הגרדיאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:00, 1 בספטמבר 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " מאוד " ב־" מאד ")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:עיתון

פרמטרים [ אתר, שם במקור, נוסד ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים ריקים [ נסגר ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

גרדיאן
לוגו הגרדיאן
לוגו הגרדיאן
תדירות עיתון יומי
פורמט ברלינר
מו"ל Guardian News and Media
בעלים Guardian Media Group
עורך ראשי קתרין וינר
שפה אנגלית
מערכת קינג קרוס, לונדון, אנגליה, הממלכה המאוחדת
תפוצה 185,313
מדינה הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת

הגרדיאןאנגלית: The Guardian) הוא עיתון יומי בריטי, העיתון הכלל-ארצי היחיד שמופיע בצבע מלא. נכון ליוני 2014, לעיתון מכירות יומיות של כ־185,313 עותקים, מה שהציב אותה במקום השלישי בבריטניה אחרי ה"דיילי טלגרף" ו"הטיימס" הלונדוני. לעומת זאת, המהדורה הדיגיטלית של העיתון זוכה לפופולריות עצומה עם כ-9 מיליון קוראים מדי חודש[1], והאתר מדורג כאתר החדשות ה-6 בגודלו ברשת, לפי מספר הצופים[2].

מאמרי המערכת בגרדיאן נוטים לכיוון השמאל הליברלי בבריטניה. לפי סקר משנת 2000, 80% מקוראיו הם מצביעי מפלגת הלייבור הבריטית. סקר דומה משנת 2004 מצא ש־44% מקוראיו הם מצביעי לייבור ו־37% הצביעו למפלגת הליברל דמוקרטים.

הגרדיאן נוסד בשנת 1821 במנצ'סטר על ידי איש העסקים ג'ון אדוארד טיילור תחת השם Manchester Guardian "הגרדיאן של מנצ'סטר". הוא הפך לעיתון יומי בשנת 1855. משנת 1872, במשך 57 שנים, ערך את העיתון צ'ארלס סקוט, אחיין של המייסד ג'ון טיילור וחבר במפלגה הליברלית. סקוט העניק לעיתון מגמה יותר רדיקלית, למשל כשהצטרף למחנה של גלאדסטון, הביע התנגדות למלחמה השנייה עם הבורים בדרום אפריקה וכשתמך ב-1895 במאבק לזכויות הנשים להצבעה ולהיבחר לתפקידים ציבוריים. סקוט היה גם ידיד של חיים ויצמן. הוא הפך את העיתון מעיתון מקומי לעיתון כלל-ארצי ובשנת 1907 רכש אותו מידי ג'ון אדוארד טיילור הבן.

בנו של סקוט, אדוארד, הפך בשנת 1929 לעורך העיתון במקום אביו. בהמשך העיתון עבר זעזועים כשצ'ארלס סקוט נפטר בשנת 1932 ואדוארד מת כמה חדשים לאחר מכן בתאונת שיט. בשנת 1936 עבר ה"גרדיאן" לבעלות של נאמנות, מתוך רצון לשמור על עצמאותו ועל המשך קיומו. באותן שנים אימץ הגרדיאן קו אוהד לממשלה הרפובליקנית במלחמת האזרחים בספרד. בשנת 1948, נאמן לרעיונותיו של צ'ארלס סקוט, תמך בהקמת מדינת ישראל.

בשנת 1959 שונה שם העיתון לשמו הנוכחי שבא להדגיש את אופיו הכלל-ארצי, וכעבור 5 שנים, ב-1964 לונדון הפכה למרכז המטה שלו.

שנות ה-1970 - 1980 העמידו אתגרים חדשים בפני הנהלת ה"גרדיאן" - בעיות כלכליות, למרות הצלחת המקומון שלו, "מנצ'סטר איוונינג ניוז" והחל משנת 1986 ההתמודדות עם מתחרה חדש - העיתון "אינדפנדנט", בעל השקפות ליברליות-רדיקליות דומות. בשני העשורים האחרונים שני עיתונים אלה בחרו, בין היתר, בקו ביקורתי מאד כלפי ישראל. ה"גרדיאן" הואשם לא פעם בגישה עוינת כלפי ישראל ובהטיות נגדה בסיקורה ובסיקור הסכסוך הישראלי-פלסטיני בצורה לא מאוזנת.[3]

"גרדיאן" עבר מתיחת פנים עם העברתו לפורמט מסוג "ברלינר", קנה בשנת 1993 את השבועון "אובזרבר" המופיע בימי א' ופיתח אתר אינטרנט שהפך לפופולרי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הגרדיאן בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0