כוחות מיוחדים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:42, 1 בספטמבר 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " מאוד " ב־" מאד ")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Disambig RTL.svg המונח "קומנדו" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו קומנדו (פירושונים).
Disambig RTL.svg המונח "יחידת עילית" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו יחידת עילית (פירושונים).
לוחמי שייטת 13 - הקומנדו הימי של צה"ל.

כוחות מיוחדים (הידועים גם בשם כוחות קומנדו) הם חלק ממערך הכוחות הצבאי. חייליהם מיומנים ביותר והכשרתם ארוכה וקשה. פעולות קומנדו כוללות: איסוף מודיעין מעבר לקווי האויב, התנקשויות, פגיעה בתשתיות (מסילות ברזל, מפעלים, קווי תקשורת, נמלים, נמלי תעופה, מחסנים וכו'), מארבים וכו'. במלחמה לפעמים מסופחות יחידות קומנדו לכוחות הרגליים ופועלות איתם כגוף אחד.

לרוב, הכוחות המיוחדים מצוידים בכלי נשק וציוד ברמה גבוהה, לעיתים קרובות ציוד שונה משל יחידה סטנדרטית בצבא.

הכשרה

הכוחות המיוחדים מאומנים בקפידה במסלול אימונים מפרך במהלכו נושרים מועמדים רבים. במסגרת ההכשרה לומדים בין השאר קליעה, ניווט, שדאות, כישורי הישרדות, סיור, התגנבות, תנועה מהירה ועבודת צוות. בדרך כלל, האימון הבסיסי אורך בין שנה לשנתיים, ומשימות מסוימות יכולות להצטרך לאימונים נוספים. ישנן מדינות, כמו ישראל, שבהן הכוחות המיוחדים מבוססים על חיילים סדירים שממוינים עד שהם מגיעים ליחידה, וישנן מדינות שבהן היחידות המיוחדות הן כוחות של מתנדבים או לוחמי קבע.

השירות ביחידת כוחות מיוחדים הוא כמעט תמיד מסווג, ופעמים רבות קורה שאפילו קרובי החייל לא יודעים היכן הוא משרת.

במסגרת מבחני המיון, בודקים בין השאר כושר גופני, מנת משכל, חוסן נפשי, וכישורים חברתיים. בנוסף, אחרי שכבר התקבלו, החיילים לומדים תפעול כלי נשק ואמצעים טכנולוגיים רבים, כמו מצלמות נסתרות או פצצות קטנות, שבהם הם משתמשים במבצעים. בגלל הסודיות הרבה סביב פעולתם של לוחמי כוחות מיוחדים, אופפת אותם, לעיתים קרובות הילת מסתורין ואף מסופרים עליהם סיפורים לא נכונים.

במסגרת הכוחות המיוחדים יכול להתאמן גם אדם מצבא זר שמוכשר בארץ המסוימת, כאשר הוא עוזר לצבא המקומי, וזאת בין השאר סיבה לכך שלעיתים חיילי כוחות מיוחדים צריכים ידע נרחב בשפות.

סיבה אחרת לכך שחיילי הכוחות המיוחדים זקוקים לכישורי שפות, היא העובדה שבמסגרת מבצעים יכול להיות ויווצר מצב שהם יהיו בארץ אחרת.

היסטוריה

המילה "קומנדו" הגיעה מהפורטוגזית והתפתחה בזמן מלחמת הבורים כאשר הבורים בעלי הנחיתות המספרית הקימו יחידות שנקראו קומנדו. תפקידן של היחידות היה להציק לבריטים ולבצע פעולות מיוחדות של פגיעה בתשתיות ובכוחות בריטיים.

וינסטון צ'רצ'יל, שלקח חלק פעיל במלחמת הבורים, נשבה על ידי אנשי קומנדו בורים. צ'רצ'יל התרשם מהם מאוד, ויזם הקמת כוחות "קומנדו" במלחמת העולם השנייה. יחידות הקומנדו הבריטיות שפעלו בצרפת בשנים שלפני הפלישה נחלו בעיקר כשלונות, הם נתפסו על ידי הגרמנים כלוחמים לא לגיטימיים וניתנה הוראה להוציאם להורג ללא משפט.

