מודולריות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־04:11, 30 באוגוסט 2019 מאת מוטיאל (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "לעתים" ב־"לעיתים")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבני לגו המאפשרות לחברן זה לזה באופן מודולרי

מוֹדוּלַרִיוּת היא תכונה של מערכת המתארת את מידת הפריקות שלה, בין אם לצורך הרכבה גמישה, תובלה, או כדי לאפשר החלפה של חלקים. מערכת מודולרית היא מערכת הבנויה מיחידות משנה. יחידות המשנה יכולות להיות זהות או שונות. לפעמים ניתן להרכיב אותן באופנים שונים, ובכך ליצור גופים שונים במראה, או בתפקוד. המונח מקבל משמעויות שונות במקצת לפי ההקשר ותחום הידע בו הוא מוזכר.

מודולריות בעולם העיצוב

בנייה בעיקרון מודולרי מאפשר ייצור המוני וזול יותר גם אם התוצרים הסופיים שמרכיבים מהיחידות המודלוריות שונים זה מזה. היא יכולה לאפשר למשל תכנון של מבנה ובו דירות שניתן לנתקן מהבניין ולהעביר לבניין אחר.

  • משחק הלגו פועל על פי עיקרון מודולרי. יש בו חתיכות שונות בגודלן וצורתן אך אופן החיבור הזהה בין כולן מאפשר לחבר אותן לצורות רבות.
  • המדפים של המעצב רון ארד, המוכרים בכינוי "תולעת ספרים" מדגימים עיקרון זה בכך שאפשר לנתק ולחבר חלקים שונים של המדף לשינוי אורכו.
  • קיימים פתרונות מגוונים של אחסון מודולרי הבנוי על הרעיון שניתן לקחת מספר כלי אחסון, על פי צורכי הלקוח ולחברם לכדי יחידה אחת.

מודולריות בביולוגיה

מודולריות בהנדסה אזרחית

מודולריות בפסיכולוגיה

מודולרי : השפה היא יכולת מובחנת משאר היכולות הקוגניטיביות. מודולריות- יחידות מרכיבות. מערכת הבנויה מיחידות נפרדות. ולכן ייתכן כי היכולת הלשונית תפגע מבלי שתפגע היכולת הקוגניטיבית הכללית . זו השערה העולה באופן חיוני מהגישה המודולרית. למושג מודולריות יש כמה וכמה הגדרות. לפי הגישה של פודור, כל מערכת מובחנת מהאחרות. אחד המאפיינים של גישתו הוא שכל מע' ייחודית לגירוי מסוים. מע' הראייה למשל, ייחודית לראייה. זהו תנאי הכרחי חשוב אחד. השני- אני קולט את הידע באופן שהוא מלמטה למעלה. החושים קולטים בנפרד, ומארגנים אותם למעלה לדבר כוללני. תנועה חד כיוונית. למשל, במערכת הראייה, כשרואים את השמש שוקעת בים, לא משנה שיש לנו ידע מרכזי האומר שהשמש לא באמת שוקעת בתוך הים )אנו יודעים משהו על תנועת הכוכבים(, ובכל זאת מה שרואים בעיניים זה שהשמש נופלת לתוך הים. אני לא יכולה לשכנע את עצמי שאני רואה משהו אחר. הקלט עולה מלמטה למעלה. אני לא יכולה להחליט מה אני אראה. קודם רואים ובהמשך מעבדים. כשאני מכניסה עיפרון לכוס מים, על אף שאני יודעת שהוא שלם, אני רואה אותו כשבור. יש תאי עצב מסוימים לראייה. הטענה הפודוריאנית היא שגם השפה פועלת כך. בגישה הנוקשה של פודור יש 9 תנאים בסה"כ, שמערכת צריכה לעמוד בהם, על מנת להיחשב למודולה. בספרות שאחריו יש גישות שונות לעניין. היום גישות מודולריות, הולכות לפי הרעיון שניתן למצוא אזורים שונים במוח, שהם ייחודיים לגירויים מסוימים. אם אני מוצאת שאדם נפגע במע' שפתית ולא במע' הקוגניטיבית הכללית ולצידו אדם שהפוך, זו עדות למודולריות, לנפרדות. גם בתוך המערכת הלשונית הארגון הוא מודולרי – כלומר תחביר, לקסיקון, פונולוגיה – כל אחד מהתחומים השונים ניתן לניתוח נפרד, תוך התייחסות לתחומי המגע – הממשק . כלומר, גם המערכת הפונולוגית, תחבירית, סמנטית וכו', יכולות להיפגע כל אחת לחוד. חוקרים את התחומים העצמאיים וגם את הקשר ביניהם. עסוקים בלהבין את המערכות השונות וגם את הקשרים ביניהן.

מודולריות במחשבים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מודולריות (תכנות)

בתחום המחשבים, הצורך במודולריות הוא מרכזי, הן בתוכנה והן בחומרה. תוכנת מחשב בנויה מסדרה של הוראות לביצוע בעלת מבנה לוגי מסוים. הבחנה ברורה בין חלקים שונים בתוכנה, באופן שתפקיד כל חלק מוגדר וברור היטב, מאפשרת מודולריות. אפיון ברור של תפקיד כל חלק ואופן השימוש בו מאפשרים שימוש בחלקים אלה גם בתוכנה אחרת, בצירוף עם חלקים אחרים. שפות תכנות רבות תומכות בצורות שונות של חלוקת התוכנה ליחידות בעלות תפקיד מוגדר, לדוגמה, פרוצדורה (או פונקציה), אובייקט וחבילה (package או module). יש חשיבות גדולה להגדרת נקודת התפר בין יחידת תוכנה לשאר החלקים. נקודה זאת נקראת הממשק.

מלבד האפשרות ליצור תוכנה על ידי צירוף של יחידות תוכנה מוגדרות, מודולריות בתוכנה מאפשרת גם גמישות בפיתוח התוכנה. כאשר קוד בנוי בצורה מודולרית, ניתן להחליף חלקים בו, בלי צורך לשנות את שאר חלקי התוכנה. לעיתים משתמשים באפשרות זאת בזמן הפיתוח, כאשר משלבים חלקי תוכנה מנוונים או מדומים (mock). שילוב חלק מדומה מאפשר לפתח את שאר חלקי תוכנה ולדחות את פיתוח החלק המדומה לשלב מאוחר יותר.

דוגמאות נוספות לשימוש במודולריות בתוכנה הן ההרחבות של דפדפנים, עדכוני תוכנה והרכבות של משחקי מחשב.

בחומרה, כמו בתחומים הנדסיים רבים אחרים, מודולריות מאפשרת הרכבה של מערכות מצירוף רכיבים שונים. מחשב מודרני מורכב ממעבד מרכזי, לוח אם, זיכרון, דיסק קשיח, מסך, עכבר, מקלדת ורכיבים אפשריים נוספים. ניתן לבחור כל אחד מרכיבים אלה מתוך שורה של יצרנים ומאפיינים אפשריים. המפתח למודלוריות הוא הגדרת ממשק ברור לכל אחד מרכיבי החומרה.  

מודולריות במתמטיקה

ראו גם

קישורים חיצוניים