סולם יחסי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־10:39, 2 באוגוסט 2018 מאת יהודה 1 (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

במוזיקה, סולמות יחסיים או הומונימיים (באנגלית - parallel) הם צמד סולמות - מז'ורי ומינורי - בעלי אותה טוניקה, כלומר בנויים על אותו טון בסיס.

לדוגמה, הסולמות סול מז'ור וסול מינור נשמעים שונה זה מזה בשל הבדלים בסימני היתק (דיאזים ובמולים), אך שניהם מתחילים בצליל סול לכן סול מינור הוא המינור המקביל של סול מז'ור, ולהפך. כך גם דו מז'ור ודו מינור, רה מז'ור ורה מינור וכן הלאה.

חישוב סימני היתק (דיאזים ובמולים) של הסולם המקביל

  • על מנת למצוא את רשימת סימני היתק של סולם יחסי לסולם נתון, יש לפעול לפי הכללים הבאים:
    • לרשימת הבמולים של מינור יחסי, יש להוסיף שלושה במולים לרשימת הבמולים של הסולם המז'ורי הנתון, לפי סדר ההוספה המקובל - סי, מי, לה, רה, סול, דו, פה - ולפי הכלל במול-מבטל-דיאז, לדוגמה:
    - נתון כי לסולם פה מז'ור יש במול אחד: סי. נוסיף שלושה במולים ונקבל את רשימת הבמולים של הסולם המקביל פה מינור: סי, מי, לה, רה.
    - נתון כי לסולם סי מז'ור יש חמישה דיאזים: פה, דו, סול, רה, לה. כדי למצוא את רשימת הדיאזים של הסולם המקביל סי מינור, יש להוסיף שלושה במולים. כאמור, במול מבטל דיאז, לכן נשארים שני דיאזים: פה, דו.
    • לרשימת הדיאזים של מז'ור יחסי, יש להוסיף שלושה דיאזים לרשימת הדיאזים של הסולם המינורי הנתון, לפי סדר ההוספה המקובל - פה, דו, סול, רה, לה, מי, סי - ולפי הכלל דיאז-מבטל-במול, לדוגמה:
    - נתון כי לסולם מי מינור יש דיאז אחד: פה. נוסיף שלושה דיאזים ונקבל את רשימת הדיאזים של הסולם המקביל מי מז'ור: פה, דו, סול, רה.
    - נתון כי לסולם פה מינור יש ארבעה במולים: סי, מי, לה, רה. כדי למצוא את רשימת הבמולים של הסולם המקביל פה מז'ור יש להוסיף שלושה דיאזים. כאמור, דיאז מבטל במול, לכן נשאר במול אחד: סי.ה

בלבול במושגים

קיים בלבול בעקבות העובדה שבאנגלית, לסולמות יחסיים קוראים ״parallel״ ולסולמות מקבילים קוראים "relative". חשוב לדעת שהמושגים בעברית הם שונים מסיבות היסטוריות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סולם יחסי בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0