ערים תאומות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־22:42, 2 באפריל 2019 מאת מלאך (שיחה | תרומות) (הסרת תמונה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


גן ערים תאומות בחולון, ובו סמליהן של חולון וארבע הערים התאומות שלה. מימין לשמאל: ברלין-מיטה, גרמניה; דייטון, אוהיו; חולון, ישראל; סירן, צרפת; האן מונדן, גרמניה
שיתוף פעולה בתחום קידום החינוך בבניית מרכז חינוכי במודיעין-מכבים-רעות יחד עם אודינה שבאיטליה
שלט בעיר קרטיי, צרפת המציין את עריה התאומות ובהן, קריית ים

ערים תאומות היא התקשרות שבמסגרתה ערים ממקומות מרוחקים זה מזה, הן גאוגרפית והן פוליטית, מזווגות זו לזו, תוך מתן דגש על אימוץ קשרים תרבותיים ואנושיים אחרים. ערים תאומות בדרך כלל (אם כי לא תמיד) חולקות מאפיינים דמוגרפיים דומים. לעיתים אפילו אזורים שלמים מחליטים על ברית "תאומות" כמו למשל מחוז האינאן בסין ומחוז ג'ג'ו בקוריאה הדרומית. בפועל, הסכמי ערים תאומות מובילים בדרך כלל לחילופי סטודנטים כמו גם שיתופי פעולה תרבותיים וכלכליים.

אירופה

הנוהג של הסכמי ברית ערים תאומות התפתח באירופה לאחר מלחמת העולם השנייה, כאמצעי לחבר בין תושבי אירופה ולהביא להבנה טובה יותר בין העמים כמו גם לתמוך בפרויקטים חוצי-גבולות, מהם מרוויחים כל הצדדים. הרעיון, שהתפתח באירופה, עבר מאז לכל העולם אם כי הוא עדיין בשיאו באירופה.

האיחוד האירופי תומך בהסכמי ערים תאומות. תוכנית לתמיכה כלכלית הונהגה בשנת 1989. בשנת 2003 הקציב האיחוד האירופי סכום של 12 מיליון אירו לכ-1,300 פרויקטים שכאלו.

צפון אמריקה

תוכנית "ערים אחיות" (Sister Cities) החלה בארצות הברית בשנת 1956 על ידי הנשיא דווייט אייזנהאואר. היא החלה כחלק מ"הליגה הלאומית של ערים" בארצות הברית, אך החל משנת 1967 הפכה לארגון עצמאי - SCI (ראשי תיבות של Sister Cities International), ארגון אזרחי ללא כוונת רווח שמטרתו לחזק את הקשר בין קהילות בארצות הברית ובשאר העולם כדי להגביר את שיתוף הפעולה הבינלאומי ברמה המוניציפלית, לפעול למען יצירת קשרים תרבותיים ופיתוח כלכלי.

(בארצות הברית המונח "ערים תאומות" - twin cities - בדרך כלל מקובל בשימוש שונה: הכוונה לשתי ערים סמוכות גאוגרפית היוצרות גוש אורבני וגרעין למטרופולין משותף, לדוגמה: מיניאפוליס-סיינט פול, בלטימור-וושינגטון, דאלאס-פורט וורת').

ישראל

בישראל, תופעת הערים התאומות נרחבת. ערים רבות, כמו גם מועצות מקומיות ואזוריות, משקיעות מאמצים במציאת וטיפוח קשרים תרבותיים ואף מסחריים עם כמה שיותר ערים ומחוזות בעולם.

הערים בישראל שלהן מספר הערים התאומות הגבוה ביותר הן: תל אביב (26), חיפה (23), ראשון לציון (16), נתניה (15)[1], אילת, באר שבע (14), אשקלון (13), נהריה (12)[2], אשדוד, פתח תקווה והרצליה (16), טבריה (11), בת ים (10), יוקנעם עילית, עפולה (9), חדרה, רעננה, בית שמש, קריית מוצקין, נצרת עילית ורמלה (8).

ערים ורשויות נוספות שיש להן ערים תאומות: חולון, קריית ביאליק, קריית ים, קריית גת (6), קריית ביאליק (5), כפר סבא (7), נס ציונה,רחובות, רמת השרון,קריית שמונה, אור עקיבא, מועצה אזורית מטה יהודה, זיכרון יעקב (4), הוד השרון קריית טבעון, קריית אונו, שדרות, גבעת שמואל, מועצה אזורית מגידו (3), גן יבנה, מועצה אזורית דרום השרון, גדרה,בני ברק (2) וגבעתיים, פרדסיה, קדימה צורן, בית שאן, לוד, (1). לעומת זאת, ארבע הערים היחידות שהן ערים-תאומות של ירושלים הן ניו יורק, פראג, איאבה וריו דה ז'ניירו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לראשון לציון יש קשר "עיר תאומה" עם קריית שמונה הראשונה לה קשר שכזה בישראל של עיר-תאומה באותה מדינה אך מאז מלחמת לבנון ה-2 לא היחידה.
  2. ^ לבאר שבע יש קשרי ערים תאומות עם 11 ערים ומחוז אחד ברחבי העולם.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0