דטרויט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־05:56, 8 בדצמבר 2020 מאת בוט מקוה (שיחה | תרומות) (←‏top: הסבת תבנית עיר שנת >> תאריך)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דטרויט
Detroit
פוטומונטז' של דטרויט
פוטומונטז' של דטרויט
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מדינה מישיגןמישיגן מישיגן
ראש העיר מייק דוגן
תאריך ייסוד 24 ביולי 1701
שטח 370.03 קמ"ר
גובה 183 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 677,116 (2015)
 ‑ במטרופולין 4,292,060 (2015)
 ‑ צפיפות 1,830 נפש לקמ"ר (2015)
אזור זמן UTC -5
www.ci.detroit.mi.us

דטרויטאנגלית: Detroit) היא העיר הגדולה ביותר במדינת מישיגן שבארצות הברית. בחודש יולי 2015 התגוררו בעיר 677,116 תושבים. העיר מהווה את מרכז תעשיית הרכב האמריקאית, ונפגעה קשות ממעבר מרבית התעשייה לדרום מזרח אסיה, החל משנות התשעים של המאה העשרים. רבעים שלמים בעיר התרוקנו מיושביהם.

היסטוריה

המטה העולמי של חברת ג'נרל מוטורס שבדטרויט

דטרויט הוקמה ב-1701 על ידי הסוחר ומגלה הארצות הצרפתי אנטואן דה לה מוט קאדילק (Antoine de la Mothe Cadillac); הוא העניק לה את השם Ville d'Etroit, בצרפתית: "עיר המצר"; במשך השנים הפך השם ל-Detroit. בין השנים 1805 ל-1847 שימשה דטרויט כבירתה של מדינת מישיגן.

העיר התפתחה במהלך המאה ה-20 סביב תעשיית הרכב, ובימי הזוהר של תעשייה זו, בשנות ה-50, מנתה 2 מיליון תושבים והייתה העיר החמישית בגודלה בארצות הברית.

בשנות ה-60 התחוללו בעיר מהומות רבות על רקע גזעני והגיעו לשיאן במהומות ב-1967; בשנות ה-70 סבלה העיר ממיתון קשה, ובשנות ה-80 דעכה תעשיית הרכב, בין השאר כתוצאה מתחרות קשה עם כלי רכב מיפן. כל אלו הביא לנהירה המונית של תושבים, בעיקר לבנים, אל מחוץ לעיר ולדעיכתה של דטרויט.

דעיכה

דטרויט הייתה לסמל הדעיכה הכלכלית-חברתית והבליה העירונית במדינות חגורת החלודה בארצות הברית, בעקבות קריסת התעשיות הכבדות במחצית השנייה של המאה ה-20, בעיקר תעשיות הפלדה והרכב. כתוצאה, החל תהליך מתמשך של הגירה שלילית של מובטלים שחיפשו מקורות תעסוקה, ובחודש יולי 2015 ירד מספר התושבים בדטרויט ל-677,116, שהם 36.6% מהאוכלוסייה בשיאה: 1,849,568 נפש בשנת 1950. זהו אמדן התושבים הנמוך ביותר בעיר מאז שנת 1850[1]. ההגירה השלילית המסיבית הותירה שכונות שלמות ואלפי בניינים ריקים ונטושים; בינתיים התפתח בעיר הנוהג המפוקפק של הצתת בניינים נטושים בלילה שלפני ליל כל ה"קדושים" (מנהג זה מכונה Devil's Night, ליל השטן; בשנים האחרונות התאגדו משמרות אזרחים המסיירים בשכונות העיר בלילה האמור ומנסים למנוע את ההצתות. אלו מכנים את פועלם Angels' Night, ליל המלאכים). מספר המועסקים בעיר ירד ממעל 350,000 בשנת 2000 לכ-280,000 משנת 2009 והלאה. הכנסות העיר צנחו והיא הגיעה למצב כלכלי קשה. בעקבות זאת רמת השירותים העירוניים ירדה והמסים עלו[2].

דטרויט היא העיר ה"שחורה" הגדולה ביותר בארצות הברית. ויותר מכך, דטרויט היא היישוב בעל אחוז האפרו-אמריקאים הגדול ביותר מחוץ לדרום ארצות הברית: למעלה מ-80% מתושביה הם אמריקאים-אפריקאים.

בשנות ה-70 וה-80 כיכבה העיר בראש רשימת ערי הפשע בארצות הברית; סרטים רוויי פשע המתרחשים בדטרויט, כדוגמת "רובוקופ" ו"השוטר מבברלי הילס" תרמו לחלחול התדמית הקודרת של העיר בתודעה האמריקאית. הפשיעה ממשיכה להיות בעיה חריפה של דטרויט גם בתחילת המאה ה-21 והמשטרה, הסובלת ממורל ותקצוב נמוכים, אינה מצליחה להתמודד עם הפשיעה[3].

