פארסק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כוכב שמרחקו מהשמש הוא פארסק אחד. בין הקו שמחבר את הכוכב לכדור הארץ, לבין הקו המחבר את הכוכב אל השמש, נוצרת פרלקסה בת שניית קשת אחת (הציור אינו בקנה־מידה)

פארסק (אנגלית: Parsec) היא יחידת אורך המשמשת באסטרונומיה. סימנה הוא pc, והיא שווה ל־‎30.86×1012‎ קילומטר (כלומר כ־31 טריליון קילומטר, או 3.26 שנות אור). השם "פארסק" הוא ראשי תיבות באנגלית של פרלקסה־שנייה (parallax-second).

פרלקסה של כוכב היא הזווית שבין הקווים ה"מחברים" את הכוכב לכדור הארץ ולשמש (ובהכללה: הזווית בין שני הקווים המחברים בין עצם לבין שתי נקודות תצפית).

פארסק אחד הוא המרחק אל כוכב (שמיקומו בקירוב ניצב למישור המילקה), היוצר פרלקסה של שניית קשת אחת בין הקווים המחברים את הכוכב אל השמש ואל כדור הארץ[1]. לחלופין, פארסק אחד הוא המרחק בין כוכב לבין שני עצמים, שמרחקם זה מזה[2] הוא יחידה אסטרונומית אחת, כך ששני העצמים נראים מהכוכב כשהם מופרדים בזווית של שניית קשת אחת. הקו המחבר את אחד העצמים לכוכב, ניצב לקו הדמיוני המחבר את שני העצמים בעיני הצופה (הלא הוא ההיטל - דבר היוצר משולש ישר־זווית). לכן:

שנות אור

ומכאן ש־1 פארסק שווה ל־‎30.86×1012ק"מ, או כ־3.2616 שנות אור.

אף־על־פי שהפארסק מהווה מרחק עצום לפי קנה־המידה שלנו, בקנה־המידה של היקום הוא יחידה קטנה. כך, למשל, המרחק מאיתנו לכוכב הקרוב ביותר אלינו פרט לשמש, פרוקסימה קנטאורי, הוא 1.34 פארסק, קוטר שביל החלב הוא כ־30,000 פארסק ואילו המרחק בינינו לגלקסיית אנדרומדה, הגלקסיה הקרובה ביותר אלינו, הוא כ־780,000 פארסק. לכן, למדידת גדלים של גלקסיות משתמשים בקילו־פארסקים ולמרחקים בין גלקסיות משתמשים במגה־פארסקים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פארסק בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ בזווית בת מעלה אחת יש 60 דקות קשת, או 3600 שניות קשת, ולכן שניית קשת שווה ל־1/3600 של מעלה.
  2. ^ וביתר דיוק: שההיטל של המרחק ביניהם, על המישור הניצב למרחק אל הכוכב