מכונת דפוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־19:39, 3 בספטמבר 2018 מאת מוטיאל (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
מכונת הדפסה משנת 1811, צולמה במינכן, גרמניה.
מכונת דפוס קולומביה משנת 1858. המכונה פותחה בשנת 1813 על ידי ג'ורג' קליימר בארצות הברית. מכונת דפוס ידנית בה מונע המכבש על ידי מנופים ולא על ידי בורג. נשר המתכת משמש משקל נגדי למשקל המכבש. קצב ההדפסה היה 250 עמודים בדקה. מדעטק, חיפה.
מכונת דפוס אמינות המאה ה-20. המכונה נבנתה בשיקגו, ארצות הברית, בסוף המאה ה-19. מכבש ההדפסה מונע על ידי ידית בצורת ברך וקפיצים מרימים את המכבש לאחר שחרור הידית, מדעטק, חיפה.

"מכונת דפוס" או "מכבש דפוס" היא מכשיר מכני ליצירת לחץ בין משטח צבוע, לוח הדפסה, כנגד המדיה שעליה ברצוננו להדפיס (כמו למשל נייר, חולצה, שקית ניילון), פעולה זו תיצור העברה של הדמות, מהמקור, אל שטח ההדפסה על המדיה הנבחרת.

מכונת הדפוס הראשונה הומצאה בגרמניה על ידי הצורף יוהאן גוטנברג בשנת 1440. שיטות הדפסה המבוססות על מכונת הדפוס של גוטנברג התפשטו תחילה באירופה ואחר כך ברחבי העולם והחליפו את השיטות הידניות והמסורבלות, שקדמו למכונת הדפוס ולהפרדת האותיות של גוטנברג. השיטה המכנית, שיתרונה הבולט הוא האפשרות לעבודות הדפסה המוניות ובזול, הפכה מכונת הדפוס את המילה הכתובה לזמינה לכל שכבות האוכלוסייה. מכונת הדפוס של גוטנברג נדחקה לשוליים עם המצאת דפוס האופסט.

מכונת הדפוס המאפשרת הדפסה מהירה ופשוטה ושיכפול המוני הביאו להתפתחות האינטלקטואלית החברתית באותה התקופה בגלל האפשרות להעברת ידע להמונים באופן הפשוט, זול ולא מחייב, יחסית לתקופה. התפתחות וההפצה של אינטלקטואל כתוב כמו למשל "95 התזות" של מרטין לותר ועבודות נוספות הקשורות בהפצת הנצרות הפרוטסטנטית.

הדפוס הביא לגילוי מחדש של הקלסיקות הרומיות והיווניות שלמעשה נתנו השראה להתפתחות הרנסאנס, התעצבות והתפתחות השפה הלטינית באירופה. בעקבות המצאת הדפוס חל שינוי באירופה הן בתחום הפוליטי והן בתחום החברתי בנוסף חלו שינויים בעולם המדע.

התפתחות מכונת הדפוס

בערך בשנת 1040, הומצאה שיטת הדפוס הראשונה על ידי בי שנג (Bì Shēng),סין, מתוך התנסות בהדפסה של כתב סיני מורכב תוך שימוש בכליי חרסינה. במרוצת 200 השנים הבאות הועבר הידע אל שושלת קוריאו (היום קוריאה) אשר באותו הזמן הייתה תחת השפעה פוליטית ותרבותית של סין. באותם מאתיים השנים התפתחה שיטת ההדפסה של בי שנג, לראשונה הודפסו הדפסות בעזרת השימוש במתכת, תחת שושלת קוריאו, בערך בשנת 1230.

בשנת 1440 באופן בלתי תלוי הומצאה גרסה נוספת להדפסה בעזרת מתכת בגרמניה על ידי יוהאן גוטנברג, אם כי יש היסטוריונים אשר גורסים ששותפו העסקי של יוהאן גוטנברג היה זה שפיתח את טכנולוגית הדפוס.

יוהאן גוטנברג מיוחס להמצאת מכונת הדפוס במערב אירופה אך עם זאת ידועים הדפסות של תויות ליין ושמן זית באירופה עוד בימיה של רומא, כמו כן נמצא שגם הדפסה של ספרים הייתה בשימוש בתקופה זו. גוטנברג היה הראשון בשינוי התפיסה לגבי שימושי הדפוס. השימוש שעשה גוטנברג במכונת ההדפסה בנוסף לשיפורים נוספים היו אלה שהפכו את הדפוס התעשייתי לבעל תוצאות מתקדמות הרבה יותר ביחס לכתבי היד שעשו המעתיקים בימים שקדמו לדפוס הממוכן.

בעקבות ניסיונו של גוטנברג כצורף, עשה גוטנברג שימוש מושכל בידיעותיו הרבות בתחום המתכות, גוטנברג היה למעשה הראשון שיצר את הסגסוגת שהכילה עופרת, בדיל ואנטימון, שהייתה הכרחית ליצור אותיות איכותיות ושבעזרתם הדפיסו ספרים בעלי איכות הדפסה מעולה, אותיות אילו העשויות סגסוגת של מתכות היו מתאימות לעבודות ההדפסה ועמידות הרבה יותר מאותיות החימר, העץ והנחושת שבהם השתמשו במזרח אסיה, ליצור אותיות אילו גוטנברג השתמש, במה שנחשב כיום להמצאתו הגאונית ביותר, תבניות נפרדות לכל אות. הפרדת האותיות היא שזרזה ויעלה את תהליך היצור והעימוד של המקור ואת תהליך ההדפסה.

בנוסף יצר גוטנברג את צבע השמן הראשוני שהיה עמיד יותר מאשר צבעים מבוססי מים שבהם השתמשו בזמן מוקדם יותר. הספר הראשון שהדפיס גוטנברג היה ספר תנ"ך, המכונה ספר התנ"ך של יוהאן גוטנברג או תנ"ך גוטנברג, גוטנברג ניסה הדפסה ציבעית לכמה מראשי הפרקים בספר, הדפסה זו מופיע רק בכמות עותקים מוגבלת מתוך הספרים שהוציא גוטנברג בהדפסה זו. כתב העת, מיינז פסלטר (Mainz Psalter) שיצא לאור בערך בשנת 1453, לכאורה נחשב כמעוצב בידי גוטנברג אבל הודפס תחת שמם של יורשיו של גוטנברג גון פאוסט ופטר סקופר, הדפיס ראשי תיבות באדום וכחול.

בנוסף לגוטנברג קיימים נוספים ברחבי אירופה הטוענים לכתר ההמצאה על מכונת ההדפסה הראשונה, ביניהם לורנס גנזון מהולנד ופנפילו קסטלאדי מאיטליה. מגזין "לייף" כינה את המצאת גוטנברג כההמצאה של האלף האחרון.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מכונת דפוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0