לעומת זאת לוחמי ה-SAS של חיל האוויר המלכותי, פעלו באופן מוצלח מאד במדבר המערבי כנגד קורפוס אפריקה של רומל. מדינות מערביות אחרות של כוחות הברית התרשמו מאד מההשפעה של ה-SAS על המערכה והקימו תוך כדי המלחמה מסגרות דומות בצבאות שלהן.

סיכת בוגר בית ספר ללוחמה זעירה (קורס קומנדו) בצה"ל. בסמל מודגשים חלק מנושאי הלימוד: צניחה, חבלה, קרב מגע.
כנפי צניחה על רקע ירוק הוענקו לבוגרי בית הספר ללוחמה זעירה (קורס קומנדו) בצה"ל.

מבצעים מיוחדים שיחקו תפקיד חשוב במלחמות ובעימותים לאורך כל היסטוריית המלחמות בשל טכניקת 'פגע וברח' וחבלה, בניגוד ללחימה פנים מול פנים המסורתית. שימושים אחרים חשובים בכוחות המיוחדים היו סקירת שטח האויב, איסוף מודיעין, להעניק מידע מודיעיני חשוב קרוב לכוחות האויב. כיום, במידה הולכת וגוברת, השימוש בכוחות המיוחדים הוא ללחימה בטרוריסטים, בתשתית הטרור ובהקף הפעילות שלו.

במשך מלחמות נפוליאון, בצבא הצרפתי היו קיימים חבלנים וגששים, שהיו מרוחקים מהקרבות במשך רוב הזמן, ביצעו פעולות קטנות לפגיעה בתשתיות הצבא, וכמו כן אספו מודיעין בעל ערך רב. כעבור זמן מה, החלו לפעול יחידות מיוחדות לאיסוף מודיעין גם בבריטניה.

במלחמת העולם הראשונה

חיילי יחידת כוחות מיוחדים בריטית בתוך חפירות במלחמת העולם הראשונה

במשך מלחמת העולם הראשונה, קולונל באסי של צבא איטליה יצר את "Reparti d'assalto" (יחידות הסתערות), שהיוו למעשה יחידה מיוחדת, שנקראה ארדיטי. תפקידם היה לבצע פעולות מחץ באויב, להגן על חופי איטליה מפני פולשים מהים, ולאסוף מידע מודיעיני. הם הצליחו להביא מידע מודיעיני חשוב לאיטליה, ולעצור ניסיונות פלישה מהים. הארדיטי לא נחשבו לחלק מחיל הרגלים, אלא היו מאורגנים ונחשבו לזרוע לחימה נפרדת. כך למעשה היו הארדיטי מיחידות הכוחות המיוחדים המודרניות הראשונות בעולם.

בנוסף, גם בקורפוס הקנדי הייתה יחידת כוחות מיוחדים. קצינים בריטים הקימו את היחידה והיוו את הקו הראשון בביצוע המשימות. הפעולה הראשונה המוכרת שלהם הייתה במסגרת הקרב על הסום, שבו הקנדים נלחמו באופן יוצא מגדר הרגיל.

במלחמת העולם השנייה

במהלך מלחמת העולם השנייה, בשנת 1940 כוחות הקומנדו והשירות האווירי המיוחד הבריטי הוקמו בעקבות פקודה של ווינסטון צ'רצ'יל, שהגדיר את תפקידם כ"פעולות מיוחדות מעבר לקווי אויב, והרחקת האויב מחופי ארצנו". את הקומנדו הבריטי והשירות האווירי המיוחד הרכיבו מתנדבים נבחרים שאומנו אימונים קשים. הקומנדו הבריטי הוקם גם לפי מודל של כוחות מיוחדים אחרים.

