פיזור חום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־04:22, 15 באוגוסט 2017 מאת מוסיף והולך (שיחה | תרומות) (גרסה אחת יובאה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פיזור חום הוא הליך לזירוז מעבר החום מגוף מסוים אל סביבתו והפיכת הטמפרטורה שלו לדומה יותר לזו של סביבתו. מערכות קירור רבות הן, למעשה, מערכות פיזור חום, משום שהן אינן הופכות עצם לקר יותר מסביבתו אלא רק מצמצמות את השוני בינו לבינה.

מנגנונים ייעודיים לפיזור חום מעוצבים בידי מהנדסי מכונות ועוצבו במהלך האבולוציה בעולם החי. פעילותם של מנגנונים אלה ולעיתיים רבות, גם היכולת להפסיק את הפעלתם בעת הצורך, עשויים להיות קריטיים לפעילות המערכת ולמניעת נזקים בה.

שיטות פיזור חום

  • יצירת מגע ושיפור מגע בין מוצקים – יצירת מגע בין הגוף שיש לצנן לבין גוף מוצק בעל מוליכות חום גבוהה. באופן זה מתחלק החום בין שני הגופים. על פי רוב, שיטה זו משמשת להעברת חום מהגוף שמתחמם כתופעת לוואי לא רצויה לפעולתו, אל גוף שעוצב בכוונה כך שקל יהיה לצננו בשיטות מגוונות. שיטה זו מקובלת בצינון שבבים חמים במחשב בהצמדתם לגוף קירור. גופי הקירור האלו קולטים חום מהשבבים במגע מוצק-מוצק ומפזרים אותו, הלאה, בדרכים אחרות.
  • מניעת מגע או השמת בידוד תרמי בין שני גופים מוצקים שיש לצננם. למשל, פיצול ליבת המעבד במחשב לליבות אחדות.
  • יצירת מגע בין מוצק שיש לצנן לבין לנוזל או גז חסרי תנועה. לדוגמה: כניסה לאמבט קר ביום קיץ.
  • יצירת מגע בין מוצק שיש לצנן לבין לנוזל או גז בתנועה. כך הנוזל או הגז שהתחממו מפונים מהמקום ואת מקומם תופס טווח חדש. דוגמאות: צלעות קירור של מנוע אופנוע מצננות אוויר, שבשל נסיעתו של האופנוע הוא מתחלף, צלעות הקירור של גוף הקירור של מעבד החשב צמודות למאוורר, חום מנוע המכונית עובר אל שמן המנוע שמוזרם במשאבה אל מקרן המכונית ובו הוא מצטנן חזרה, בדרכים אחדות בו זמנית.
    • חריצי אוורור המאפשרים החלפת האוויר שהתחמם בלי לוותר על מרבית השכבה הפיזית העוטפת את הגוף שיש לצנן.
    • קירור באידוי – הרטבה של הגוף שיש לצנן כך שאנרגיית החום תהפוך לאנרגיית תנועה של חלקיקי הנוזל ותגרום לאידוי הנוזל וסילוק האדים החמים. דוגמאות: הזעה, שרבוב לשון רטובה החוצה מהפה אצל כלבים (כלבים אינם מזיעים).
  • הקרנה תת אדומה – עצמים שהטמפרטורה שלהם מעל כ-30 מעלות צלזיוס פולטים קרינה תת-אדומה (קרינה בתחום האור הנראה אפשרית גם היא אך דורשת חום רב בהרבה, כמו בחוט להט). כאשר מאפשרים לקרינה זו להתפזר, העצם מאבד חום. לצורך כך יש לחשוף את העצם משכבות בידוד תרמי ושכבות בידוד של קרינה תת-אדומה.