האוכלוסייה הצטמצמה מאז שנת 2000 ב-25%, ואזורים רבים נותרו שוממים לאחר גל של עיקולי בתים. ברבים מהבתים הללו מתגוררים פולשים, ומרתפי בניינים נטושים הפכו לאתר מועדף לקיום קרבות כלבים. העיר אף סובלת מבעיה חמורה של כלבים נטושים: עשרות אלפי כלבים, רובם מסוג פיט בול[דרוש מקור], משוטטים ללא השגחה ברחובות.

ב-18 ביולי 2013 הגישה דטרויט בקשה לפשיטת רגל בשל חוב של כ-18.5 מיליארד דולר[4], כשבמקביל, שיעור האבטלה בעיר טיפס ל-16.3% ולפי תיעוד ה-FBI ומשרד המשפטים האמריקאי, שלוש השכונות המסוכנות ביותר בארצות הברית נמצאות בדטרויט.

גאוגרפיה

דטרויט שוכנת על גבולה הצפוני של ארצות הברית, לגדותיו של נהר הנושא את שם העיר, נהר המקשר בין ימת אירי ואגם סיינט קלייר. על הגדה שממול שוכנת העיר וינדזור שבאונטריו, קנדה; דטרויט היא העיר האמריקאית היחידה (חוץ מערים באלסקה) הנמצאת מצפון (בקו מאונך) לשטח כלשהו בקנדה. בתחומי העיר נמצאים שלושה מעברי גבול בין שתי המדינות.

תעשיית הרכב

דטרויט מהווה את מרכז תעשיית הרכב האמריקאית. בעיר ובאזור המטרופוליטני שלה ממוקמים המשרדים הראשיים של שלוש מחברות הרכב הגדולות בעולם: ג'נרל מוטורס, פורד וקרייזלר. הרכב הראשון בעולם אשר יוצר בצורה מסחרית, פורד מודל T, פותח והורכב בדטרויט.

שני שמות של מכוניות מתוצרת ג'נרל מוטורס כרוכים בתולדות העיר: קאדילק קרויה על שם מייסד העיר דטרויט, ופונטיאק קרויה על שם ראש השבט האינדיאני אוטווה (על שם השבט קרויה עיר הבירה של קנדה), אשר היה ידוע בלחימתו העיקשת בבריטים על השליטה באזור הימות הגדולות.

עם המשבר הכלכלי של שנת 2008 הגיעה תעשיית הרכב לסף חדלות פרעון ועקב השפל במכירות פוטרו עובדים רבים וצומצמו הזמנות מקבלני משנה.

מוזיקה

תרומתם של מוזיקאים בני העיר למוזיקה הפופולרית הייתה, ועודנה, רבה ביותר. דטרויט נחשבת למולדת סגנון המוטאון (Motown) וסגנונות נלווים אחרים במוזיקה השחורה; סגנונות הג'אז והבלוז שאבו אף הם רבות מאומנים שפעלו בדטרויט. המוטאון עצמו קרוי על-שם חברת תקליטים שהוקמה בעיר ב-1959; החברה נקראה כך כמחווה לעיר הרכב, Motor Town. כמה מהמוזיקאים הידועים ביותר בשנות ה-60 וה-70 החלו את דרכם בחברת מוטאון, ורובם היו אף תושבי העיר: סטיבי וונדר, דיאנה רוס, מרווין גיי, אריתה פרנקלין ורבים אחרים. גם בשנים מאוחרות יותר הייתה העיר ביתם של מוזיקאים רבים מסגנונות שונים, חלקם מהחשובים והידועים בעולם המוזיקה: מדונה, אמינם, הטמפטיישנס, איגי פופ, אליס קופר, The White Stripes, ג'ורג' קלינטון פרוף ועוד.

סגנון הטכנו שהתפתח בעולם לקראת סוף שנות ה-90 שאב את מקורותיו מהדטרויט טכנו שהושפע רבות משלושה אמנים מבלוויל, פרבר של דטרויט: חואן אטקינס, דאריק מיי וקווין סאונדרסון. הדטרויט טכנו התפתח לצד ההאוס של שיקגו, אך שורשיו נבעו בעיקר מחלוצי המוזיקה האלקטרונית קרפטוורק ומיצירות האלקטרו המוקדמות של חואן אטקינס. ההשפעה המוזיקלית של סגנון הטכנו הייחודי מדטרויט תרם רבות להתפתחות המוזיקה האלקטרונית ולטכנו בפרט.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דטרויט בוויקישיתוף
ויקימסע מדריך למטייל בנושא דטרויט בוויקימסע

הערות שוליים

  1. ^ Christine MacDonald, Detroit population rank is lowest since 1850, The Detroit News, ‏20.5.2016
  2. ^ City of Detroit, Proposal for Creditors, June 14, 2013
  3. ^ City of Detroit, Proposal for Creditors, June 14, 2013, pages 10-11
  4. ^ יוני הרש, ‏דטרויט הכריזה על פשיטת רגל, באתר ישראל היום, 19 ביולי 2013