המבורגר
המבורגר (באנגלית: Hamburger) הוא סוג של כריך המורכב מקציצת בשר שטוחה, לרוב מבשר בקר, שמוכנסת לתוך לחמנייה. מעל לקציצה נהוג להוסיף רטבים שונים כגון קטשופ ומיונז, וכן ירקות, בדרך כלל עגבנייה, בצל, מלפפון חמוץ וחסה. נהוג להגיש לצד ההמבורגר צ'יפס, תפוחי אדמה, או טבעות בצל כתוספות. ההמבורגר נקרא על שם העיר הגרמנית המבורג.[1]
צ'יזבורגר הוא המבורגר בתוספת גבינת צ'דר או גבינה צהובה (צ'יז (Cheese) משמעותו גבינה באנגלית). לפי ההלכה, מאכל זה נחשב לבשר בחלב.
חברת המזון המהיר הראשונה שמכרה בהיקף רחב את ההמבורגר היא ווימפי. עם זאת קיימות מסעדות רבות אשר מתמחות בהכנת המבורגר ואינן נחשבות לרשתות מזון מהיר, ההבדלים העיקריים בין אלו לרשתות המזון המהיר הוא באיכות הבשר, באיכות ואופי השירות ובמחיר.
היסטוריה
גלגולו הראשוני של ההמבורגר הוא ברוסיה שם היה ידוע כ"סטייק טרטר": קציצה עגולה מבשר בקר נא. במאה ה-15 הביאו מלחים גרמניים אוכל זה לגרמניה לעיר המבורג, שם המציאו גרסה מטוגנת או צלויה של הקציצה ומכאן שמו. בסביבות שנת 1800 מהגרים גרמנים הביאו אוכל זה לארצות הברית.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: המבורגר |
ערך מילוני בוויקימילון: המבורגריה |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: המבורגרים |
- קהילת המבורגר ישראל
- ההמבורגר המושלם כתבה ומתכונים של גיא רובננקו באתר Xnet
- היסטוריה של ההמבורגרים (באנגלית)
- שרי אנסקי, בורגר קלאס: שרי אנסקי מכינה המבורגר ביתי משובח, nrg, 19 ביוני 2010
- עז תלם, תולדות הקציצה: ההיסטוריה של ההמבורגר, באתר וואלה!, 5 באוקטובר 2014
- עדי רובינשטיין, קציצת מדרגה, באתר ישראל היום, 4 בדצמבר 2014
- חיים כהן, חיים כהן: המתכון להמבורגר המושלם, באתר ynet, 6 בדצמבר 2017