גודפרי הרולד הארדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־09:07, 2 באוקטובר 2020 מאת גאון הירדן (שיחה | תרומות) (שוחזר מעריכות של גאון הירדן (שיחה) לעריכה האחרונה של שרגא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גודפרי הרולד הארדי
Godfrey Harold Hardy
Ghhardy@72.jpg
לידה 7 בפברואר 1877
פטירה 1 בדצמבר 1947 (בגיל 70)
ענף מדעי מתמטיקה
מקום מגורים בריטניה
תרומות עיקריות
מחקרים בתורת המספרים ובתחום של אנליזה מתמטית.

גוֹדפרִי הרוֹלד הַארדִיאנגלית: Godfrey Harold Hardy;‏ 7 בפברואר 1877 - 1 בדצמבר 1947) היה מתמטיקאי בריטי חשוב, ידוע בהישגיו בתורת המספרים ובתחום של אנליזה מתמטית.

הארדי גילה יחד עם ג'ון אדנזור ליטלווד את המתמטיקאי ההודי סריניוואסה רמנוג'אן, שאת גאונותו יוצאת הדופן אך הלא מלומדת הוא זיהה מיד, והוא דרבן אותו לעבור לאנגליה כדי לקדם את התפתחותו האקדמית. כשנשאל על ידי פאול ארדש מה הייתה תרומתו החשובה ביותר למתמטיקה, ענה הארדי ללא היסוס "גילויו של רמנוג'אן". עם זאת הוביל הארדי את המתמטיקה באנגליה במשך שנות דור. את רוב עבודותיו כתב עם ג'ון אדנזור ליטלווד, והיו אומרים עליהם שבאנגליה יש שלושה מתמטיקאים דגולים: הארדי, ליטלווד, והארדי-ליטלווד.

בשנת 1940 כתב את החיבור "התנצלותו של מתמטיקאי", על האסתטיקה של המתמטיקה מנקודת מבט אישית, ואף אוטוביוגרפית. הניסיון להנגיש לקהל רחב את דרך מחשבתו של מתמטיקאי היה חדשני, והספר נחל הצלחה. כיום נחשב הספר לקלאסיקה, אף על פי שאינו מייצג את אופן המחשבה של מתמטיקאי על פי רוב. הארדי, שהיה פציפיסט, כתב על תורת המספרים ש"ריחוקה מכל פעילות אנושית ישמור אותה אלגנטית ונקייה" מכל יישום. שנים לא רבות אחר-כך נוסדה ההצפנה המודרנית, העושה שימוש נרחב בתחומים אחדים של תורת המספרים. תרם גם תרומה גדולה להבנת חשיבותה של השערת רימן.

הארדי נודע באימרתו "ארכימדס עדיין ייזכר כאשר אייסכילוס יישכח, כיוון ששפות נעלמות אך רעיונות מתמטיים נשארים לנצח".

הארדי הוא חתן מדליית קופלי של החברה המלכותית לשנת 1947.

הרומן "הפקיד ההודי", מאת דייוויד לוויט (2007, יצא בעברית בהוצאת ידיעות ספרים, 2008) עוסק בחייו של הארדי ובעבודתו, ובמיוחד בפרשת ידידותו עם סריניוואסה רמנוג'אן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גודפרי הרולד הארדי בוויקישיתוף


P mathematics.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מתמטיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0