זובין מהטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זובין מהטה
ZubinMehtaMar11.jpg
שיתופי פעולה בולטים התזמורת הפילהרמונית הישראלית
זובין מהטה, 2007

זוּבִּין מֶהְטָה (Zubin Mehta; נולד ב-29 באפריל 1936) הוא מנצח ומוזיקאי נודע ממוצא הודי ומנהלה המוזיקלי של התזמורת הפילהרמונית הישראלית.

מנצח בינלאומי

זובין מהטה נולד בשנת 1936 במומבאי שבהודו למשפחה מקהילת הזורואסטרים ה"פרסים" (Parsee)[1][2] מהמעמד הגבוה. אביו, מהלי מהטה, היה כנר וייסד את התזמורת הסימפונית של בומביי. מהטה התכוון תחילה ללמוד רפואה, אך בסופו של דבר החל ללמוד מוזיקה בווינה כשהיה בן 18, תחת הדרכתו של הנס סווארובסקי. בשנת 1958 הופיע לראשונה כמנצח בווינה. באותה שנה זכה בתחרות הניצוח הבינלאומית שנערכה בליברפול ומונה לעוזר מנצח התזמורת הפילהרמונית המלכותית של העיר.

זובין מהטה הפך עד מהרה למנצח הראשי ולמנהל המוזיקלי של התזמורת הסימפונית של מונטריאול בשנת 1960 – תפקיד אותו מילא עד שנת 1967. במקביל הוא קיבל תפקידים נוספים – הוא מונה למנהל המוזיקלי של התזמורת הפילהרמונית של לוס אנג'לס (1962–1978); הפילהרמונית של ניו יורק (1978–1991 – התקופה הארוכה ביותר שאדם יחיד החזיק במשרה זו). הוא החל לנצח על התזמורת הפילהרמונית הישראלית בשנת 1961 ובשנת 1981 הוכרז כמנהל מוזיקלי לכל חייו. בנוסף, מאז שנת 1998 ועד לשנת 2004 הוא כיהן גם כמנהל המוזיקלי של האופרה הממלכתית של בוואריה במינכן.

ב-1969 ניגן זובין מהטה בקונטרבס את חמישיית דג השמך מאת פרנץ שוברט, לצידם של יצחק פרלמן בכינור, פנחס צוקרמן בויולה, ז'קלין די פרה בצ'לו ודניאל בארנבוים בפסנתר.[3]

ב-1 במרץ 2011 הוענק לו כוכב בשדרת הכוכבים של הוליווד.[4] ביולי 2011 זכה לעיטור אות לגיון הכבוד בדרגת קצין.

מהטה כמנצח

מהטה נודע בעיקר כפרשן של יצירות סימפוניות רומנטיות רחבות היקף של מלחינים כאנטון ברוקנר, ריכרד שטראוס וגוסטב מאהלר. טכניקת הניצוח שלו נחשבת לעוצמתית ונלהבת בעת הופעותיו. מהטה גם מרבה להקליט עם מיטב התזמורות, לרבות התזמורת הפילהרמונית הישראלית.

מהטה וישראל

מהטה הופיע עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית לראשונה ב-1961 ומאז לא ניתק הקשר ההדוק בינו לבין התזמורת, שבה, כאמור, הוא משמש כמנהל מוזיקלי לכל חייו. הוא מנצח על התזמורת בארץ בקונצרטים למנויים ובקונצרטים מיוחדים, באירועים לאומיים-ממלכתיים, בעיירות פיתוח, בקיבוצים ובמחנות צה"ל. למהטה הוענקו תוארי דוקטור לשם כבוד מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת תל אביב, מכון ויצמן למדע והמסלול האקדמי המכללה למינהל. בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה באוניברסיטת תל אביב נקרא על שמו. האוניברסיטה העברית בירושלים קראה על שמו ועל שם אביו אגף במחלקה למוזיקולוגיה. מהטה הוא חתן פרס וולף בתחום האמנויות ואזרח כבוד של העיר תל אביב-יפו. במאי 2007 זכה בפרס דן דוד. באוקטובר 2012 הוענק לו עיטור נשיא מדינת ישראל. ב-26 בדצמבר 2016 הודיע מהטה כי יפרוש מהתזמורת הפילהרמונית הישראלית באוקטובר 2019 אחרי שישלים 50 שנות כהונה.

פרויקטים מיוחדים

ביוני 1994 ביצע מהטה את הרקוויאם של מוצרט יחד עם חברי התזמורת הסימפונית והמקהלה של סרייבו בחורבות הספרייה הלאומית של סרייבו, בקונצרט שהכנסותיו הוקדשו לקורבנות הסכסוך בבלקנים. ב-29 באוגוסט 1999 ניצח מהטה על התזמורת הלאומית של בוואריה ועל התזמורת הפילהרמונית הישראלית, שביצעו את הסימפוניה מס' 2 של המלחין היהודי מאהלר במקום בו עמד מחנה הריכוז בוכנוואלד בעיר ויימר שבגרמניה. בשנת 1984 נסע, יחד עם התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק, לעיר הולדתו, ובשנת 1994 שב, הפעם עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית והסולנים יצחק פרלמן וגיל שחם. בשנים 1997–1998 חבר מהטה לבמאי הסרטים הסיני ז'אנג ימו לשם הפקת האופרה "טורנדוט" של ג'אקומו פוצ'יני, שהועלתה בפירנצה שבאיטליה ובבייג'ינג שבסין שמונה פעמים. הפקת האופרה תועדה בסרט הדוקומנטרי "פרויקט טורנדוט".

חייו האישיים

ב-1958 נישא לכרמן לסקי, ולהם בן ובת. ב-1969 נישא מהטה לננסי קובק (אנ'), ולהם בת. בנוסף למהטה בן ישראלי. מהטה תושב ארצות הברית.

גלריית תמונות

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זובין מהטה בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0