פרשת בראשית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־11:21, 14 בדצמבר 2020 מאת מטעמים (שיחה | תרומות) (הוספת תבנית: פרשיות ספר בראשית)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Arrow r.svg בראשית Arrow l.svg
פסוקים בראשית, א', א' - ו', ח'
מספר פסוקים 146
תוכן בריאת העולם, עץ הדעת, קין והבל, הולדת נח
מצוות בפרשה על פי ספר החינוך
עשה (1)  לא תעשה (0)
פרייה ורבייה
הפטרה
ספרדים ישעיהו, מ"ב, ה'-כ"א
אשכנזים ישעיהו, מ"ב, ה' - מ"ג, י'
תימנים ישעיהו, מ"ב, א'-ט"ז

פָּרָשַׁת בְּרֵאשִׁית היא הפרשה הראשונה בספר בראשית ובתורה כולה. היא מתחילה בתחילת הספר ומסתיימת בפרק ו' פסוק ח. את פרשת בראשית קוראים בשבת הראשונה שאחרי חג שמחת תורה.

פרשת בראשית והפרשה שאחריה, פרשת נח, עוסקות בתולדות העולם והאנושות, ולאחר מכן התורה עוסקת בתולדותיהם של אברהם יצחק ויעקב שלושת אבות האומה הישראלית.

קריאת הפרשה בשמחת תורה

את תחילת הפרשה קוראים גם ביום שמחת תורה, מיד לאחר שמשלימים את התורה בקריאת פרשת וזאת הברכה האחרונה שבתורה. העולה לקריאה ביום 'שמחת תורה' מכונה "חתן בראשית". הפרשה מתחילה במילים:

בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹקִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ. וְהָאָרֶץ הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ וְחֹשֶׁךְ עַל-פְּנֵי תְהוֹם וְרוּחַ אֱלֹקִים מְרַחֶפֶת עַל-פְּנֵי הַמָּיִם. וַיֹּאמֶר אֱלֹקִים יְהִי אוֹר וַיְהִי-אוֹר. וַיַּרְא אֱלֹקִים אֶת-הָאוֹר כִּי-טוֹב וַיַּבְדֵּל אֱלֹקִים בֵּין הָאוֹר וּבֵין הַחֹשֶׁךְ. וַיִּקְרָא אֱלֹקִים לָאוֹר יוֹם וְלַחֹשֶׁךְ קָרָא לָיְלָה וַיְהִי-עֶרֶב וַיְהִי-בֹקֶר יוֹם אֶחָד.

נושאים בפרשה

בפרשת בראשית מתוארים בריאת העולם וקורות בני האדם עד המבול.

בריאת העולם

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – בריאת העולם (יהדות)

ספר בראשית נפתח בתיאור מפורט של בריאת העולם על ידי ה' בשישה ימים: ביום הראשון - האור והחושך, ביום השני - השמים, ביום השלישי - הים והיבשה ועולם הצומח, ביום הרביעי - השמש והירח והכוכבים, ביום החמישי - חיות הים והעופות, וביום השישי - חיות הארץ והאדם. היום השביעי, שבו שבת הקב"ה ממלאכתו, נקבע כיום שבת.

האדם בגן העדן

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – בריאת אדם וחוה

לאחר תיאור ששת ימי הבריאה, שב הכתוב ומתמקד בבריאת האדם. בסיפור זה מתואר גן עדן וסביבתו, נהרותיו וצמחיו, כמקום שניתן לאדם לעבדה ולשמרה. כל פירות הגן ניתנים לאדם חוץ מפרי עץ הדעת. ה' אומר כי "לא טוב היות האדם לבדו - אעשה לו עזר כנגדו", אך אף אחת מהחיות שה' מביא בפני האדם לא נמצאת מתאימה. לבסוף ה' מפיל תרדמה על האדם ובורא ממנו את נקבת האדם.

חטא עץ הדעת

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – חטא עץ הדעת

בהמשך ישיר לסיפור בריאת האישה, מסופר על חטא עץ הדעת - כיצד גרם הנחש לחווה לשכנע את אדם שעליהם לאכול מפרי עץ הדעת והעונש שקיבלו על כך.

קין והבל

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – קין והבל

לאדם וחווה נולדו שני בנים, קין והבל. קין עובד האדמה, רצח את אחיו הבל רועה הצאן, לאחר שה' קיבל את מנחתו של הבל ודחה את מנחתו של קין. קין נענש בגלות נצחית וקיבל להגנתו, כדי שלא ייפגע על ידי אויבים שינצלו את חולשתו, אות שטיבו אינו מפורש. מסופר גם על השושלת שיצאה מקין, עד למך ובניו.

עשרת הדורות

תולדות עשרת הדורות שמאדם עד נח. הפרשה מסתיימת בתיאור השחיתות המוסרית שעלתה בעולם, ועל התקווה שהביאה הולדתו של נח, שכן נח "מצא חן בעיני ה'".

ראו גם

הפטרה

מפטירים בספר ישעיהו, פרק מ"ב. התימנים מתחילים בפסוק א', והספרדים והאשכנזים מתחילים בפסוק ה'. התימנים מסיימים בפסוק ט"ז, הספרדים בפסוק כ"א, והאשכנזים בפרק מ"ג, פסוק י'. בהפטרה מספר ישעיהו על גדולתו של ה', "בורא השמים ונוטיהם, רֹקע הארץ וצאצאיה".

בשנים המתחילות בשבת (כ 28% מהשנים), נוהגים לקרוא עם פרשת בראשית את הפטרת "מחר חודש", מכיוון שראש חודש יוצא ביום ראשון ושני, למחרת שבת פרשת בראשית.

קישורים חיצוניים

הטקסט:

  • ויקיטקסט פרשת בראשית, באתר ויקיטקסט
  • פרשנות:

    Logo hamichlol 3.png
    הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
    רשימת התורמים
    רישיון cc-by-sa 3.0