דונדורמה (גלידה טורקית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־20:09, 12 ביולי 2020 מאת גאון הירדן (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דונדורמה
מוכר גלידה מסטיק טורקית "דונדורמה" בעיר קיוטו ביפן
מאכלים
מרכיבים עיקריים שמנת מתוקה, אבקת סחלב, סוכר
מוכר דונדורמה באיסטנבול

דונדורמהטורקית Maraş dondurması "הגלידה של העיר מארש") היא גלידה בעלת מרקם קשה וכבד יותר מגלידת המסטיק הערבית, ושומנית יותר. זאת, עקב הוספת קצפת עם שמנת מתוקה בעלת אחוזי שומן גבוהים. בעבר נהגו אנשי הכפרים בדרום מזרח טורקיה שהיו גרים על ההרים לייצר אותה מחלב עזים ושלג, עם מסטיקא מסוג קניפול ועם אבקת סחלבים מיובשת מסוג טיוברס (tubers), המכונה "מילד" (milled). באזור העיר קרמאנמרש בדרום טורקיה מכינים גלידת מסטיק מוצקה ודביקה יותר הודות לאבקה המופקת מפרח הסחלב שגדל באזור זה. גלידה זו מוצקה כל כך, שלשם אכילתה יש להשתמש בסכין ומזלג. היא נקראת גם "גלידה חבוטה" (Dövme dondurma), משום שבתהליך הכנתה מניפים אותה באוויר כדי לשוות לה יתר אווריריות, והיא עמידה להמסה.

בתרבות הטורקית

בטורקיה נהוג למכור את הגלידה על ידי רוכלים הלבושים בבגדים אופייניים לתקופה הטורקית-העות'מאנית שנוהגים למכור את הגלידה עם מיכלים גדולים וכפות ארוכות ולמכור את הגלידה בצורה היתולית. ישנם מקומות בטורקיה בהם נהוג למכור את הגלידה בדיוק כמו: "שווארמה" ולחתוך אותה בעזרת סכין קצבים בזמן שהיא תלויה באוויר על גבי מוט עם שרשרת.

גלידות מסטיק

גלידה מסטיק הוא כינוי עממי לגלידה בעלת מרקם נמתח ודביק, שנקראת כך על שם תבלין המסטיקא (שרף עץ האלה טחון). היא מבוססת על אבקת פקעות טחונות של סחלב או קורנפלור, מסטיקא ומי ורדים. בגלל מחירו הגבוה מאוד של תבלין המסטיקא והקושי להשיג אותו יש מוכרי גלידה הנוהגים להחליף אותו בגלוקוזה.

מקורה של גלידת המסטיק בטורקיה והמתכון שלה נשמר בסוד, אך באמצע המאה ה-19 הביא סוחר סורי את המתכון הסודי לדמשק שם פיתח גרסה מקומית לגלידה בשם בוזה, שהיא יותר קלילה ואוורירית מן הגרסה הטורקית, ומשם הופצה לארצות ערב. בסוף המאה ה-19 הומצאה הגלידה הפרסית על בסיס גלידות המסטיק שנקראה "באסתני סונאטי". גרסה זו הוכנה עם ביצים ועם תבלינים לכבודו של המלך הפרסי ולצורך תיבול של קינוחים פרסיים כגון פאלודה. ביוון הגלידה מוכרת רק באזורים הקרובים אל טורקיה ושם היא נקראת: "קאימקי".

בישראל נמכרת הגלידה ביישובים ערביים, דרוזיים, ובמקומות בהם ישנה קהילה גדולה של יוצאי ארצות ערב או טורקיה. בשנות ה-50 נפתחה ביפו על ידי זוג עולים מבולגריה גלידרייה בשם "גלידה קוזו" שהתפרסמה בגלידת המסטיק שלה. הגלידריה נסגרה בתחילת שנות ה-2000.

בישראל ובשאר מדינות המזרח התיכון מוכרת רק הגרסה הערבית של הגלידה ואילו במזרח הרחוק מוכרת רק הגרסה הטורקית של הגלידה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0