כוויית קור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־19:54, 10 ביולי 2018 מאת יהודה 1 (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית:שכתוב

ידיים עם כוויות קור
אצבעות הרגליים שלושה שבועות לאחר שנפגעו מכוויית קור

כוויית קור הוא מצב רפואי שבו ישנה פגיעה ברקמות הגוף המתבטאת בצילוק ובהופעת נמק. כוויות קור נובעות כתוצאה מחשיפה לקור קיצוני. לרוב, האיברים הראשונים להיפגע הם האיברים הבולטים (או בשמם המקצועי איברי הפריפריה): האף, האוזניים והאצבעות. איברי הפריפריה הם הראשונים להפגע מכיוון שכמות זרימת הדם אליהם היא נמוכה מבשאר האזורים של הגוף עקב מרחקם הגבוה יחסית מהלב(מרכז מערכת הדם). בכוויות קור ישנה סכנה ממשית של נמק, משמע - אובדן אותם איברים במקרה של פגיעה חמורה. חומרת הפגיעה משתנה בהתאם לכמות זמן החשיפה לקור ולטמפרטורה. במקרה של כווית קור המענה הרפואי היעיל ביותר הוא בית חולים ועל המטופל להגיע כמה שיותר מהר על מנת לקבל את הטיפול הרלוונטי.

תסמינים

איבוד הצבע של העור, יחד עם תחושת שריפה או עקצוץ של העור, אי תחושה או כאב עז. אם העצבים וכלי הדם ניזוקו במידה רבה, נמק יכול להופיע, וקטיעת האיבר יכולה להיות דרושה. עור שלא מטופל לזמן מה, ונחשף לכווית קור יהפוך לשחור.

טיפול

במידה שעזרה רפואית נגישה, טיפול ראשוני יהיה העברת האדם לאזור חם, עטיפת האזור הנגוע בתחבושות ובגדים. אם יש היפותרמיה, יש לטפל בה קודם.

יש לשים את האזור הפגוע במים חמימים אך לא חמים, עד שהאזור נהיה רך והתחושה חוזרת. אחרי זה, יש לחבוש את האזור בתחבושות סטריליות, ולהגיע לעזרה רפואית.

אם זה סביר שאחרי הטיפול האזור יקפא שוב, אין לטפל, הקפאה שנייה תגרום נזק רב יותר מקיפאון ממושך.

טיפול מונע

יש להיות מודע לסיכונים, כמו קור קיצוני, רטיבות, רוחות חזקות, זרימת דם מוגבלת, היכולה להיגרם מבגדים או נעליים לוחצים, תנוחה לא נוחה, עייפות, עישון, שתיית אלכוהול או מחלות שמשפיעות על מחזור הדם, כמו סוכרת.

יש ללבוש בגדים מתאימים באזורים קרים, יש להגן על אזורים רגישים כמו ידיים בעזרת כפפות בלי אצבעות נפרדות, או כפות רגליים בעזרת שתי שכבות של גרביים, הפנימית כותנה והחיצונית צמר, וכובע צמר וצעיף בשביל הראש והאוזניים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כוויית קור בוויקישיתוף

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0