צ'האטיסגאר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־02:41, 10 בדצמבר 2020 מאת בוט מקוה (שיחה | תרומות) (←‏top: הסבת תבנית עיר שנת >> תאריך)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:עיר

'אזור זמן: +5.5' אינו ערך חוקי

צ'האטיסגאר
छत्तीसगढ़
מדינה הודוהודו הודו
בירת המדינה ראג'פור
שפה רשמית הינדי, צ'האטיסגארי
שטח 135,194 קמ"ר (דירוג: 10)
אוכלוסייה
 ‑ במדינה 20,795,956 (דירוג: 17, 2001)
 ‑ צפיפות 108 נפש לקמ"ר (דירוג: 20, 2001)
קואורדינטות 21°16′N 71°36′E / 21.27°N 71.60°E / 21.27; 71.60
אזור זמן UTC +5.5
www.chhattisgarh.nic.in

לחצו כדי להקטין חזרה

דלהיגואהדאדרה ונאגר האוולי ודאמאן ודיוטאמיל נאדוקרלהאנדרה פרדשארונאצ'ל פרדשאסאםביהרצ'האטיסגארגוג'ראטהריאנההימאצ'ל פרדשג'אמו וקשמיר (טריטוריית איחוד)ג'הרקאנדקרנאטקהמאדהיה פרדשמהאראשטרהמניפורמגהלאיהמיזוראםנאגאלנדאודישהפנג'אבראג'סטאןסיקיםטלנגאנהטריפורהאוטראקהאנדאוטר פרדשמערב בנגלאיי אנדמן וניקוברלקשאדוויפאזור בשליטת הודו במדינת ארונאצ'ל פרדש, סין טוענת לבעלותאזור בשליטת הודו במדינת אוטראקהאנד, סין טוענת לבעלותבשליטת סין העממית, הודו טוענת לבעלותבשליטת סין העממית, הודו טוענת לבעלותבשליטת פקיסטן, הודו טוענת לבעלותבשליטת פקיסטן, הודו טוענת לבעלותקרחון סיאצ'ן - במחלוקת בין הודו ופקיסטןג'אמו וקשמיר - בשליטת הודו דה פקטו, פקיסטן טוענת לבעלותהאיים המלדיבייםסרי לנקהאינדונזיהאפגניסטןנפאלבהוטןבנגלדשפקיסטןהרפובליקה העממית של סיןמיאנמרתאילנדטג'יקיסטןChhattisgarh in India (disputed hatched).svg
אודות התמונה

צ'האטיסגארהינדי/צ'האטיסגארי: छत्तीसगढ़. תעתיק מדויק: צֶ'הְטִּיסְגֶרְהְ) היא מדינה במרכז הודו שגובלת בצפון עם אוטר פרדש, בצפון מערב עם מאדהיה פרדש, במערב עם מהרשטרה, בדרום עם אנדרה פרדש, במזרח עם אוריסה, ובצפון-מזרח עם ג'הרקאנד. צ'האטיסגאר נוצרה בשנת 2000 משישה-עשר מחוזות דוברי צ'האטיסגארי אשר פוצלו מחלקה הדרום-מזרחי של מאדהיה פרדש.

היסטוריה

האזור נשלט בשנים 1845-1947 על ידי הממלכה המאוחדת. מ-1 בנובמבר 1956 הפכה המדינה לחלק ממאדהיה פרדש. כך היה במשך 44 שנים בדיוק. תנועות בדלניות החלו לפעול עוד בשנות ה-20 של המאה ה-20. תנועות אלו אמנם לא היו מאורגנות היטב, אך גדלו במשך השנים. הביקוש למדינה נפרדת התגבר בשנות ה-90. תמיכה זו נתמכה על ידי הקונגרס הלאומי ההודי ומפלגת העם ההודית. ב-25 באוגוסט 2000 נשיא הודו נתן את הסכמתו להקמת מדינה עצמאית, וכך אכן קרה ב-1 בנובמבר באותה השנה.

טופוגרפיה, גאוגרפיה ואקלים

כלכלה

המדינה מיוערת מאד וחלק ניכר מפרנסת התושבים מגיע מתעשיית העץ. באופן כללי, החקלאות מהווה נדבך מרכזי מאד בכלכלה ובתעסוקה הארצית. עם זאת, הפרודוקטיביות של החקלאות נמוכה, בעיקר בגלל חוסר בתשתיות טכנולוגיות ומערכות השקיה מוגבלות. הגידולים העיקריים הם אורז, תירס ושמנים שונים.

אין במדינה אתרי תיירות וגם לא תשתית מתאימה ולכן כמעט ואינה נהנית מתיירות חוץ או פנים.

התעשייה המקומית נחשבת למבוססת, והתעשייה המרכזית במדינה היא תעשיית הפלדה.

תחבורה

בצ'האטיסגאר יש כ-11 כבישים ארציים, אם כי חלק מהכבישים הם באיכות ירודה ויש מעט כבישים מהירים. מערכת הרכבות המסחרית נחשבת למפותחת מאוד.

דמוגרפיה ותרבות

צ'האטיסגאר היא מדינה כפרית מאוד, כאשר רק 20% מהתושבים מתגוררים בערים. השפה הרשמית היא הינדית. ישנו שימוש נרחב גם בשפות שבטיות.

דת

נכון לשנת 2011:

פוליטיקה וממשל

לאור חוקת הודו, שיטת השלטון בצ'האטיסגאר היא דמוקרטיה פרלמנטרית וייצוגית. המושל (ראש המדינה) ממונה אחת לחמש שנים על ידי נשיא הודו. השר הראשי (ראש הרשות המבצעת וראש המדינה בפועל) הוא מנהיג המפלגה הגדולה\ קואליציית מפלגות בפרלמנט. הפרלמנט החד-ביתי מורכב מ-90 נציגים הנבחרים אחת לחמש שנים. הבחירות האחרונות נערכו בשנת 2013, ובהן מפלגת העם ההודית זכתה ל-49 מושבים, הקונגרס הלאומי ההודי זכה ב-39 מושבים ושני מושבים נוספים אוישו על ידי עצמאיים ומפלגות קטנות. המדינה שולחת 11 נציגים ללוק סבהה (הבית התחתון של הפרלמנט הארצי) ו-5 נציגים לרג'יה סבהה (הבית העליון של הפרלמנט הארצי).

מחוזות

במדינה ישנם כ-27 מחוזות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צ'האטיסגאר בוויקישיתוף


Flag of India.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא הודו. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0