ברניקי השנייה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־08:24, 30 באוגוסט 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "קורבן" ב־"קרבן")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ברניקי (ברניקה) השנייהיוונית: Βερενίκη;‏ 267 או 266 לפנה"ס -221 לפנה"ס), הייתה מלכה במצרים העתיקה, אשתו של תלמי השלישי השליט השלישי מבית תלמי. היא הייתה בתו של המלך מגאס מקירנה (לוב של היום) ואשתו אפאמה השנייה.

קורות חיים

ברניקי הייתה בתו של המלך מגאס, בנה הבכור מנישואיה הראשונים של המלכה המצרית ברניקי הראשונה אשתו של תלמי הראשון. בשנת 249 לפנה"ס לערך, זמן קצר לאחר מות אביה, הזמינה אמה את דמטריוס הנאה נסיך מקדוני בנו של דמטריוס פוליורקטס לבוא לקירנה, להינשא לבתה ברניקי ולהפוך למלך קירנה. בהמשך הוא הפך למאהבה של אמה. ברניקי הרגה אותו בחדר המיטות של אמה. אמה המשיכה לחיות לאחר מכן. לברניקי ודמטריוס לא היו ילדים משותפים.

בשנת 246 לפנ"ס לערך היא נישאה לתלמי השלישי. שניהם היו נכדים של ברניקי הראשונה. ילדיהם המשותפים היו:

  • ארסינואי השלישית נולדה בשנת 246/245 לפנה"ס, נישאה לאחר מכן לאחיה תלמי הרביעי
  • תלמי הרביעי נולד בשנת 244 לפנה"ס.
  • ייתכן ובן נוסף בשם ליסימכוס, שנולד בשנת 243 לפנה"ס
  • אלכסנדר, נולד בשנת 242 לפנה"ס
  • ברניקי, נולדה בשנת 239 לפנה"ס ונפטרה לאחר שנה.

בשנת 238 לפנה"ס כינס תלמי השלישי בקנופוס שליד אלכסנדריה, ועידה של הכהונה שייצגה את כלל מקדשי הארץ ובה העלו על נס את מעשיהם הרבים והגדולים של תלמי וברניקי, הם כונו "המלכים המיטיבים". בעקבות הועידה הוצא צו קנופוס המספר על מעשיהם של הזוג המלכותי ומצווה על הקמת פולחן לכבוד הזוג המלכותי.[1]

זמן קצר לאחר מותו של בעלה בשנת 221 לפנה"ס היא נרצחה ביוזמתו של בנה תלמי הרביעי אתו היא הייתה שותפה בניהול המדינה. לאחר מותה הוצא צו, שהקים פולחן לכבוד המלכה ברניקי השנייה. על פי הצו גברים ונשים צריכים לשיר כל היום לפסלה.

לאחר נישואיה לתלמי השלישי, ערים רבות בקירנה נקראו בשמה. העיר אוספירדס הוזזה ממקומה ונוסדה מחדש ונקראה על שמה ברניקי, זהו שמה הקדום של העיר בנגזי בלוב.

בשנת 2010, התגלה בעיר אלכסנדריה בשכונת קום-אל-דקה, מקדש גדול לאלילה בסתת. במקדש שהיה שייך כנראה למלכה ברניקי השנייה, התגלו פסלים רבים של חתולים.[2]

שערות ברניקי

בשנת 246 לפנה"ס, מיד לאחר נישואיהם יצא בעלה למלחמה בבית סלאוקוס בראשותו של סלאוקוס השני. מלחמה זאת נקראת המלחמה הסורית השלישית. הרקע למלחמה, היה אי קיום ההבטחה שניתנה על ידי אנטיוכוס השני להפוך את בנה של ברניקי אחותו של תלמי השלישי ואשתו ליורש העצר. ברניקי ובנה נרצחו. כדי להבטיח את שובו בשלום של בעלה, נדרה אשתו להקריב את שערותיה היפות לאלילה אפרודיטה, אם בעלה ישוב בשלום מהמערכה. מששב תלמי עטור ניצחון, מימשה את נדרה, אך ביום שלמחרת השערות נגנבו ממקדש אפרודיטה. קונון מסאמוס אסטרונום יווני שחי בתקופה זו תירץ את היעלמותם בכך, שהאלה קיבלה את הקרבן והעלתה את השערות השמיימה לשכון בין הכוכבים.

המשורר ההלניסטי קאלימאכוס כתב על כך שיר בשם "מנעולה של ברניקי", שרק שורות בודדות ממנו שרדו. תרגום של השיר שרד ביצירתו של המשורר הרומי גאיוס ולריוס קאטולוס בן המאה ה-1 לפנה"ס. הסיפור הזה הונצח בשמם של קבוצת כוכבים הקרויה שערות ברניקי.

בשנת 1907 הונצח שמה בשמו של אסטרואיד חדש שהתגלה בחגורת האסטרואידים, הוא נקרא "ברניקי 653" (653 Berenike)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ברניקי השנייה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ תולדות התקופה ההלניסטית, בנימין שמרון ורחל צלניק, האוניברסיטה הפתוחה, כרכים 6-5, עמ' 122-121
  2. ^ חתלתולה אלוקית מסעירה את המצרים באתר אוניברסיטת תל אביב
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0