גוגל מפות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־18:11, 1 באוקטובר 2020 מאת בוט גאון הירדן (שיחה | תרומות) (עדכון פרמטרים בתבנית תוכנה (דרך WP:JWB))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Google Maps
Google Maps icon.svg
תמונת מסך של Google Maps
תמונת מסך של Google Maps
מפתח חברת גוגל
גרסה אחרונה  
מערכת הפעלה שירות מבוסס רשת
סוג רישיון חופשי
קטגוריה תצלומי לוויין
www.google.co.il/maps

גוגל מפות (באנגלית: Google Maps) הוא יישום רשת של גוגל, המציג מפות על גבי תמונות לוויין וצילומי אוויר של העולם כולו. לשירות יש שלושה מצבים עיקריים: לווין, פני השטח ומפה.

בנוסף לאלו אפשר להוסיף שכבות מידע נוספות כמו אתרים לפי סיווג, תמונות, ערכים על מקומות מוויקיפדיה, חיזוי תנועה, מבט מהרחוב (תצוגת רחוב), ובחירת מסלולים אופטימליים.

גוגל מציעה אפשרות להוספת המפה גם באתרי צד ג'. גוגל מפות מאפשר גם לראות תמונות של הרחוב ע״י לווין שמקומו בחלל שמצלם את הרחוב. על פי רעיון זה יצרו גוגל ונאס"א את Google Mars ו-Google Moon.

בסוף 2008 נוסף גם שירות בעברית שמיועד לכבישי ארץ ישראל. בשל הסכם זכויות יוצרים שנחתם בין גוגל לבין ספקית המפות בישראל, מפות אלה זמינות רק באתר הרשמי של Google Maps ולא באפליקציות Google Maps המוצגות באתרי צד ג'[1].

גוגל מפה משתמשת בגרסת מפה דומה לזו של היטל מרקטור ולכן אין ביכולתה להציג אזורים הנמצאים סביב הקטבים.

ב-18 באפריל 2013 הודיעה גוגל כי הוסיפה לגוגל מפות ישראל את זמני התחבורה הציבורית ודרכי ההגעה אליה (אוטובוס ורכבת) בכל הארץ. הזמנים הם זמנים מתוכננים ולא בזמן אמיתי.

בינואר 2014 פורסם כי גוגל מפות הייתה אחת מהאפליקציות ששימשה למעקב בידי סוכנות הביון של בריטניה (GCHQ) והסוכנות לביטחון לאומי של ארצות הברית כחלק מפרשת הציתותים בארצות הברית[2].

תכונות עיקריות

היישום מציג מפות ווקטוריות, הכוללות כברירת מחדל, כבישים, מקומות ושכבות מידע נוספות, כתלות במיקום

בישראל, לדוגמה, מוצגים גם מספרי הכבישים, מקומות של עסקים, גנים לאומיים וכיוצא בזה. על כל "מקום" ניתן להציג חלונית מידע הכוללת את כתובת אתר האינטרנט של המקום (אם יש כזו), כתובת מדויקת, אפשרות להגדיר את ה"מקום" כיעד ל"נסיעה", תמונות מגוגל תצוגת רחוב וחוות דעת של משתמשים, ככל שיש כאלו, כולל דרוג בסולם של עד חמישה כוכבים.

מציאת נתיב נווט, הצגת זמני נסיעה ו"פקקי תנועה"

לאחר בחירת יעד הנסיעה, נפתח חלון המאפשר לבחור את נקודת היציאה לנווט. לאחר בחירת נקודת היציאה, היישום מחשב נתיב אופטימלי ומציג אותו על המפה. בדרך כלל יוצגו שני נתיבים אפשריים כאשר לגבי כל אחד מהם מוצג זמן הנסיעה המוערך. במצב זה ניתן לבחור גם הצגה של התנועה בכבישים לאורך המסלול. לא ברור מהיכן גוגל לוקחת את נתוני התנועה והועלו שתי השערות לגבי נתון זה. מעקב אוטומטי על כל משתמשי גוגל שלא חסמו את דיווחי המיקום העצמי ו/או שימוש בנתוני חברת Waze שנרכשה על ידי גוגל. במצב זה, הקשה על "השלבים במסלול" תפתח חלון הכולל את סיפור הנסיעה המפורט במלל/ טקסט.

כאשר הגישה לגוגל מפות מתבצעת מתוך מכשיר נייד, כברירת מחדל, הנווט יוצג מהמיקום העכשווי של המכשיר אל נקודת היעד שנבחרה.

שיתוף

היישום מאפשר לשתף את "גזיר" המפה באמצעות גוגל פלוס או, אפילו, על ידי הטמעתו האיטרטיבית במסגרת אתר אינטרנט של צד שלישי או המשתמש.

מכונית הצילום של גוגל מפות מתעדת את אזור הכותל המערבי בירושלים, 2011

תצוגת תמונות מגובה פני השטח - שימוש ב"גוגל תצוגת רחוב" ו"Google Views"

ניתן לבחור, בחלק השמאלי תחתון של חלון התצוגה, "אייקון" של איש קטן בצבע כתום. הצבתו מעל למפה ועזיבתו, תגרום לתצוגה להפוך לתצוגה אופטית, אמיתית, מגובה עיניו של נהג רכב פרטי (ככל שיש כיסוי לאזור המדובר). תצוגה זו, כמובן, מעודכנת לתאריך שבו גוגל ביצעה את הצילומים. אם מחזיקים את האייקון מעל למפה, כאשר העכבר לחוץ לאורך זמן וללא עזיבת הלחיצה - על גבי המפה יוצגו כל המסלולים שיש לגביהם כיסוי של גוגל תצוגת רחוב כקו כחול, כל הנקודות שבהן יש כיסוי של Google Photo Sphere יוצגו כנקודות כחולות ואתרים בעלי מיפוי פנימי יוצגו כנקודות כתומות.

בחלק מהמקומות הבנויים, גוגל מחזיקה גם מודל תלת ממדי של המרחב סביב נקודת הצילום.

אוסף התכונות הזה, מאפשר לעשות "סיור וירטואלי" במקומות בעולם שבהם המשתמש לא ביקר קודם - לקראת נסיעה מתוכננת או סתם כך כדי לחוות את המקום. עיקר הכבישים והרחובות מופו באמצעות רכב נושא מצלמה. אתרים שונים בעולם תועדו באמצעות מצלמה נישאת על ידי אדם-כך לדוגמה בישראל מופו אתרים כגון ראש הנקרה, העיר העתיקה בירושלים ושביל ישראל.

תמונות של משתמשים

בחלון השמאלי תחתון, ניתן גם לבחור הצגה של חלון ייעודי הכולל בתוכו "בולים" של תמונות שהעלו כלל משתמשי "פנורמיו". מעבר עם העכבר מעל תמונות אלו מראה איפה כל תמונה כזו צולמה. תכונה זו ככל הנראה, תועבר לGoogle Views לאחר סגירת פנורמיו עליה גוגל הכריזה בספטמבר 2014.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גוגל מפות בוויקישיתוף

הערות שוליים