משגר רקטות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־04:31, 30 באוגוסט 2019 מאת מוטיאל (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "לעתים" ב־"לעיתים")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חייל אפגני משגר רקטה נגד טנקים ממטול כתף מדגם RPG-7.
משגרי רקטות קסאם פשוטים ביותר מסוג משגר מסילה חד-קני נייח.

משגר רקטות הוא מתקן שנועד לשגר רקטות.

לרקטה אין מערכת ניווט והנחיה, ולכן מסלול הרקטה נקבע לפי זוויות ההגבהה והצידוד של המשגר בעת השיגור וכן מושפע מעוצמת המנוע, נתוני מטאורולוגיה ועוד.

לאורך קנה השיגור, המכונה לעיתים גם מטול (בעיקר במערכות שיגור קטנות, כדוגמת חלק ממערכות הירי של רקטה נגד טנקים), מורכבת מסילה או צינור. על גבי המסילה או בתוך הצינור נמצאת הרקטה טרם הירי. בזמן הירי, ניצת מנוע השיגור, המעניק דחף לרקטה ומאיץ אותה. בשלב זה, אותה מסילה או צינור הם אלו השומרים על הרקטה בכיוון שבחר היורה, בעוד היא צוברת מהירות, עד לעזיבתה את קנה השיגור. יש לציין, כי רקטות מסוימות, כדוגמת רקטת ה-RPG-7, מפעילות מנועי האצה גם לאחר שעזבו את קנה השיגור ורקטות מסוימות, כדוגמת הרמ"מ, אף מפעילות מנגנונים לתיקון המסלול. לכן, בשונה מפגז הנורה מתותח, רקטות לא נעות במסלול בליסטי טהור מרגע שעזבו את קנה השיגור.

במערכות שיגור מסוימות, הזביל, תיבה חלולה בה מאוכסנת הרקטה ונישאת ממקום למקום, משמש בפועל גם כקנה השיגור בעת הירי. היתרון בכך הוא שאין צורך לשאת ממקום למקום מערכת שיגור בנוסף לרקטה. החסרונות הם מערכת שיגור שהיא לרוב מדויקת פחות (ומכאן שהטווח היעיל של הרקטה קטן יותר) ועמידה פחות לתקלות. דוגמה למערכת כזו ניתן למצוא ברקטת ה'לאו' (M-72 LAW) מתוצרת ארצות הברית.

סוגי משגרים

ישנם מספר סוגים של משגרי רקטות:

ראו גם

קישורים חיצוניים