ה-SAS (השירות האווירי המיוחד) הוקם על ידי דייוויד סטירלינג בזמן המערכה בצפון אפריקה. מטרת היחידה הייתה פגיעה בכושר הלחימה של האויב על ידי שימוש בחיילים מאומנים שינצלו את יתרון ההפתעה על מנת לפגוע באויב פגיעה מרבית. היחידה פעלה בעיקר כנגד מטוסים ושדות תעופה אך פגעה גם במכלי דלק, מחסנים, משאיות וכלי רכב. במהלך הלחימה, השתכללה יכולת הלחימה של היחידה עד שהפכה ליחידת חיל האוויר שהשמידה את המספר הרב ביותר של מטוסים בחיל האוויר הבריטי.

במהלך המלחמה, הקומנדו הבריטי ביצע פעולות חשאיות ביפן ובנורווגיה. הפעולות שביצע הקומנדו בנורווגיה נעשו כנגד מטרות אסטרטגיות (כגון מפעלים ליצור ניטרוגליצרין ששימשו ליצירת חומר נפץ), ולמטרות הטעיה. עקב התקיפות החוזרות בנורווגיה, הגרמנים ריתקו אלפי חיילים לחזית זו, מה שהקל על כוחות ההסכמה בעת הנחיתה בנורמנדי.

על מנת לשמש ככוח יעיל בזירת אסיה, החיילים אומנו במיוחד ללחימה בג'ונגלים של בורמה, מול כוחות הציר, ושם נחלו הצלחה גדולה ועצרו את התקדמות היפנים.

באמצע 1942, בארצות הברית נוצרו ה"ריינג'רס" ("Rangers"), יחידת כוחות מיוחדים, שהתבססה על לחימת קומנדו[1]. ארצות הברית וקנדה יצרו גם יחידות אלפיניסטים, שנועדו ללחימה בנורווגיה, ונקראו גם בריגדת השטן ("Devil's Brigade") במהלך השירות שלהם באיטליה[2].

בנוסף, נוצרה גם יחידת הפושטים של מריל ("Merrill's Marauders"), ששירתה יחד עם הקומנדו הבריטי בבורמה.

לצבא הגרמני היה את ה"Brandenburger Regiment", יחידת כוחות מיוחדים ששירתה כיחידת אבווהר ולחימה מעבר לקווי האויב. מאוחר יותר במשך הלחימה, יחידת SS- Jagdverbände ביחד עם הואפן אס אס בפיקודו של אוטו סקורצני הובילה מבצעים מיוחדים רבים.

שימושים במהלך המאה העשרים והמאה העשרים ואחת

צבא ההגנה לישראל החל את השימוש בכוחות מיוחדים עוד מלפני הקמתו, במסגרת המחתרות שהפעילו יחידות חבלה ומסתערבים. עם התקדמותו של רומל בחזית צפון אפריקה, הוקם הפלמ"ח שנועד ללחימת גרילה מול הצבא הגרמני ובמסגרת תוכנית ההתבצרות על הכרמל, שבוטלה בסופו של דבר. בשנות ה-50 של המאה ה-20 הוקמה יחידה 101 שהייתה אם היחידות המיוחדות בצה"ל ולמעשה פיתחה את תורת הלחימה של צה"ל בכל הנוגע לפעילות קומנדו בעורף האויב.

ב-12 באוקטובר 1961, במהלך המלחמה הקרה, הורה הנשיא קנדי לגייס יחידות כוחות מיוחדים כחלק מן הצבא. הוא האמין שלכוחות אלה יהיה שימוש רב מאוחר יותר. התוצאה הוצגה במלחמת וייטנאם- ה"כומתות הירוקות" נטלו חלק עיקרי במהלך הלחימה.

