סולט לייק סיטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־05:54, 9 בדצמבר 2020 מאת בוט מקוה (שיחה | תרומות) (←‏top: הסבת תבנית עיר שנת >> תאריך)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סולט לייק סיטי
Salt Lake City
סמל סולט לייק סיטי
סמל סולט לייק סיטי
מקדש המורמונים - מסמליה של סולט לייק סיטי
מקדש המורמונים - מסמליה של סולט לייק סיטי
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מדינה יוטהיוטה יוטה
מחוז סולט לייק
ראש העיר ג'קי ביסקופסקי
תאריך ייסוד 24 ביולי 1847
שטח 285.9 קמ"ר
גובה 1,288 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 189,314 (2012)
 ‑ במטרופולין 1,145,905 (2012)
 ‑ צפיפות 643.3 נפש לקמ"ר (2012)
אזור זמן UTC -7
http://www.slcgov.com

סולט לייק סיטיאנגלית: Salt Lake City) היא עיר הבירה של מדינת יוטה (ארצות הברית) והעיר המאוכלסת ביותר בה. נכון למפקד התושבים של שנת 2009 אוכלוסייתה מונה 183,171 נפש. אזור המטרופולין שלה מונה למעלה ממיליון תושבים. העיר שוכנת ליד ימת המלח הגדולה שביוטה ומכאן מקור שמה.

העיר הוקמה בשנת 1847 בידי קבוצה של מורמונים בהנהגתו של בריגהם יאנג, שביקשו להתרחק מהאיבה כלפי בני דתם במערב התיכון וחיפשו מקום שבו יוכלו לחיות על פי אמונתם באופן חופשי. סולט לייק סיטי היא המרכז העולמי של הכנסייה המורמונית, או בשמה המלא "כנסיית אותו האיש המשיח של קדושי אחרית הימים".

הפריחה בחציבת מכרות במערב ובנייתה של מסילת הברזל לרוחב יבשת אמריקה הצפונית הביאו לצמיחה כלכלית של העיר, שכונתה "צומת הדרכים של המערב". במהלך המאה ה-20 התפתחו בעיר ובסביבותיה מיזמי תיירות ופנאי, ובשנת 2002 אירחה סולט לייק סיטי את אולימפיאדת החורף.

היסטוריה

לפני ההתיישבות האירופאית, סביבת העיר יושבה למשך אלפי שנים על ידי שבטים אינדיאנים כגון היוט והפאיוט. המערבי הראשון שביקר באזור היה החוקר האמריקני ג'ים ברידג'ר שחקר את העיר בשנת 1825. חוקר מרכזי נוסף היה קצין הצבא והחוקר ג'ון פרימונט, שחקר לעומק את סביבת העיר. ההתיישבות האדם הלבן בסולט לייק סיטי החלה ב-24 ביולי 1847 עם הגעתם של "קדושי אחרית הימים" – קבוצת החלוצים המורמונים שנדדו מערבה אל מעבר לגבולות ארצות הברית של אותה תקופה בחפשם אזור מבודד שבו יוכלו לחיות על פי אמונתם הדתית באופן חופשי. על פי המסורת המורמונית, מנהיג הכנסייה בריגהם יאנג הכריז בהגיעם כי "זה הוא המקום", בהסתמכו על חזיון שהיה לו. הדמיון בין ימת המלח הגדולה לים המלח היה בעיני החלוצים המורמונים אות משמיים שהם הגיעו אל הארץ המובטחת שלהם.

ימים ספורים לאחר הגיעם הורה בריגהם יאנג על האתר להקמתו של מקדש המורמונים. הקמת המקדש החלה ב-1853 וארכה 40 שנה, והמקדש נחנך ב-1893 במרכז העיר. המקדש המורמוני הוא סמל מוכר של סולט לייק סיטי.

