מפקד אוכלוסין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפה זו מראה מתי נערך מפקד האוכלוסין האחרון, נכון ל 2006, במדינות העולם. מקרא:
ירוק כהה - 2005-2006
ירוק בהיר - 2000-2004
צהוב - 1995-1999
כתום - 1990-1994
אדום - 1970-1989
כרזת תעמולה סובייטית מ-1937 לעידוד שיתוף הפעולה במפקד האוכלוסין

מִפקד אוכלוסין הוא ספירה של כל האוכלוסייה במקום מסוים (מדינה, בדרך כלל), תוך איסוף מידע על האוכלוסייה לצרכים סטטיסטיים. בעידנים קודמים מטרת המפקד הייתה אך ורק למנות את התושבים במקום נתון, אך מפקדי אוכלוסין בעידן המודרני משתמשים בשיטות סטטיסטיות אשר מטרתן לקשר בין מספר האוכלוסין, והיבטים דמוגרפיים שונים כגון: גיל, מין, מצב משפחתי, מצב כלכלי ואמונה דתית.

היסטוריה

מפקד אוכלוסין הוא כלי עתיק יומין, אשר מוזכר כבר בתנ"ך. בספר שמות (פרק ל') מוזכרת שיטה לעריכת מפקד אוכלוסין ללא ספירת בני-אדם, באמצעות ספירת מטבעות:
"כי תשא את ראש בני ישראל לפקודיהם ונתנו איש כופר נפשו לאדוני בפקוד אותם ולא יהיה בהם נגף בפקוד אותם".
כאשר דוד המלך חרג ממנהג זה (וסופר אנשים), לקו בני ישראל במגפה (ספר שמואל ב', פרק כ"ד).

בספר "במדבר" (פרק א') מוזכרת אחת מהסיבות לעריכת מפקד, והיא הערכת המצבה, כוח האדם הצבאי:
וידבר ה' אל משה במדבר סיני באהל מועד, באחד לחדש השני בשנה השנית לצאתם מארץ מצרים לאמר. שאו את ראש כל עדת בני ישראל למשפחתם לבית אבתם, במספר שמות כל זכר לגלגלתם. מבן עשרים שנה ומעלה כל יצא צבא בישראל, תפקדו אתם לצבאתם אתה ואהרן

בתקופת רומא נעשה שימוש בקנזוס למטרות מיסוי, שירות צבאי, קביעת מעמד האזרח, וחלוקת האזרחים לקנטוריות ההצבעה.

במאה ה-11, יזם "ויליאם הכובש" מלך אנגליה, את חיבורו של "ספר יום הדין", אשר מטרתו הייתה תיעוד יכולת הייצור של הממלכה.

במושבות של בריטניה בצפון אמריקה נעשה שימוש פוליטי במפקדים במאה ה-17[דרוש מקור], על מנת לקבוע את מספר הקולות המספיקים להכנסת ציר לבית הנבחרים. המפקד הראשון בארצות הברית בוצע ב-1790. מאוחר יותר, ב-1890, נעשה שימוש בכרטיסים מנוקבים, לעיבוד הנתונים. בלבנון, מפקד אוכלוסין שערך השלטון הצרפתי ב-1932 שימש לעיגון וקיבוע הדומיננטיות של העדה הנוצרית בפוליטיקה של המדינה; ובסופו של דבר, העדר תיעוד עדכני של השינויים הדמוגרפיים מאז 1932 (אשר התבטאו בהיווצרות רוב מוסלמי) גררו את החברה הלבנונית למלחמת אזרחים.

כיום מבוצעים מפקדי אוכלוסין במדינות רבות - בחלקן בסיוע האו"ם, כאשר המדינה אינה מסוגלת לערוך סקר כזה בכוחות עצמה.

מפקדי אוכלוסין ופוליטיקה

במדינות בהן יחסי הכוחות בין העדות במדינה נקבעים על פי מפקדי אוכלוסין ישנן לרוב קשיים בביצועם, בגלל התנגדות העדות שעתידות להיפגע כתוצאה מקיטון בגודלן. דוגמה קיצונית לכך היא לבנון שבה לא נערך מפקד אוכלוסין מאז 1932 בגלל חשש של הנוצרים מקיטון בכוחם בגלל עליית אחוז המוסלמים.

בשטחים כבושים מתנגדת האוכלוסייה לרוב למפקד האוכלוסין בשל ההכרה המשתמעת ממנו בשלטון. מסיבה זאת לא נערך ביש"ע מפקד אוכלוסין מאז זה שנערך מיד לאחר מלחמת ששת הימים וכך יוצא כי ההנחות הדמוגרפיות לגבי תושבי האזור לא מכילות את כל השינויים שהיו מאז.

מפקדי אוכלוסין בישראל

Postscript-viewer-blue.svg ערכים מורחבים – מפקדי אוכלוסין בישראל, סקר הכפרים 1945 בארץ ישראל

מפקדי אוכלוסין נערכו כבר בתקופת המנדט הבריטי, בשנים 1922 ו-1931, ושימשו בין היתר לבחינת יחסי הכוחות בין יהודים ובני דתות אחרות בשטחי המנדט. בשנת 1945 בוצע סקר אוכלוסין שנקרא סקר הכפרים 1945 שהתבסס על מפקד 1931 בתוספת חישובים סטטיסטיים.

במדינת ישראל מופקדת על מפקד האוכלוסין הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מפקדים מבוצעים מתוקף "פקודת הסטטיסטיקה" מדי עשור (לערך). המפקד הראשון נערך ב-1948, ונקרא "מרשם התושבים". החל מהמפקד השני ב-1961 שונה השם ונקבע כ"מפקד האוכלוסין והדיור". מפקדים נוספים נערכו ב-1972, 1983, 1995 ו-2008.

מפקד במערכת החינוך

בעבר היה נהוג לערוך מפקד בבית ספר בתחילת יום הלימודים. במפקד זה התכנסו כל התלמידים יחד עם צוות המורים ברחבה מרכזית. בנוסף לספירת התלמידים המפקד שימש גם למסירת הודעות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מפקד אוכלוסין בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0