לחץ חלקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־19:27, 30 ביולי 2018 מאת יהודה שמחה ולדמן (שיחה | תרומות) (הגהה, תיקון קישורים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לחץ חלקי הוא גודל וירטואלי המוגדר עבור כל גז בתערובת גזים. זהו גודל פיקטיבי, כיוון שלחץ חלקי של גז בתערובת לא ניתן למדידה. לחץ חלקי של גז הוא לחץ אשר היה מפעיל הגז, אילו היה הגז היחיד בכלי והתנהגותו כשל גז אידאלי. הגדרה זו תקפה רק במקרה של גזים אידאליים וניתן להרחיבה לגזים לא אידאליים על ידי הגדרת שבר מולי (ראה להלן) [1]. עבור מערכת תרמודינמית ניתן להגדיר גודל מדיד יחיד, הנקרא לחץ. על פי מודל דלטון וההגדרה המוכללת של לחץ חלקי, סכומם הוא הלחץ של המערכת.

לחץ חלקי מגדיר את מידת פעילותם התרמודינמית של מולקולות הגז. גזים מומסים, עוברים דיפוזיה ומגיבים בהתאם ללחצם החלקי ולא בהתאם לריכוזם בתערובת גזים או בתמיסה.

מודל דלטון

חוק דלטון, הידוע גם כ"מודל דלטון" קובע כי לחץ של תערובת גזים אידאליים שווה לסכום הלחצים החלקיים של כל רכיבי התערובת בנפרד. החוק מניח התנהגות אידאלית של גזים בתערובת, כלומר אף גז אינו מושפע מנוכחותם של גזים אחרים במערכת. באופן כללי, ניתן לנסח את חוק דלטון:

כאשר הוא הלחץ של המערכת, הם הלחצים החלקיים של הגזים ונתונים על ידי משוואת מצב של גזים אידאליים:

כאשר הוא מספר המולים של הגז , קבוע הגזים, טמפרטורה בקלוין.

שבר מולי ולחצים חלקיים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – ריכוז (כימיה)

ניתן להכליל את המושג לחץ חלקי לתערובות של גזים לא אידאליים באמצעות הגדרת שבר מולי. שבר מולי של הגז בתערובת גזים מוגדר באופן הבא:

כאשר הוא מספר המולים של הגז, הוא סכום מספרי המולים של כל הגזים בתערובת, בסימנים . יש לציין כי בספרות מקובל סימון נוסף לשבר מולי . מתוך ההגדרה מיד נובע, כי סכום שברים המוליים מקיים את שיווין הבא:

כעת, נגדיר את הלחץ החלקי של גז (יש לשים לב שכאן אין הגבלה לגזים אידאליים):

כאשר הוא לחץ המערכת. ההגדרה המוכללת של לחץ חלקי מאפשרת גם במקרה של גזים לא אידאלי לרשום את הלחץ של המערכת כסכום של לחצים חלקיים של כל הגזים בתערובת. על מנת להשתכנע בכך נרשום במפורש את סכום הלחצים החלקיים:

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ P.W. Atkins (1994). Physical Chemistry (5 ed.). Oxford University Press. ISBN 0-19-855731-0.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0