צבא השחרור הסימביונזי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־13:34, 4 בפברואר 2019 מאת Vמאירי (שיחה | תרומות) (עיצוב)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

צבא השחרור הסימביונזיאנגלית: Symbionese Liberation Army) היה קבוצת טרור קטנה (בשיאה מנתה ככל הנראה 13 חברים, כאשר רובם היו נשים), בעלת אידאולוגיית שמאל רדיקלית ומיליטריסטית (חבריה כינו את עצמם במכתביהם למשטרה בתור "brass" - "קצונה בכירה"), שפעלה בארצות הברית בין השנים 19731975.

חברי הקבוצה ביצעו מעשי רצח, חטיפה, שוד בנקים ומעשי אלימות נוספים. מנהיגם היה דונלד דה-פריז שהקים את הקבוצה לאחר שנמלט מהכלא בשנת 1973. על אף שדה-פריז היה השחור היחיד בקבוצה, הקבוצה החשיבה עצמה לחיל החלוץ במהפכה השחורה בארצות הברית.

במניפסט של הקבוצה כתב דה-פריז שהשם symbionese לקוח מהמילה סימביוזה, הרעיון מאחורי הבחירה בשם הוא יצירת חברה, שכמו גוף חי בנויה מאיברים השונים לחלוטין זה מזה אך חיים יחד בהרמוניה המאפשרת עבודה ויצירה כגוף אחד.

על אף שהקבוצה הייתה קטנה יחסית, היא זכתה לפרסום וחשיפה תקשורתית גדולים ביותר, אף לאחר שחבריה נתפסו ונשפטו. עיקר הפרסום נבע מחטיפתה של פטי הרסט, נכדתו של איל העיתונות ויליאם רנדולף הרסט.

הרסט נחטפה ב-4 בפברואר 1974 מדירתה שבברקלי, קליפורניה. החוטפים תקפו פיזית את בן זוגה עד שאיבד הכרה ופינו אותה לדירת מסתור, לאחר מכן דרשו במכתב כופר למשפחתה שיתרמו 400 מליון דולר לקניית מזון לעניים, משפחתה תרמה 6 מיליון דולר לקניית מזון לעניים באזור מפרץ סן פרנסיסקו ושלמה את הכופר, אולם הרסט לא שוחררה. חודשיים לאחר מכן התברר כי הרסט סבלה בהיותה בשבי מתסמונת שטוקהולם והצטרפה לארגון שחטף אותה, וצולמה בעת שוד בנק עם חברי ארגון אחרים.

ב-17 במאי 1974 הקיפה משטרת לוס אנג'לס בית בעיר. בתוך הבית התבצרו דה-פריז וחמישה מחברי הקבוצה. במהלך קרב יריות שהתפתח בין הצדדים נורו כל השישה ונהרגו. הקבוצה המשיכה לפעול עוד כשנה, אז נתפסו מספר חברים והשאר, חמישה טרוריסטים, ברחו והסתתרו מחוץ לארצות הברית או בתוך ארצות הברית בזהות בדויה. המצוד אחרי החמישה נמשך עד שהאחרון נתפס בדרום אפריקה בשנת 2002.

בהשראת הקבוצה והחטיפה המפורסמת נכתבו ספרים ובוימו סרטים, כך שההד התקשורתי סביב הקבוצה נמשך זמן רב לאחר שהקבוצה התפרקה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0