עכסה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עכסה, אישיות מהתנ"ך, בתו של כלב בן יפונה, נשיא שבט יהודה ואחד המרגלים שלא הוציא דיבה רעה על ארץ ישראל. נישאה לעתניאל בן קנז, אחיו (מצד אמו) של אביה. סיפורה מופיע בספר יהושע, פרק ט"ו.

מקור השם

שמה מופיע חמש פעמים בתנ"ך. נקראה כך מכיוון "שכל הרואה אותה כועס על אשתו"[1], כלומר שעכסה הייתה נאה מאד עד כדי שלאחר שראוה היו האנשים ממעטים בהערכת מראה נשותיהן, שהיה נאה פחוּת מעכסה. בדרך אחרת פירשו בעלי התוספות שם, שהכוונה היא שהייתה צנועה מאוד, ולכן כל הרואה אותה כעס על אשתו שלא הייתה צנועה כמותה.

נישואיה של עכסה

כלב בן יפונה, לאחר שקיבל את קריית ספר (דביר), עיר שהייתה עדיין מיושבת על ידי הכנענים, לנחלה מיהושע החליט שמי ש"יַכֶּה אֶת-קִרְיַת-סֵפֶר וּלְכָדָהּ וְנָתַתִּי לוֹ אֶת-עַכְסָה בִתִּי לְאִשָּׁה" (ספר יהושע, פרק ט"ו, פסוק ט"ז). כלב מחליט שהאדם שיכבוש את קריית ספר מידי הכנענים, יישא לאישה את בתו, עכסה. עתניאל בן קנז, אחיו של כלב בן יפונה כובש את קריית ספר, שלימים תיקרא דביר ונושא לאישה את עכסה.

בקשתה של עכסה

"וַיְהִי בְּבוֹאָהּ וַתְּסִיתֵהוּ לִשְׁאוֹל מֵאֵת-אָבִיהָ שָׂדֶה וַתִּצְנַח מֵעַל הַחֲמוֹר וַיֹּאמֶר-לָהּ כָּלֵב מַה-לָּךְ" (ספר יהושע, פרק ט"ו, פסוק י"ח)

לפי פירוש מצודת דוד, עכסה מפילה עצמה מהחמור עלייה רכבה בבית בעלה, ומבקשת ממנו רשות לשאול שדה מאביה, כלב. עתניאל שואל אותה לפשר הבקשה.

עכסה עונה: "תְּנָה-לִּי בְרָכָה, כִּי אֶרֶץ הַנֶּגֶב נְתַתָּנִי, וְנָתַתָּה לִי, גֻּלֹּת מָיִם; וַיִּתֶּן-לָהּ, אֵת גֻּלֹּת עִלִּיּוֹת, וְאֵת, גֻּלֹּת תַּחְתִּיּוֹת" על פי מצודת דוד עכסה מבקשת מאביה שדה עם מקור מים, מפני שהשדה שניתן לה, לא מכיל מקור מים. כלב בן יפונה נותן לה שדה עם מעיין מעל ומעיין מתחת.

עכסה בספר דברי הימים

בספר דברי הימים א', פרק ב', פסוק מ"ט מתוארת עכסה כבתו של כלב בן חצרון. שתי סברות ליישוב העניין:

  • כלב בן יפונה וכלב בן חצרון איש אחד הם.
  • כלב בן יפונה וכלב בן חצרון הם שני אנשים שונים, והשם של בנותיהם הוא עכסה.

לקריאה נוספת

  • יעל שמש, "עכסה – מאובייקט לסובייקט: סיפור על אישה חכמה, שדה ומים (שופ' א 10–15)", מ' גרסיאל ואחרים (עורכים), עיוני מקרא ופרשנות י (תשע"א), עמ' 23–48.
  • יחזקאל קויפמן, ספר יהושע, ירושלים, קריית ספר, 1963, ע"מ 185-183.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0