במהלך המחצית השנייה של המאה העשרים ובתחילת המאה העשרים ואחת, יחידות כוחות מיוחדים התבלטו וביצעו פעולות רבות יותר מבעבר. בניגוד לכוחות המיוחדים בעבר, הגיעו הרשויות לידי מסקנה שעדיף יחידת כוחות מיוחדים קטנה, מקצועית ומאוחדת מאשר יחידה גדולה מאוד. בקוסובו ובאפגניסטן, החל תיאום בין פעולות גרילה מקצועיות ושקטות על האדמה, כדי לאסוף מודיעין או להרוס את תשתיות האויב, לבין כוחות אווירים והשמדת מטרות מדויקת מהאוויר. בדרך כלל, לוחמי הכוחות המיוחדים סימנו מטרות כבדות בשביל כוחות אוויריים, והם השמידו אותם.

בקביעות, הכוחות המיוחדים היוו כח מפתח בפעולות צבאיות כמו במלחמת פוקלנד, בצפון אירלנד, במלחמת המפרץ ובמלחמת עיראק, במלחמת אפגניסטן, בקוסובו, בוסניה, בהשתלטות על שגרירות ארצות הברית באירן ובמשבר בני הערובה בתיאטרון במוסקבה.

בשנות ה-70 של המאה ה-20, בעקבות גל פיגועי טרור וחטיפות מטוסים באירופה, החלו מדינות העולם בהקמת יחידות משטרה מיוחדות שייעודן הוא חילוץ בני ערובה וסיכול פעולות טרור. עד אז, במקרה של אירוע טרור בשטח אזרחי, יחידות מיוחדות של הצבא שימשו להתערבות - דבר שלעיתים הסתיים באסון עקב חוסר התאמה בין הדוקטרינה הצבאית למתאר הפעולה האזרחי. יחידות מפורסמות אלה - כגון GIGN, GSG-9 ואפילו הימ"מ - הוכפפו למשטרות, והחלו לאמן את אנשיהן באופן אוטונומי בטקטיקה ותורת לחימה שפותחה במיוחד למצבים רגישים (חילוץ בני ערובה, סיכול טרור כאשר המחבלים מתחבאים בלב שטח עירוני ידידותי וכו).

כמו כן, עקב המלחמה המתמשכת בטרור הפלסטיני הקימו בישראל יחידות מיוחדות שנועדו למשימה זאת. פעילותן כללה גם פעילות מסוערבת בה הלוחמים התחפשו לערבים ונטמעו בלב האוכלוסייה העוינת. יחידות כאלה הופעלו הן על ידי צה"ל והן על ידי מג"ב.

יחידות מיוחדות שונות מתאפיינות בייעודים מיוחדים (מלבד קומנדו, לוחמה זעירה וסיור) כגון פשיטה מהים (שייטת 13), סימון מטרות למטוסי קרב ומפציצים, חבלה הנדסית וסילוק פצצות (יהל"ם), פעילות חשאית כנגד טרור, לחימה במתארים מסוימים (כגון יחידת אגוז) ועוד.

משימות הכוחות המיוחדים

יחידות הכוחות המיוחדים הן חלק חשוב ממערך הכוחות של כל צבא בעולם. תפקידן הוא לבצע פעולות על סף הבלתי אפשרי. חייליהן הם החיילים המיומנים ביותר בצבא והכשרתם ארוכה וקשה. פעולות קומנדו כוללות:

במלחמה לפעמים מסופחות יחידות קומנדו לכוחות הרגליים ופועלות איתם כגוף אחד.

כיום ישנו גם סוג אחר של כוחות מיוחדים: יחידות מיוחדות ללוחמה בטרור (לוט"ר). אלו הן יחידות מובחרות ומאומנות היטב, שתפקידם העיקרי הוא חילוץ בני ערובה ופשיטות על מפקדות טרור הנמצאות בשטח בנוי (הן ידידותי והן עוין). יחידות אלה לא מבצעות פעולות קומנדו מסורתיות של סיור ושדאות, ועל פי רוב הן מופעלות על ידי המשטרה (או הז'נדרמריה) ולא הצבא. למרות זאת, לעיתים קרובות יחידות קומנדו צבאיות נשלחות למשימות של לוחמה בטרור, ואילו יחידות הלוט"ר רוכשות גם מיומנויות בתחום הקומנדו.

