ונילין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־01:07, 21 בנובמבר 2019 מאת אליצור (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ונילין

Vanillin.png

כללי

שם מדעי 4-הידרוקסי-3-מתוקסיבנזאלאיד
שמות אחרים ונילין ; אלדהיד ונילי ; מתיל ונילין
נוסחה כימית C8H8O3
מסה מולרית 152.14g/mol
מראה מוצק לבן צהבהב
מספר CAS [121-33-5]

פיזי

נקודת התכה 353-354 או 80-81
נקודת רתיחה 558 או 285
צפיפות 1.056 g/cm3
מסיסות עשרה גרם לליטר
קבוע הדיסוציאציה 7.396

ונילין, מתיל ונילין או 4-הידרוקסי-3-מתוקסיבנזאלדהיד היא תרכובת אורגנית הנמצאת בעיקר בגרעיני צמח הווניל ונותנת לצמח את ריחו וטעמו.

הנוסחה הכימית של הוונילין היא C8H8O3 והקבוצות הפונקציונליות כוללות אלדהיד, אתר ואלכוהול.

ונילין סינתטי משמש כחומר טעם וריח לסוגי מאכלים, משקאות ותרופות. כמו כן הוונילין נמצא בתמצית הווניל המוכרת לאופי העוגות.

שימושו העיקרי של המתיל ונילין הוא בתעשיית המזון, ביחד עם אתיל ונילין שלו ריח וטעם חזקים יותר. האתיל ונילין שונה מהמתיל ונילין בקבוצת המתוקסי, כאשר באתיל ונילין קבוצת מתוקסי נהפכת לאתוקסי (O-CH2-CH3 במקום O-CH3).

תמצית וניל טבעית הנה תערובת של מאות תרכובות שונות בנוסף לוונילין. השימוש בוונילין למטרות שינוי טעם של מזון מסוים נעשה על ידי תמיסות ונילין טהור שבדרך כלל מיוצר בתהליך סינתטי, או במקרים מועטים יותר, על ידי מיצוי ונילין מזרעי הווניל.

בגלל הקושי בהכנת הוונילין הטבעי ובגלל מחירו היקר, ישנו ביקוש גדול לוונילין הסינתטי.

הפקה

הסינתזה המסחרית הראשונה ליצור ונילין סינתטי כללה שינוי כימי של החומר היותר נפוץ יוגינול (חומצה יוגינית, Eugenol). סינתזה אחרת נעשית על ידי תהליך איזומריזציה של איזויוגינול, ולאחר מכן מבוצע תהליך חמצון. כיום, התהליכים הפופולריים ביותר לייצור ונילין הם פרומילציה של גואיאקול ופרמנטציה של לינין - תוצר לוואי של תעשיית הנייר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0