יהדות קזחסטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־13:27, 18 בפברואר 2019 מאת מב"ם (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "ממוזער|בית חב"ד שבאלמטי שמשמש גם כבית הכנסת המרכזי בעיר '''...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית חב"ד שבאלמטי שמשמש גם כבית הכנסת המרכזי בעיר

יהדות קזחסטן היא קהילה יהודית המתקיימת בשטחה של קזחסטן.

היסטוריה

יש המעריכים כי יהודים ישבו בקזחסטן כבר לאחר גלות בבל וכחלק מפיזור היהודים באימפריה הפרסית. יהודים סוחרים נדדו גם באזורים כמו קזחסטן בדרכם מרוסיה להודו וסין. כמו רוב הקהילות היהודיות במרכז אסיה, לא מנתה הקהילה יהודים רבים.

בשנת 1917 נכבשה קזחסטן על ידי רוסיה. במהלך מלחמת העולם השנייה הגיעו לקזחסטן פליטים יהודים שנמלטו מאירופה. מסוף מלחמת העולם השנייה ועד התפרקות ברית המועצות שימשה קזחסטן אזור מבודד שאליו נשלחו פושעים, מתנגדי השלטון הקומוניסטי וכן משתפי פעולה עם גורמים מחוץ לגוש הקומוניסטי. בין השאר נשלחו יהודים רבים לקזחסטן, אשכנזים וספרדים, והם היוו את רוב יהודי המדינה.

יהדות קזחסטן כיום

רוב היהודים המתגוררים במדינה, ספרדים ואשכנזים, הם צאצאים של יהודים שנמלטו לחבל ארץ נידח זה בשל גזרות הקומוניזם, או שהוגלו לשם. ב-1994 הגיע למדינה שליח חב"ד, הרב ישעיה אלעזר הכהן, ונתמנה לראש הקהילה ורבה הראשי של מדינת קזחסטן. הוא יזם הקמת מרכזים יהודים, רשת בתי כנסת, מוסדות חינוך ומקוואות טהרה לקהילות, מרכזים לבריתות ואספקה של מזון כשר.[1]

כיום מתגוררים בקזחסטן בין 12,000 ל-30,000 יהודים, בשש קהילות: בערים אסטנה, אלמה אטה, קוסטנאי, פבלודר, קרגנדה ואוסט קמינגורסק. מאז עלייתו של נורסולטן נזרבייב לנשיאות קזחסטן, נהנים בני הקהילה מסובלנות דתית מלאה ומתמיכה ועידוד ממשלתיים במדינה האסלאמית.

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0