כוחות מיוחדים בישראל

יהל"ם - יחידת הנדסה למשימות מיוחדות

יחידת הקומנדו הראשונה של צה"ל הוקמה בשנת 1953 ונקראה יחידה 101 בפיקודו של אריאל שרון. מאוחר יותר מוזגה היחידה לגדוד 890 של חטיבת הצנחנים.

בסוף שנת 1954 העלה יצחק רבין, אז ראש אגף ההדרכה במטכ"ל, את הרעיון להקים בית ספר ללוחמת קומנדו בצה"ל. מטרת בית הספר הייתה לשפר את כושרם הגופני, את כושר סבילותם ואומץ לבם של קציני הקבע בצבא. מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אריק שרון וסגנו אהרון דוידי, גיבשו תוכנית מפורטת לקורס "לוחמה זעירה" המיועד לבוגרי בית הספר לקצינים בעלי כושר גופני טוב. הקורס הקשה והמתיש נמשך שלושה חודשים ונערך בבסיס הצנחנים בתל נוף. לשם כך נבנתה מחלקה חדשה במסגרת בית הספר לצניחה, בראשה עמד מרסל טוביאס ובמחלקה 4 כיתות לימוד. הקורס הראשון נפתח ב-1 בינואר 1955 ובמסדר הסיום הוענקו לבוגרים כנפי צניחה על רקע ירוק, וסיכת בוגר בעלת 3 מוטיבים: צניחה, מארב, קרב מגע. שיטות לוחמה ואימוני קומנדו יושמו בהמשך באופן גורף וכללי ביחידות מובחרות בצה"ל.

ב-1974 הוקמה הימ"מ כיחידת השתלטות ולוחמה בטרור שהייתה כפופה למשמר הגבול של משטרת ישראל. המטרה הייעודית של הימ"מ היא לוחמה בטרור וחילוץ בני ערובה בפיגועים על רקע לאומני או פלילי, וכן ביצוע משימות משטרה מיוחדות.

כיום, יחידות הקומנדו של צה"ל הן סיירת מטכ"ל, יחידה 669, שייטת 13, יחידת שלדג, יחידת יהל"ם, יחידת רימון, יחידת מגלן, יחידת דובדבן, יחידת אגוז,יחידת עוקץ, פלס"רי השריון וגדודי הסיור של חטיבות חיל הרגלים. לצד פעילות הקומנדו והסיור המיוחדים, לכל יחידה כזאת יש גם ייעוד משלה. יחידת הימ"מ של משטרת ישראל נחשבת לאחת היחידות הטובות בעולם מסוגה. ב-2003 הוקמה יחידת מצדה, אשר מהווה יחידת השתלטות מיוחדת של שירות בתי הסוהר ומתמחה בטיפול באירועי מיקוח ואירועי קיצון אחרים בבתי הכליאה בישראל. מעבר לכך היחידה מוגדרת כיחידת השתלטות מטכ"לית ופועלת במגוון גזרות, כולל יהודה ושומרון.[3]

בעלי חיים בשירות כוחות מיוחדים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – בעלי חיים בשירות כוחות הביטחון

במהלך ההיסטוריה, נעשו שימושים שונים בבעלי חיים למשימות כוחות מיוחדים מגוונות, ביניהם:

עם הזמן, בעולם החלו להתנהל ויכוחים ציבוריים נוקבים על התוכנית לאימון חיות; פעילי זכויות בעלי חיים דרשו לדעת אילו חיות מאולפות, מהם תנאי החזקתן, ומה תכלית האימונים שלהן. כמו כן, ישנם אנשים המוחים כנגד שימוש צבאי בבעלי חיים בכלל, אפילו שימוש לא מלחמתי, כגון הגנה וסיור.

בתרבות

בעיקר בגלל מעטה המסתורין שיש לרוב על פעולות כוחות מיוחדים, ישנן התייחסויות רבות יחסית לכוחות המיוחדים בתרבות:

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כוחות מיוחדים בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0