מרק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־10:38, 29 ביולי 2018 מאת יהודה 1 (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרק עדשים וירקות (נזיד)

מרק הוא תבשיל נוזלי המקבל את טעמו ממרכיבים שונים שהתבשלו בנוזל. את המרק בדרך כלל לוגמים חם והוא מזוהה כמאכל חורפי, אך ישנם מרקים הנלגמים קרים כמאכלי קיץ, בהם גם מרקים מתוקים המוגשים לקינוח. טעמו של המרק נוצר על ידי מיצוי טעמם של המרכיבים המתבשלים בו. בבישול המרק ניתן למצות את טעמם של מאכלים שבצורה אחרת קשה לאכול או למצות אותם, כגון שורשים ופקעות, גבעולים, גרעינים, דגנים, או עור ועצמות. מרקים מוכנים בכל העולם וממגוון רחב מאוד של מרכיבים. המרק נמזג מן הסיר שבו הוא מוכן אל קערת מרק בעזרת כף ייעודית גדולה הנקראת מצקת.

המרק מוגש כמנה ראשונה או כמנה עיקרית בקערה גדולה, דוגמת מרק ה"פו" האסייאתי.

המרק נאכל כבר בימי קדם, עוד לפני שהומצא סיר המתכת המודרני. אז בושל המרק ככל הנראה בתוך בורות שלתוכם הוכנסו אבנים לוהטות ומאוחר יותר בקדירות חרס. בתקופות רבות נחשב המרק ל"אוכל של עניים", כיוון שאף אם המרק היה דל במרכיבים מוצקים, הנוזלים שבו מילאו את הקיבה. כמו כן, המרק לכאורה זול יותר ממאכלים אחרים מפני שרובו הוא מים וניתן להכין אותו משאריות של מאכלים אחרים, גם כאשר הם לא בשיא טריותם.

ניתן לפשט את הכנת המרק באמצעות אבקות המרק המאפשרות הכנה מהירה או תיבול מן המוכן.

ניתן להוסיף למרק תוספות שונות כדוגמת קרוטונים, אטריות (לוקשים), חלה, שקדי מרק, קרעפלאך, קניידלעך ועוד.

סוגי מרקים

המרקים נחלקים לכמה סוגים עיקריים על פי צורת הכנתם:

  • מרקים צחים - אלה מרקים המוגשים כשהם מסוננים מתוכנם עם או בלי תוספות המעשירות אותם. דוגמה למרק צח הוא הבורשט הפולני שבו הסלק ושאר מרכיביו מסוננים לקראת ההגשה, או מרק עוף שבו נעשה מיצוי של עור ועצמות של תרנגול, שאינו מתאפשר בשיטות בישול אחרות.
  • נזיד - מרק סמיך המבוסס לרוב על עדשים (דוגמת "דאל") או שעועית (דוגמת נזיד שעועית שחורה מקסיקני), מוגש חם, לא מסונן ולא טחון.
  • קונסומה - קונסומה שייך לקטגוריית המרקים הצחים אך הוא נבדל מיתר המרקים בקטגוריה זו. הקונסומה הוא ציר בשר וירקות עשיר שסונן והוצלל בעזרת חלבוני ביצים הסופחים אליהם את השומן ויתר החומרים המעכירים את המרק. הקונסומה נהנה מטעם עשיר וצבע זהוב עמוק צלול.
  • מרקים קטיפתיים (נקראים גם מרקי קרם) - מרקים אלה מוכנים על ידי אידוי ירקות בשומן, הוספת קמח תוך בחישה עד קבלת רביכה והוספת ציר עד קבלת דרגת הסמיכות הרצויה. יש המוסיפים למרקים אלה שמנת מתוקה המשפיעה על טעמם ומרקמם. מרקים נפוצים בקטגוריה זו הם מרק פטריות ומרק קרם עגבניות.
  • מרקים מחיתיים - מרקים המבוססים על ירק מבושל, מרוסק ומעורבב עם ציר עד קבלת דרגת הסמיכות הרצויה. מרקים נפוצים בקטגוריה זו הם מרק בטטות (ושאר מרקים כתומים), מרק תירס, מרק אפונה, ועוד.

ישנם מרקים השייכים לשתי הקטגוריות האחרונות, כמו למשל מרק קרם כרובית.

  • מרקים עשירים - מרקים אלה הם למעשה צאצאים של המרק מימי קדם והם מבוססים על בשרים שונים (או דגים ופירות ים) וירקות המבושלים חתוכים בנוזל. במקרים רבים מרקים כאלה נחשבים למרקים לאומיים של מדינות ועמים כמו מרק הבצל הצרפתי, מרק הגולאש ההונגרי. מרקים נוספים בקטגוריה זו:
  • מרקי יוגורט - מרקים אלה מבוססים על יוגורט ומקורם בדרך כלל במטבח הטורקי והיווני. ישנם גם מרקי יוגורט מבושלים אך רובם הם מרקים קרים ולא מבושלים, או כאלה שהיוגורט בהם אינו עובר בישול, אלא מוסף אליהם לאחר הבישול כדי להסמיך אותם. המרק המפורסם ביותר בקטגוריה זו הוא מרק יוגורט ומלפפונים הנקרא טראטור או צזיקי (בטורקיה או ביוון, בהתאמה).
  • מרקי פירות - מרקים המבוססים על פירות. רובם המוחלט של מרקים אלה מוגשים קרים אך לא כולם מוגשים לקינוח.

סוגי מרק אקזוטיים

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0