נוירוכירורגיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־22:31, 13 באוגוסט 2018 מאת מוטיאל (שיחה | תרומות) (תבנית סינון, תיקון קישור)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הכנסת אלקטרודה בעת ניתוח לטיפול במחלת פרקינסון

נוירוכירורגיהאנגלית: Neurosurgery) הוא תחום ברפואה העוסק בהתערבות ניתוחית במחלות של מערכת העצבים המרכזית ומערכת העצבים ההיקפית, כולל המוח וחוט השדרה.

ההכשרה לתחום

בישראל, על מנת להיות נוירוכירורג נדרש קודם כל להיות רופא כללי. לשם כך, יש לסיים לימודי רפואה שאורכם 6–7 שנים, ולאחר מכן להשלים סטאז' שאורכו שנה אחת. לאחר מכן, יש לבצע התמחות בנוירוכירורגיה, אשר אורכת 6 שנים נוספות וכוללת בין היתר לימודים במחלקות הנוירוכירורגיה, נוירולוגיה, טיפול נמרץ וכירורגיה כללית.[1] מטרת ההתמחות היא להקנות ידע נרחב בהיבטים השונים של הנוירוכירורגיה כולל האבחנה, טיפול קדם-ניתוחי, סביב-ניתוחי ופוסט-ניתוחי, ולהכשיר נוירוכירורגים מוסמכים. לאחר סיום ההתמחות, חלק מהנוירוכירורגים ממשיכים להתמחות-על (fellowship) במגוון תת-תחומים, כגון נוירוכירורגיה תפקודית, נוירוכירורגיית ילדים, נוירוכירורגיה אונקולוגית ועוד.

בארצות הברית לעומת זאת, רופא המתכוון להיות נוירוכירורג נדרש לרוב להשלים קודם כל התמחות בכירורגיה כללית (אשר אורכת בממוצע כ5-6 שנים), ורק לאחר מכן לבצע התמחות-על בנוירוכירורגיה, אשר תארך כשנתיים נוספות.

בישראל קיימות מחלקות ויחידות נוירוכירורגיות ברוב בתי החולים המרכזיים בכל רחבי המדינה, ביניהם מרכז רפואי רבין (בילינסון), המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי (איכילוב), המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא (תל-השומר), הדסה עין-כרם, שערי צדק, המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, רמב"ם ומרכז רפואי אסף הרופא.

שיטות נויורוכירורגיות

שיטות נוירורדיולוגיה משמשות באבחון וטיפול נוירוכירורגי מודרני, כולל טומוגרפיה ממוחשבת (CT), דימות תהודה מגנטית (MRI), טומוגרפיית פליטת פוזיטרונים (PET), אולטרה סאונד וניתוח stereotactic.

טכניקות של כירורגיה אנדוסקופית פולשנית מנוצלות על ידי נוירוכירורגים, בין היתר לטיפול בגידולים של בלוטת יותרת המוח ותיקון של דליפות של נוזל חוט השדרה.

מצבים

נוירוכירורגים מטפלים במגוון מצבים רפואיים כגון:

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

P medicine Colored Flat.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא רפואה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0