טיפול בדרמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־17:49, 20 ביולי 2018 מאת מעלת התורה (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טיפול בדרמה זו שיטה בפסיכותרפיה בה נעשה שימוש בטכניקות מתחום התיאטרון, המשחק והמופע כדי להביא אנשים להתפתחות אישית ובריאות נפשית. טיפול בדרמה זו אחת משיטות הטיפול בתחום טיפול באמנויות. טיפול זה משלב תאוריות מסורתיות של פסיכותרפיה, טכניקות מתחום הפסיכולוגיה ותאוריות הנוגעות לתהליכי יצירה על במה, בין התיאורטקנים הבולטים, ניתן למצוא את סו ג'ניניגס (תאוריית ה-EPRׂ) ורוברט לנדי ׁׁ(מודל התפקיד).

בתהליך הטיפולי נעשה שימוש בכלים שונים להרחקה, כמו כלים מתחום התיאטרון (אלתור, המחזה, מסכות, תיאטרון בובות), כלים מתחום הכתיבה (דימויים ומטפורות, אגדות וטקסטים דרמטיים), כלים מתחומים טיפוליים נושקים (ארגז חול, קלפים השלכתיים) ועוד.

עקרונות השיטה

  • יצירת הרחקה בין המציאות לדמיון - התכנים המועלים אינם עוסקים במישרין בחיי המטופלים, אלא בסיפור מנותק מהמציאות האישית שלהם. הרחקה זו מונעת את החרדה העלולה לעלות מול חשיפה אפשרית. החיבור אל המציאות הפנימית של המטופל נעשית (במודע או לא) בתהליך הטיפולי.
  • יצירת אבחנה בין המציאות לדמיון - יצירת ארגון פנימי והפרדות ברורות יותר, ומאידך, שימוש בדמיון ככלי להתמודדות עם המציאות.
  • התפקיד – בדיקה של התפקידים אותם האדם ממלא בחייו והרחבת מנעד התפקידים שלו.

להבדיל מתחום הפסיכודרמה, שיטת טיפול אחרת הנשענית גם היא על כלים מתחום המשחק והתיאטרון, עקרון ההרחקה מורה על עיסוק בתכנים שאינם נוגעים ישירות למטופל, להבדיל מטיפול בשיטת הפסיכודרמה המאפשרת העלאת חוויות קונקרטיות של המטופל, בדיקת חלופות ויצירת חוויה מתקנת.

ראו גם

קישורים חיצוניים


Human brain NIH.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא פסיכולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0