מפלגת האיחוד הסוציאליסטי של גרמניה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־16:12, 6 במאי 2018 מאת עידו (שיחה | תרומות) (גרסה אחת של הדף wikipedia:he:מפלגת_האיחוד_הסוציאליסטי_של_גרמניה יובאה: ייבוא מוויקיפדיה העברית: ראה רשימת התורמים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מפלגה ריקה.

כנס היסוד של מפלגת האיחוד הסוציאליסטי ב-1946. מימין לשמאל: ולטר אולבריכט, אוטו גרוטהוול ווילהלם פיק

מפלגת האיחוד הסוציאליסטי של גרמניהגרמנית: Sozialistische Einheitspartei Deutschlands,‏ ובראשי התיבות SED) הייתה המפלגה הקומוניסטית ששלטה בגרמניה המזרחית לאחר מלחמת העולם השנייה. מפלגה זו היא תוצאה של איחוד בין המפלגה הקומוניסטית של גרמניה (KPD) בראשות וילהלם פיק, והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה (SPD) בראשות אוטו גרוטהוול בשטח הכיבוש הסובייטי בגרמניה. מפלגה זו, כמו מפלגות קומוניסטיות אחרות ברחבי העולם דיכאה כל התנגדות, באמצעות קבוצות המאבק של מעמד הפועלים - הזרוע הצבאית של המפלגה.

לאחר התמוטטות המשטר הקומוניסטי בגרמניה המזרחית המפלגה שינתה את שמה למפלגת הסוציאליזם הדמוקרטי והייתה פעילה בפוליטיקה הגרמנית שלאחר האיחוד. היא התאחדה עם פורשים מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה והקימה את די לינקה.

מבנה המפלגה

מפלגת האיחוד הסוציאליסטי של גרמניה (SED) הורכבה מגופים האופייניים למפלגה קומוניסטית: הפוליטביורו, הוועד המרכזי, המזכירות וקונגרס המפלגה. רשמית, קונגרס המפלגה הוא הקובע הראשי של מדיניות המפלגה ומתכנס מאז 1971 אחת לחמש שנים. הוא בוחר את הנציגים לוועד המרכזי שמתכנס פעמיים שלוש בשנה. הוועד המרכזי בוחר את המזכיר הכללי של המפלגה, את חברי הפוליטביורו והמזכירות, והמזכיר הכללי מפקח עליהם ומכוונם (את הפוליטבירו והמזכירות), והפוליטביורו והמזכירות מפקחים ומכוונים את הוועד המרכזי. בפועל קונגרס המפלגה, כמו בכל המפלגות הקומוניסטיות ברחבי העולם, היה למעשה מפגן ראווה שבו הכריזו על הישגי הקומוניזם בעולם בכלל ובגרמניה המזרחית בפרט.

ההחלטות לא התקבלו בצורה דמוקרטית, או כפי שהמפלגות הקומוניסטיות נהגו לכנות "צנטרליזם דמוקרטי"; אלא בידי מספר מצומצם של חברי פוליטביורו והמזכיר הכללי. תנועת הנוער של המפלגה הייתה "הנוער הגרמני החופשי", מקבילו של הקומסומול הסובייטי.

ראשי המפלגה

הקונגרסים של המפלגה לדורותיהם

מספר תאריך מיקום החלטות/הצהרות חשובות
1 21-22 באפריל 1946 אדמירלפאלסט, ברלין המזרחית ההחלטה על המיזוג והקמת המפלגה ופרסום עיקרי תורת המפלגה
2 20-24 בספטמבר 1947 ברלין המזרחית
3 20-24 ביולי 1950 ברלין המזרחית החלטה על העברת הסמכויות מהוועד הפועל לוועד המרכזי
4 30 במרץ- 6 באפריל 1954 ברלין המזרחית
5 10-16 ביולי 1958 ברלין המזרחית ראש הממשלה אוטו גרוטהוול קורא להגברת התפוקה של מוצרי צריכה
6 15-21 בינואר 1963 ברלין המזרחית
7 17-22 באפריל 1967 ברלין המזרחית
8 15-19 ביוני 1971 ברלין המזרחית הקונגרס הראשון של הונקר בתור מזכ"ל המפלגה. אולבריכט שנשאר בתור יו"ר מועצת המדינה, מסרב להיות נוכח בקונגרס ולקרוא נאום שהונקר הכין לו.
9 18-22 במאי 1976 ארמון הרפובליקה, ברלין המזרחית אריך הונקר מציג רשימה של הטבות סוציאליות חדשות שמהן יהנו תושבי גרמניה המזרחית
10 11-16 באפריל 1981 ארמון הרפובליקה, ברלין המזרחית
11 17-21 בנובמבר 1986 ארמון הרפובליקה, ברלין המזרחית
12 8-9 בדצמבר 1989 ארמון הרפובליקה, ברלין המזרחית

שיר המפלגה (Lied der Partei)

"שיר המפלגה" גרמנית: das Lied der Partei), הידוע גם כ"המפלגה תמיד צודקת" (בגרמנית: Die Partei hat immer recht), היה השיר המפלגתי של המפלגה. השיר נכתב על ידי לואיס פירנברג (Louis Fürnberg). השיר ידוע בעיקר בשל השורה הראשונה של פזמונו: Die Partei, die Partei, die hat immer recht (בעברית: המפלגה, המפלגה, תמיד צודקת). הגוון של השיר נמצא בשימוש בקרב המפלגה הסאטירית die PARTEI.

קישורים חיצוניים

P parthenon.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מדע המדינה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.