פסיכולוגיה קוגניטיבית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־00:41, 8 ביוני 2018 מאת מוח אחד (שיחה | תרומות) (יבוא מוויקיפדיה, קרדיט)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פסיכולוגיה קוגניטיבית היא ענף של הפסיכולוגיה העוסק בחקר הקוגניציה (ההכרה), כלומר, בחקר התהליכים המנטליים המודעים.

דוגמאות לתהליכים קוגניטיביים: זיהוי עצמים, הבנת שפה מדוברת, חישוב, הסקת מסקנות, הערכה. לא תמיד קל להבדיל בין תהליך קוגניטיבי לתהליך שאינו קוגניטיבי. זיהוי עצמים, לדוגמה, מושפע גם מתהליכים המתרחשים בעין ולא רק במודעות.

היסטוריה

כתוצאה מהשימוש בדימויים ובטרמינולוגיות חישוביות, הפסיכולוגיה הקוגניטיבית נהנתה מהצמיחה של המחקר בבינה מלאכותית בשנות השישים והשבעים. היא התפתחה כאחד מתחומי מדעים קוגניטיביים המנסים לאחד ממצאים ותאוריות לגבי המוח והתהליכים המנטליים. בעקבות פעילות גופנית אארובית מגיעה חמצן לגוף וכן לשרירים בשרירים יש את מערכת העצבים דבר הגורם להגעת חמצן למוח דבר זה משפיע על התהליך הקוגניטיבי לטובה.

תחומי מחקר

ענפי מחקר קרובים

החלוקה של הפסיכולוגיה לענפי משנה ולגישות מכילה חפיפות חלקיות. שני תת-תחומים בפסיכולוגיה שיש להם חפיפה חלקית ברורה עם הפסיכולוגיה הקוגניטיבית הם הגשטלט וגישת עיבוד המידע. גישת עיבוד המידע התפתחה בסיוע מדעי המחשב והיא חוקרת את החשיבה תוך מציאת נקודות הדמיון והשוני בינה לבין עבודתו של המחשב. תחום נוסף בפסיכולוגיה שיש לו חפיפה חלקית ברורה עם הפסיכולוגיה הקוגניטיבית הוא התחום החוקר את קבלת החלטות אנושית תוך השוואתה לקבלת החלטות בשיטה המדעית.

הגישה הפסיכולוגית שבבירור אינה חופפת כלל את הפסיכולוגיה הקוגניטיבית היא הפסיכולוגיה ההתנהגותית. הביהביוריזם נחלק אף הוא לתת ענפים ותת גישות. גישות קיצוניות בביהביוריזם אינן מכירות כלל בחשיבה אלא מחשיבות את ההתנהגות כולה למונחית אינסטינקטים הנרכשים עם הניסיון. על פי גישה זו, החשיבה היא מעין תחושת לוואי של ההתנהגות/ אשליה/ או דבר מה שאינו יכול להיות מובן דיו למטרות מחקר מדעי. גישות קיצוניות פחות בביהביוריזם רואות את החשיבה כסידור של הרגלי התנהגות בזיכרון באופן אינסטינקטיבי. ככלל, הגישה הביהביוריסטית מניחה את קיומם של מצבים מנטליים פנימיים (כמו אמונות, רצונות ומוטיבציה).

ישנם מטפלים המשלבים עקרונות קוגניטיביים והתנהגותיים בטיפול שלהם. שיטתם נקראת טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

חלק מהנושאים הנכללים בפסיכולוגיה קוגניטיבית, נחקרים במקביל על ידי תחומים אחרים שיש איתם חפיפה, לדוגמה התפתחות קוגניטיבית, היא נושא שנחקר גם על ידי פסיכולוגיה התפתחותית, הבסיס הנוירולוגי של התפקודים המנטליים נחקר גם על ידי הנוירופסיכולוגיה והביולוגיה, קבלת החלטות נחקרת גם על ידי פסיכולוגיה ארגונית, על ידי חוקרים במנהל עסקים ועוד.

חוקרים בולטים

ראו גם

קישורים חיצוניים