ברבור (קבוצת כוכבים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־07:23, 28 באוגוסט 2019 מאת מוטיאל (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "לעתים" ב־"לעיתים")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברבור
Cygnus
Cygnus IAU.svg

מפת קבוצת הכוכבים ברבור
סמליות ברבור
עלייה ישרה 20.62 שעות
נטייה °‏42.03
שטח נראה 804 מעלות מרובעות
דירוג שטח נראה במקום ה-16
מספר כוכבים בבהירות < 3 4
הכוכב הבהיר ביותר דנב (α בברבור)
בהירות הכוכב הבהיר 1.25
מטר מטאורים
מערכות כוכבים גובלות
נראית בין קוי הרוחב °‏90 ו-°‏40
מומלץ לצפות בשעה 21:00 במהלך חודש ספטמבר

קבוצת הכוכבים הברבורלטינית: Cygnus; "ברבור") היא קבוצת כוכבים צפונית. אחת מ-48 קבוצות הכוכבים של תלמי וגם אחת מ-88 קבוצות הכוכבים המודרניות. בשל תבנית הכוכבים העיקריים בקבוצה קרויה לעיתים הצלב הצפוני בניגוד לצלב הדרומי.

דמות העוף שנתן את שמו לקבוצת הכוכבים מתפרשת על פני שביל החלב כשהיא עפה בכוון דרום.

מאפיינים בולטים

בקבוצת הברבור כמה כוכבים בהירים:

דנב (α בברבור), כוכב זוהר מאד, בולט, על אף ריחוקו מאיתנו (במרחק של כ- 1,400 שנות אור מאיתנו). העל-ענק הלבן מהווה את זנב הברבור והקצה העליון של הצלב הצפוני, כמו גם אחד הקודקודים (יחד עם אלטאיר מקבוצת הכוכבים נשר ווגה מקבוצת הכוכבים נבל) של משולש הקיץ.

אלביראו (β בברבור), נמצא במקור של הברבור או בבסיס הצלב. זהו אחד הכוכבים הכפולים היפים ביותר בשמיים, כוכב זהוב שניתן להבדיל בקלות בינו לבין בן זוגו הכחול אפילו בעזרת טלסקופ קטן.

סאדר (γ בברבור), הוא על-ענק לבן-צהבהב במרכז צורת הצלב של הקבוצה. זהו למעשה הכוכב השני הכי בהיר בקבוצה.

הכוכבים ε בברבור (ג'יינה) ו-δ בברבור מציינים את הכנפיים המזרחית והמערבית בהתאמה של הברבור או את זרועות הצלב.

כוכב מעניין נוסף הוא 61 בברבור. כוכב זה הוא בעצם מערכת בת שני כוכבים שיש לה תנועה מרחבית מהירה במיוחד של כ-5 שניות קשת בשנה. מסיבה זו היה 61 בברבור לראשון שמרחקו ממערכת השמש נמדד באמצעות פרלקסה. מרחקו מאיתנו הוא 11.4 שנות אור, והוא בין הכוכבים הקרובים ביותר למערכת השמש.

הכוכב 16 בברבור B הוא מערכת שמש עם כוכב לכת שזוהה בוודאות ומסתו פי 1.5 ממסת צדק. זהו הכוכב המוכר הדומה ביותר למערכת השמש של כדור הארץ, אך אסטרונומים סבורים כי כוכבי הלכת של כוכב זה הם ענקי-גזים (בדומה לצדק ולשבתאי), ועל-כן לא סביר שיימצאו שם חיים. למערכת שמש זו כוכב תאום, הנקרא "16 בברבור A", וגדול יותר ממנו.

כוכב לכת חדש שעשוי לאפשר חיים, נחשף לציבור ביולי 2015 קרוי - Kepler-452b והוא גדול מכדור הארץ בכ-60%, מה שמעיד על מסה הגדולה בערך פי 5 מזו של כדור הארץ. Kepler 452b מקיף את הכוכב המרכזי במערכת השמש שלו, שהוא בעל מאפיינים הזהים לשמש שלנו אחת ל-386 ימים (לשם השוואה, כדור הארץ מקיף את השמש אחת ל-365 ימים) מה שמעיד על כך שהוא מצוי במרחק הדומה לזה של כדור הארץ מהשמש. מערכת השמש המרוחקת מצויה במרחק של 1400 שנות אור מהשמש בקבוצת ברבור.

קבוצת ברבור כוללת גם את גרם השמים ברבור X-1 המצוי ליד הכוכב השלישי בשורה הישרה של הכוכבים המהווים את הגוף הברבור עצם זה פולט קרני רנטגן בקצב של 1,000 פעמים בשנייה וחשוד בהיותו חור שחור הבולע חומר מכוכב סמוך.

בנוסף מכילה קבוצת הברבור מגוון של כוכבים משתנים, כולל ברבור XX וברבור V508 .

גרמי שמים עמוקים

כמה צבירי כוכבים וערפיליות מצויים בקבוצת הכוכבים ברבור בשל מיקומה בשביל החלב. ערפילית הפליטה, הנקראת גם ערפילית צפון אמריקה מצויה מעט מזרחית לדנב. דמיונה ליבשת בולט בצילומים. 7000 NGC הנמצאת קרוב יחסית אליה, נקראת גם ערפילית השקנאי. שני צבירים פתוחים הנמצאים הקבוצה הם M29 העמום יחסית שנמצא במרכז הקבוצה ו-M39 שנמצא בקצה הצפון-מזרחי של הקבוצה וניתן לצפייה ללא ציוד עזר, כשתנאי הצפייה טובים. בקבוצה נמצאת גם גלקסיית הרדיו הראשונה שהתגלתה ברבור A, שהיא אחד ממקורות קרינת הרדיו החזקים ביותר בשמים.


שגיאות פרמטריות בתבנית:סינון/פסקה

פרמטרים [ , קבוצת הכוכבים דומה לעוף שכנפיו פרושות וצווארו ארוך והוא נמצא במעוף חינני. ([1] לא מופיעים בהגדרת התבנית



קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ברבור בוויקישיתוף