הידרותרפיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־12:39, 8 בינואר 2019 מאת שרגא (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים, הסרת תמונה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית:אין מקורות הידרותרפיה או הידרופתיה (מקור המילה בשפה היוונית: הידרו = מים, תרפיה = טיפול) היא שיטת טיפול בפיזיותרפיה הנעזרת במים.

עקרונות כלליים


Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שיקום הידרותרפי

השיטה המיושמת בבריכת שחייה טיפולית או שיקומית בעלת תכונות תכנוניות מסוימות (כמו גובה אחיד, מערכת חימום, מידות ייעודיות וכולי) [דרוש מקור]. השיטה מנצלת את התכונות הפיזיות של המים (חום המים, תחושת נעימות מרגיעה ומשחררת, לחץ הידרוסטאטי והפחתת משקל המטופל). הידרותרפיה משמשת כאמצעי לטיפול בפתולוגיות שונות דוגמת: כאבי מפרקים, פריצת דיסק, בעיות ניווניות בשלד ובמערכת השרירים, מחלת פרקינסון, הפרעות קשב ועוד. מטרתו של הטיפול היא עצירת ההידרדרות הפיזיולוגית, הפחתת כאב, וביסוס מערכת השרירים שתתמוך ותסייע בעתיד לשלד בעבודתו.

למים יש תכונות מרכזיות שתורת ההידרותרפיה מנצלת לתועלתה. הגוף מאבד 2/3 ממשקלו עם הכניסה למים; כך קל יותר להשכיבו במנח אופקי ולטפל בכאב ללא לחץ על עמוד השדרה, ויתר המפרקים שמסביבו.

הלחץ ההידרוסטטי משפיע על המטופל בשמירה על היציבות שלו במים; כלומר, המטופל בשיטת ההידרותרפיה אינו מאפשר לגוף ליפול או לאבד את שיווי המשקל. הלחץ ההידרוסטטי עולה ככל שמעמיקים; זוהי אחת הדרכים להעלות את העומס על בית החזה. לפיכך, צלילה ותרגילים מתחת למים ישפרו את המערך הנשימתי, ואת היכולת להתנגד לגורמי מחלות למיניהן [דרוש מקור]. ברמה התפקודית הלחץ ההידרוסטטי מסייע במניעת התהוות של בצקות, בסילוק פסולת ונוזלים מצטברים, והארכת שרירי הנשימה.

המים החמים בהם מתבצע הטיפול מרפים את השרירים המכווצים מסביב למקום הכואב, ומביאים להקלה מיידית, שתלך ותתארך עם הזמן. הם מדכאים את מערכת העצבים הסימפטטית, שאחראית על קצב הלב, ופועלים במקביל ללחץ ההידרוסטטי, בהעלאה של לחץ הדם.

שלבים בטיפול הידרותרפיה

ההידרותרפיה נותנת מענה שיקומי, כשהגוף כואב, גם בגלל הטראומה, וגם בגלל התקצרות שרירית נלווית, המים הם מרחב טוב למגע מרפא. שימוש בזרם המים, בזרם נגדי, במערבולת מלאכותית ובעיסוק גופני במים, הם אמצעים לשחרור ושיפור תנועה. בהמשך ההידרותרפיה מיושמת בצורה פיזית במטופל, ומשתמשת בכח המים למתיחות שרירים משחררות עומס, כמו גם שימון והפעלת מפרקים, תהליך אשר מטרתו שיפור יכולת התנועה, וחיזוק מערכת שיווי המשקל והיציבה, שהיא הראשונה להיפגע, במשבר פיזיולוגי מהסוגים הנ"ל.

טכניקות טיפוליות

הליוויק, באד ראגאז, ואטסו, הידרותרפיה קונבנציונלית, Hydro Stretching, טיפול מניפולטיבי במים, הארכת עמוד שדרה מתחת למים, Fitness, Rebirthing Teaching.

אוכלוסיות היעד

אוכלוסיית המטופלים כוללות ילדי חינוך מיוחד (לדוגמה - פיגור, אוטיזם, ADHD), אנשים עם בעיות נוירולוגיות (פרקינסון, אירוע מוחי, ניווני שרירים לסוגיהם), אנשים עם בעיות אורתופדיות (שברים, קיצורי שרירים) ואנשים הסובלים מכאבים כרוניים מפושטים כמו פיברומיאלגיה ומחלות פרקים.

הידרותרפיה וכאבי גב

כשמתבגרים, מתרבים השינויים הניוונים בעמוד השדרה, שינויים אלו גוררים אחריהם פתולוגיות שונות בטונוס השריר ומשפיעות על תפקודו התקין של הגוף כמכלול שלם. מקצועות המאופיינים בלחץ נפשי רב ובישיבה מרובה מול מסך מחשב במשרד או בתפקידי נהיגה יוצרים עמוס רב על מערכת השרירים התומכת בשלד ומעודדים שחיקה ופציעה של השלד ומערכת הסחוסים. הטיפול ההידרותרפי, מנסה לתת מענה לבעיות השלד והשרירים להפחית לחצים מאזורים בעלי רגישות עיצבית, להפעיל מחדש מפרקים מנוונים ולהחזירם לתפקוד.

קישורים חיצוניים

ראו גם

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0