וליד ח'אלדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית

וליד ח'אלדיערבית: وليد خالدي; נולד ב-1925 בירושלים) הוא היסטוריון פלסטיני שנודע בכתיבתו על אודות הנכבה ב-1948. הוא משמש כמזכ"ל המוסד ללימודי פלסטין בביירות, מוסד מחקר עצמאי שהוא היה אחד ממייסדיו ב-1963.

אודות

נולד למשפחה מוסלמית מוכרת בירושלים - משפחת ח'אלידי. אביו, אחמד סמיח ח'ליאדי (1896–1951) היה סופר, מחנך וכיהן כראש הקולג' הערבי בירושלים בין השנים 1925 ל-1948. אחיו, טריף ח'אלדי (אנ'), גם הוא היסטוריון.

ח'אלדי למד בבית ספר סיינט ג'ורג' ובקולג' הערבי בירושלים. הוא נסע לבריטניה וקיבל תואר ראשון באוניברסיטת לונדון ב-1945[דרוש מקור]. לאחר לימודיו חזר לירושלים ועבד במשרדי משרד המידע של הליגה הערבית בירושלים. לאחר מכן עבר לביירות ושם שהה בשנת 1948 במהלך מלחמת העצמאות. מכיוון שישראל אסרה על חזרת פלסטינים לירושלים, לא יכול היה לחזור לביתו בירושלים ולכן נסע לבריטניה, שם סיים תואר שני בלימודים אסלאמיים מאוניברסיטת אוקספורד והחל ללמד באוניברסיטה.

בשנת 1956 עזב את האוניברסיטה כמחאה על מעורבותה של בריטניה במלחמת סיני. הוא כיהן כמרצה למנהל ציבורי ומדע המדינה באוניברסיטה האמריקאית בביירות, עד לשנת 1982. ח'אלדי שימש כיועץ ליאסר ערפאת והזהיר אתו מפני הקרע בין הפלסטינים לנוצרים בלבנון. מחלוקת זו גרמה למריבה ממושכת ביניהם.[1] ב-1982 החל לשמש כחוקר במרכז ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת הרווארד. הוא הרצה גם באוניברסיטת פרינסטון. היה בין מייסדי החברה המדעית המלכותית בעמאן והיה חבר באקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים.

תחת ניהולו רשם המוסד ללימודי פלסטין בביירות מספר הישגים אקדמיים, בהם הוצאת כתבים רבים בערבית ובאנגלית, ותרגום ספרים נודעים בעברית לערבית, כגון "ההיסטוריה של ההגנה", יומניהם של דוד בן-גוריון ומשה שרת, ועוד. כן כתב במסגרת המוסד עבודה על כיבוש חיפה ודיר יאסין ב-1948. עבודותיו הנודעות ביותר הן "Before their diaspora" - על החברה הפלסטינית לפני 1948, ועריכת האוסף האנציקלופדי "All that remains", הכולל את סיפוריהם ההיסטוריים של הכפרים הערביים בארץ ישראל. פרופסור משה ברור כתב ב-1994 כי ספרו זה של ח'אלדי זה סובל מ"מחקר שטח לקוי" וביקר את הסתמכות היתר שלו על גרסה מעובדת של סקר הכפרים 1945 בארץ ישראל, שח'אלדי עצמו הכיר בכך שהוא מספק אומדנים גסים בלבד, ואת העובדה שהוא לא עשה שימוש במקורות אחרים כגון "תיקי הכפרים" (Village files) או תצלומי אוויר של חיל האוויר המלכותי, שהיו מניבים אומדנים מדויקים יותר.

עמדתו של ח'אלדי בעניין הסכסוך הישראלי פלסטיני היא כי הפתרון היחיד לסכסוך הוא שתי מדינות לשני עמים – הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67 שתחיה בשלום לצד מדינת ישראל. הוא היה נציג המשלחת המשותפת הירדנית-פלסטינית לוועידת מדריד בתחילת שנות ה-90, אך לא החזיק בתפקידים רשמיים באש"ף.

בשנת 2002 קיבל את פרס הצטיינות בהישגים תרבותיים של העולם הערבי, על ידי הארגון לחינוך תרבות ומדע של הליגה הערבית.

ח'אלדי נשוי לראשה ואב לכראמה ולאחמד סמיח, חוקר ובעל טור בגרדיאן.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אהוד יערי, זאב שיף, מלחמת שולל, עמ' 133.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0