קבר בני חסן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־15:54, 24 בספטמבר 2017 מאת צב"י (שיחה | תרומות) (גרסה אחת של הדף wikipedia:he:קבר_בני_חסן יובאה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ציור קיר מקבר בני חסן שבה מתוארת שיירת נוודים שמיים יורדת למצרים, אחד מהם מוזכר בשמו: "אבישה" (או "אבישר") המכונה "חקה-חסת" (החיקסוס) - 'שליט ארץ זרה' בשפה המצרית הקדומה.[1]

קבר בני חסן הוא אתר קבורה מצרי קדום, הממוקם במרכז מצרים, בין לוקסור לקהיר. האתר שימש כעיר המתים של הרמופוליס הממוקמת מעבר לנילוס. האתר שימש בעיקר באזור 1900 לפני הספירה, בתקופת הממלכה התיכונה, שבשלטון השושלת ה12.

הקברים חפורים בצוקים שממזרח לנילוס, ושייכים למחוז אנוקס הקדום, הקברים בעיקר מתקופת השושלות ה11 וה12, תקופה שלא נותרו ממנה הרבה שרידים ארכאולוגיים, מה שהופך את האתר לחשוב מאד להבנת תולדות התקופה. בתקופה זו לראשונה אנו מוצאים ציורים העוסקים בנושאים ריאליסטיים, ולא רק בנושאי דת ומיתוס. כמו כן הציורים נעשו לראשונה על ידי תמשיח, ללא תבליטים ותחריטים. בצד תפילות לרע ולאמון, מתוארים גם מחזות היאבקות, ומשחקים מחיי היום יום במצרים העתיקה.

הקברים הקדומים בבני חסן עשויים בתוך אולם מרכזי גדול. הקברים היותר מאוחרים עשויים באולם סטיו עם עמודים, והמאוחרים ביותר מכילים גם חדרון ובו מזבח, כאשר הכניסה אליו מקושטת בשני עמודים.

מלבד הקברים מכיל אתר בני חסן גם מקדש תת-קרקעי שנבנה על ידי חתשפסות, ובהמשך הוקדש לארטמיס היווני, בהתאם לתרבות העיר הסמוכה הרמופוליס.

אחד הציורים מבני חסן שהתפרסם ביותר, הוא הציור מקברו של הפקיד המצרי חנומ-חותפ. בציור נראית שיירת סוחרים שמיים הבאה למצרים, כשבכליהם תכשירי איפור וסדקית, ובהם גברים ונשים לבושים בכותנות צבעוניות ומטלטלים לצידם. הציור מצוי היום במוזיאון הבריטי. הציור מלמד על סחר בין כנען למצרים באותה עת. היו שהשוו את השיירה הזו, לשיירת הסוחרים השמיים ה"נושאת צרי ולוט" המוזכרת בבראשית ל"ז 25 כזו שמכרה את יוסף למצרים.[2]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קבר בני חסן בוויקישיתוף

מאוריסיו אזרצקי, תקופת הברונזה התיכונה.

הערות שוליים

  1. ^ תורה נביאים כתובים פירושים, תמונות ומפות: ספר בראשית מפורש על ידי א.ש. הרטום (מהדורה שישית,1980), הוצאת ספרים "יבנה" בע"מ.
  2. ^ בנימין מזר, כנען וישראל עמ' 35