משה פלורנטין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־19:12, 30 בינואר 2020 מאת מוטי (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
משה פלורנטין
משה פלורנטין
משה פלורנטין
לידה 16 בפברואר 1950 (גיל: 74)
ענף מדעי בלשנות
מקום מגורים ישראל
תרומות עיקריות
חקר מסורות השומרונים וחקר המורפולוגיה והפונולוגיה של לשון המקרא.

משה פלורנטין (נולד ב-16 בפברואר 1950 בתל אביב) הוא בלשן ומשמש כפרופסור מן המניין בחוג ללימודי התרבות העברית באוניברסיטת תל אביב וחבר האקדמיה ללשון העברית. תחומי התמחותו הם עברית שומרונית, ארמית שומרונית ופונולוגיה ומורפולוגיה של לשון המקרא. הוא המייסד של התוכנית לעריכה לשונית באוניברסיטת תל אביב.

ביוגרפיה

פלורנטין נולד בתל אביב בשנת 1950 לסול וליצחק. סבו, דוד פלורנטין, היה ממייסדי התנועה הציונית בסלוניקי. למד בתיכון עירוני א' בתל אביב, את שרותו הצבאי עשה בצנחנים. בשנת 1977 השלים את לימודי התואר הראשון בלשון ובכלכלה באוניברסיטת תל אביב, ולאחר מכן המשיך לתואר שני בלשון, אותו סיים ב-1982. עבודת המאסטר שלו עסקה בבחינה דיאכרונית של מספר תופעות לשון בארמית השומרונים. בשנים 1988-1987, במקביל לכתיבת עבודת הדוקטור, סייע לפרופ' זאב בן חיים בהכנת המהדורה הביקורתית לחיבור השומרוני "תיבת מרקה". בשנת 1989 סיים את לימודי הדוקטורט. עבודת הדוקטור שלו, בהנחיית פרופ' אברהם טל, עסקה בתיאור דקדוקה ואפיונה הלשוני של העברית השומרונית הבלולה. בשנת 1999 הוציא מהדורה של הכרוניקה השומרונית בת המאה השתים עשרה ה"תולדה", הכתובה בעברית שומרונית. בשנת 2002 שהה כחוקר אורח באוניברסיטת הרוורד שבארצות הברית. בשנת 2004 התפרסם ספרו Late Samaritan Hebrew, עיבוד של עבודת הדוקטור שלו. בשנת 2010 הוציא יחד עם אברהם טל את מהדורת "חמישה חומשי תורה - נוסח שומרון ונוסח המסורה", המציגה את כתב יד שכם 6 לתורת השומרונים כנגד כתב יד לנינגרד לתורת היהודים בתוספת הערות ונספחים. בשנת 2012 התפרסם ספרו השלישי "מספד שומרון", המתבסס על כתב יד שמצא פלורנטין באוסף פירקוביץ' בעת ביקורו בספרייה הלאומית של רוסיה בסנט פטרסבורג. בשנים האחרונות עוסק פלורנטין בשלושה פרויקטים מרכזיים: מהדורה מוערת ומתורגמת לאנגלית של התורה השומרונית בשיתוף עם אברהם טל; מהדורה ביקורתית של הליטורגיה השומרונית; מילון לעברית השומרונים בשיתוף עם שטפן שורש.

נשוי לריקי, אב לשלושה ילדים וסב לנכדים.

תפקידיו באוניברסיטת תל אביב

בשנת 1996 התמנה לחבר הסגל הבכיר באוניברסיטת תל אביב. פלורנטין ייסד את התוכנית לעריכה לשונית באוניברסיטת תל אביב ובשנים 2003-1996 עמד בראשה, באותן שנים שימש גם כראש החוג ללשון העברית וללשונות השמיות. החל משנת 2010 משמש כראש החוג ללימודי התרבות העברית. פלורנטין מלמד את הקורסים: תורת ההגה של לשון המקרא, תורת הצורות של לשון המקרא, מילונאות מקראית, הפיוט השומרוני, הנוסח השומרוני של התורה.

תפקידיו באקדמיה ללשון העברית

בשנת 1999 התמנה לחבר יועץ באקדמיה ללשון העברית, ובשנים 2012-2003 שימש כעורך כתב העת "העברית" (שם קודם: "לשוננו לעם"). בשנת תשע"ב נבחר לחבר אקדמיה, ומאז הוא מכהן כיו"ר הוועדה למילים בשימוש כללי.

מפרסומיו

  • ה"תולדה" - כרוניקה שומרונית, ירושלים תש"ס.
  • מספד שומרון – אסופת פיוטי אבל שומרוניים, ירושלים תשע"ב.
  • "לדרכי הגיית השווא בעברית השומרונית ובמסורות אחרות של העברית", מחקרים בלשון העברית העתיקה והחדשה לכבוד מנחם צבי קדרי, רמת-גן תשנ"ט, עמ' 259–269
  • "עקומת ההטעמה העברית והנלמד ממנה ומעברית השומרונים על הטעמת לשון המשנה", לשוננו סד (תשס"ב), עמ' 211–230
  • "שג"ב: שורש עברי שאחד ממשמעיו הסתתר", לשוננו סה (תשס"ג), עמ' 105–115
  • חמישה חומשי תורה - נוסח שומרון ונוסח המסורה עם מבוא, הערות ונספחים, ההדירו אברהם טל ומשה פלורנטין, תל אביב תשע"א.
  • The alternation u/o, diphthongs, patah "furtivum" and the 3m. s." pronominal suffix in Samaritan Hebrew and Aramaic versus Tiberian Hebrew", JSS 54:2 (2009) 365-381.
  • Late Samaritan Hebrew: A Linguistic Amalysis of its Differnt Types, Leiden (2004).
  • "The Object Suffixes in Samaritan Aramaic and the Modes of Their Attachment to the Verb", Abr-Nahrain 29 (1991) 67-82.

מעריכותיו

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0