, בעיתון "דבר". בשנים האחרונות להופעתו נכתבו חלק מן הטורים בפרוזה. רבים משירי הטור הגיעו לדרגת שירה לירית ופואמה לאומית, בין המוכרים שבהם הוא השיר "מגש הכסף", שהפך למעין המנון לאומי לזכר הנופלים במלחמת השחרור. שירי הטור קובצו בסדרת ספרים הנקראים אף הם "הטור השביעי".
  • ספורט
    • עלי מוהר - פרסם במשך שנים רבות שני טורים במקומון התל אביבי "העיר": "בשער", שעסק בענייני ספורט, ו"מהנעשה בעירנו", שעסק בענייני דיומא בתל אביב.
    • אראל סג"ל - פרסם במשך שנים טור בשם "אופנת סג"ל" במקומונים של ידיעות ומעריב שעסק בספורט, אך בעיקר בכדורגל ובית"ר ירושלים, דרך סיפורים ואגדות אורבניות על טיפוסים מוזרים ומיוחדים, פרשיות אקסצנטריות ומשלים מלאי הומור. בהמשך התרחב הטור גם לנושאים אחרים, כולל פוליטיקה. כיום כותב סג"ל טור פוליטי סאטירי במעריב, בסגנון דומה לטור המקורי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בעלי טור בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0