ב-1857 הנשיא ג'יימס ביוקנן הכריז על סולט לייק סיטי כעל עיר מורדת, לאחר שמנהיג המורמונים יאנג סירב לפרוש מתפקידו כמושל. בעקבות זאת נכנסה דיוויזיה של צבא ארצות הברית אל העיר, אולם חייליה גילו שהעיר פונתה מתושביה. בשנת 1858 העיר הוכרזה כבירה הטריטוריאלית החדשה. החוקר ריצ'רד פרנסיס ברטון ביקר בעיר בשנת 1860 וסיקר בפירוט את חיי הקהילה שבה. בשנות מלחמת האזרחים שמרה סולט לייק סיטי אמונים למדינות הברית. במהלך הבהלה לזהב שהתרחשה בעשורים שלאחר מכן, גדלה מאד כמות התושבים בעיר.

בשנות ה-80 של המאה ה-19 נאסרו מנהיגים מקומיים רבים בגלל הפרת חוקים נגד פוליגמיה. ב-1890 נכנעה הכנסייה המורמונית והכריזה על ביטול הפוליגמיה. בעקבות זאת נסללה הדרך להכרזה על יוטה כעל מדינה ב-1896 והפיכתה של סולט לייק סיטי לבירתה. בתקופה זו החלה גם הגירה רבה אל העיר כתוצאה מפתיחת קווי רכבת בסביבתה.

במהלך המאה ה-20 חלו תהליכי פרוור שהקפיאו את צמיחת האוכלוסייה. מעט מן הפררורים סופחו אל העיר, ורובם התרחב ונשלט בשלטון מוניציפלי נפרד מזה של סולט לייק סיטי.

דמוגרפיה

נכון לשנת 2015, אוכלוסיית העיר מוערכת בכ-192,000 נפש. קצת פחות מ-50% מתושבי העיר הם מורמונים. בעיר ישנה אוכלוסייה של אלפי בוסנים (הקהילה הבוסנית הכי גדולה בארץ), שהיגרו לעיר אחרי מלחמת בוסניה. בנוסף על כך, בעיר ישנן קהילות גדולות של מהגרים ממיאנמר וסרי לנקה.

חלוקה גזעית

כלכלה ותיירות

הכלכלה המודרנית של סולט לייק סיטי מבוססת בעיקרה על מתן שירותים. בעבר תעשיית הפלדה, מכרות ומסילות הברזל סיפקו מקורות פרנסה משמעותיים. כיום מקורות הפרנסה העיקריים בעיר הם מסחר, תחבורה, שירותים ציבוריים ושירותים עסקיים.

העיר ידועה בכינוי "צומת הדרכים של המערב" בזכות מיקומה הגאוגרפי המרכזי במערב ארצות הברית. כביש בין-מדינתי 15 העובר בשטח העיר מהווה מסדרון חשוב להובלת משאות וסביבו הוקמו מרכזי הפצה אזוריים רבים. אחד המעסיקים הגדולים בעיר הוא המרכז האזורי של חברת התעופה דלתא, שרוב טיסותיה למערב ארצות הברית עוברות דרך נמל התעופה של העיר.

מעסיקים בולטים אחרים הם אוניברסיטת יוטה, חברת הנפט סינקלייר והכנסייה המורמונית. פעילויות כלכליות אחרות כוללות תיירות, כנסים ומוקדים טלפוניים. תעשיית הכנסים התרחבה מאד מאז הקמת מרכז הכנסים החדש בסוף שנות התשעים.

סולט לייק סיטי אירחה את אולימפיאדת החורף בשנת 2002. האירוע משך את תשומת הלב הבינלאומית אל העיר ונחשב לאחד ממשחקי החורף האולימפיים המוצלחים ביותר אי פעם. התיירות בסולט לייק סיטי גברה מאז אולימפיאדת החורף של 2002, ומלונות ומסעדות רבים הוקמו לרגל האירוע.

ערים תאומות

רכס ההרים הנשקף מסולט לייק סיטי

גלריה

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סולט לייק סיטי בוויקישיתוף