סל (תיק)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־22:03, 21 בנובמבר 2020 מאת שמש מרפא (שיחה | תרומות) (עריכה יהודית)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סל שזיפים, ציור מאת פייר דופואי (Pierre Dupuis (1610-1682

סל הוא מיכל בו ניתן לשים או לאחסן דברים, ולהעבירם ממקום למקום. סלים עשויים באופן מסורתי מקנים, קש, ענפים ונצרים מהצומח, אחרי המהפכה התעשייתית התחילו לקלוע, ללפף ואף לתפור סלים גם מסיבי בד, שאריות בדים, חבלים חוטי מתכת, פלסטיק או חומרים גמישים אחרים. הסל יכול להיות פתוח, או לכלול גם מכסה. לרוב הסלים נישאים ביד. יש סלים עם ידיות או רצועות לנשיאה. כיום אפשר למצוא גם סלים יצוקים בצורה המדמה קליעה של חומרים טבעיים.

היסטוריה

אנשים יצרו סלים מהצמחים של סביבתם וככה בכל מקום סלים קבלו צורות או מרקמים שונים, מקומיים. תכונות הצמחייה המקומית השפיע על אופן עשיית הסל ולעיתים אנשים הסל יוצר ככל הנראה למטרות שימוש יומיומי, וכן למטרות יופי ואסתטיקה. [1], סלים עשויים מקש וענפים שהתאבנו נמצאו במקומות שונים. עד ימינו אפשר למצוא סלים מחומרים טבעיים שמיוצרים באותו שיטות וצורות כמו הסלים העתיקים, לצד סלים מודרניים שבהם שמרו רק על הצורה העתיקה אבל יוצרים אותה מחומרים שונים.

ארכאולוגים סבורים שבמזרח התיכון השתמשו באותן שיטות אריגה ליצירת מחצלות וסלים בימי קדם.

תבת משה הידועה לנו מהתנ"ך הייתה למעשה סל קלוע מגומא מצופה בחימר וזפת[2], כדי למנוע כניסת מים. המצרים ידעו לקלוע סלים גדולים לשוט בהם על המים.

במסורת שלנו הסל מחובר לחג השבועות, לטקס העלאת הביכורים. כל ילד שגדל בארץ למד לשיר את 'סלינו על כתפינו'[3], מילים: לוין קיפניס, לחן: ידידיה אדמון.

בעת העתיקה התפתח גם הייצוג של דמות האישה הכפרית הנושאת סל על ראשה; בתקופת יוון העתיקה מקובל היה מנהג ה"קנפורוס" (Kanephoros), בו הוענק לנשים צעירות נבחרות שעוד לא נישאו, הכבוד לשאת סל ובו האביזרים המיועדים לטקסים מסורתיים של הקרבת קורבנות.

הסלים שימשו כנושא גם באמנות, ושם יש להם צורות רבות ומגוונות.

בשנות ה-50 של המאה ה-20 הייתה שיבה לאריגה ועמה שינוי גישה לעשית סלים לא רק כמיכל לאחסון ונשיאת חפצים, אלא גם כפריט אמנותי[4]. ליצירות אמנות אלו הייתה השפעה גם על עיצובי הסלים השימושיים.

בשנים האחרונות של המאה ה-20, עם התפתחות המודעות לאיכות הסביבה, מתחילים לראות ייצור סלים- מיכלים מחומרים תעשייתיים שכבר אינם בשימוש, שאריות בד, סרטי צילום ישנים, חבלים[5], כבלי חשמל. חוטים שונים ומשונים.

הסל כסמל או דימוי

הסל גם מסמל לעיתים רחם או [6]דמות נשית.

ראו גם

ביטויים לשוניים

  • שם את כל הביצים בסל אחד [עגה]
  • סל מלא ספרים
  • סל התקציב

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Edward Lucie-Smith, The Beginnings, The Story of CRAFT 'The Craftsman`s Role in Society, 1981, Ithaca, New york: Cornell/Phaidon books, 1981, עמ' 23, מסת"ב 0-8014-1428-8. (באנגלית)
  2. ^ מנחם סוליאלי ומשה ברכוז (ע), כרך ל-ת, לכסיקון מקראי, תשכ"ה, תל אביב: דביר, תשכ"ה, עמ' 883. (בעברית)
  3. ^ מילים לוין קיםניס , לחן ידידיה אדמון, סלינו על כתפינו, באתר זמרשת, פרויקט חירום להצלת הזמר העברי המוקדם
  4. ^ Ed Rossbach, The New Basketry, THE NEW BASKERY, 1976, New York: Van Nostrand Reinhold, 1976, עמ' 8, מסת"ב 0-442-27055-0. (באנגלית)
  5. ^ Crochet for the kitchen, McCall`s Crochet Treasury, 1977, New York: Simon and Schusster/ The McCall, 1976, עמ' 304, מסת"ב 0-671-22317-8. (באנגלית)
  6. ^ J.E. Cirlot, תרגום: Jack sage, A Dictionary of Symbols, 1995, New York: Barnes & Noble, 1971, עמ' 23, מסת"ב 0-88029-702-6. (באנגלית)
Cloth 800.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא טקסטיל. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0