כרונולוגיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כרונולוגיהלטינית chronologia, מיוונית: χρόνος, כרונוס, זמן בתוספת λογία, לוגיה, דיבור או לימוד), רשימה או מחקר המתאר רצף של אירועים על פי סדר התרחשותם. במובן הכללי כרונולוגיה היא גם המדע העוסק בסדר הדורות המאורעות והשיטות לחלוקת הזמן או איזכור ורישום של אישים, שליטים ושושלות במערכות ספירה שונות.[1]

כרונולוגיה עוסקת בתולדות נושא או אזור גאוגרפי, באירועים כלליים או באירועים פוליטיים כלליים, בחיי אדם אחד או קבוצה, המוגשים כעובדות רקע לשם הבנת הרקע ההיסטורי, ברירת העובדות בכרונולוגיה עשויה להיות שנויה במחלוקת, ברשימה כזו מובלטים בדרך כלל האירועים ומובלטים פחות התהליכים החברתיים והרעיוניים[2]. כרונולוגיה אינה היסטוריוגרפיה, אלא כלי המשמש היסטוריונים וארכאולוגים להבנה של התרחשויות היסטוריות והגורמים המובילים להן.

סוגי כרונולוגיה

  • כרונולוגיה צפה - כאשר ידוע סדר התרחשותם של אירועים ביחס אחד לשני, אך לא משך כל אירוע או תאריכו. כרונולוגיה מתוארת בעזרת ממצאים שמאפשרים תמונה כללית; כגון רשימה של שושלות, מלכים, תצפיות ותאורי טבע וכדומה, או כאשר ישנו אתר ארכאולוגי עם מספר שכבות ישוב.
  • כרונולוגיה מוחלטת - כאשר עומדים לרשות החוקרים ממצאים רבים ומלאים על אירועים; כגון תאריכים כתובים בתעודות, מטבעות, רישומי תצפיות אסטרונומים, וכן לפי שיטות תארוך רדיומטריות, כגון תיארוך פחמן-14.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראו: הערך: כרונולוגיה, האנציקלופדיה העברית, כרך כ', עמ' 1035.
  2. ^ ימימה רוזנטל (עורכת), כרונולוגיה לתולדות היישוב היהודי בארץ-ישראל, תרע"ח-תרצ"ו 1917-1935, ירושלים: הוצאת יד יצחק בן-צבי, 1979, עמ' 7.
P history.png ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה ובנושא ארכאולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.