קין והבל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:21, 15 באוגוסט 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " ישו " ב־" אותו האיש ")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סיפור קַיִן והֶבֶל, המסופר בתחילתו של ספר בראשית (פרק ד'), הוא סיפור על קנאה ורצח בין אח לאחיו. בסיפור זה קם קין על הבל אחיו והורגו, משום קנאתו בכך שמנחתו של הבל לה' נענתה, שלא כמנחתו של קין עצמו.

הסיפור המקראי

קין והבל, בניהם של אדם וחוה[1], היו טיפוסים שונים: קין היה איכר - עובד אדמה, והבל – רועה צאן. יום אחד החליט קין להקריב מנחה לפני ה' מתנובת שדהו, וגם הבל הקריב את בעלי החיים המשובחים ביותר שבמרעהו. לה' קיבל את מנחתו של הבל ולא את מנחתו של קין, בלי שמפורשת סיבת הדבר (על פי חז"ל, הסיבה הייתה שהבל הקריב "מבכורות צאנו ומחלביהן" – מן המשובחים שבצאן – ואילו קין, שהביא מפירותיו, לא הביא מן המשובחים שבהם).

קין לא יכול לשאת את העובדה שמנחת אחיו הקטן התקבלה, בעוד שהוא נדחה, והדבר מילא אותו בכעס ובדכדוך. ה' פנה אליו (בפסוקים שאין פירושם ברור לגמרי), והסביר לו כי אם ינהג בדרך הנכונה, עוד ישא אליו ה' פנים (הוא ינחל הצלחה): ”לָמָּה חָרָה לָךְ וְלָמָּה נָפְלוּ פָנֶיךָ? הֲלוֹא אִם-תֵּיטִיב, שְׂאֵת, וְאִם לֹא תֵיטִיב, לַפֶּתַח חַטָּאת רֹבֵץ; וְאֵלֶיךָ תְּשׁוּקָתוֹ, וְאַתָּה, תִּמְשָׁל-בּוֹ” (בראשית, ד', ו'-ז'), אך קין אינו שועה לדבריו, קם והורג את אחיו בעת היותם בשדה: ”וַיֹּאמֶר קַיִן, אֶל-הֶבֶל אָחִיו; וַיְהִי בִּהְיוֹתָם בַּשָּׂדֶה, וַיָּקָם קַיִן אֶל-הֶבֶל אָחִיו וַיַּהַרְגֵהוּ” (בראשית, ד', ח'). לאחר מכן שואל ה' את קין: ”אֵי הֶבֶל אָחִיךָ?”, וקין מיתמם ועונה: ”לֹא יָדַעְתִּי, הֲשֹׁמֵר אָחִי אָנֹכִי?” (בראשית, ד', ט'). בתגובה עונה לו ה': ”מֶה עָשִׂיתָ? קוֹל דְּמֵי אָחִיךָ צֹעֲקִים אֵלַי מִן-הָאֲדָמָה!” (בראשית, ד', י'). ה' מעניש את קין בכך שהאדמה שספגה את דם אחיו לא תצמיח לו יבול: "וְעַתָּה, אָרוּר אָתָּה, מִן-הָאֲדָמָה אֲשֶׁר פָּצְתָה אֶת-פִּיהָ, לָקַחַת אֶת-דְּמֵי אָחִיךָ מִיָּדֶךָ. כִּי תַעֲבֹד אֶת-הָאֲדָמָה, לֹא-תֹסֵף תֵּת-כֹּחָהּ לָךְ; נָע וָנָד, תִּהְיֶה בָאָרֶץ", והוא יחיה את חייו כנווד תמידי. קין הודה בחטאו (או מבקש הקלה בעונש), וגילה את חששו שיהרגו אותו, ועל כן שם לו ה' אות (לא ברור מהו אותו אות) – ומבטיח כי מי שיפגע בו יפגע שבעתים. הסיפור מסתיים בתיאור קורותיו של קין. קין התיישב בארץ נוד קדמת עדן והוליד את בנו חנוך, שעל שמו נקראה העיר שהקים קין, ואילו אדם וחוה זוכים לבן נוסף במקום הבל וקוראים לו שת, שנח הוא מזרעו, אשר ממנו וממשפחתו יצאו כל עמי העולם.



ראו גם

לקריאה נוספת

  • מרדכי ברויאר, פרקי בראשית, הוצאת תבונות, תשנ"ט, הפרק "קין והבל", עמ' 123–130.
  • הרב גדעון כהן שאולי, רבבות הגשם, הוצאת מרכז רוחני שאולי, תשע"ח, הפרק "נע ונד תהיה בארץ", עמ' 39–38.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קין והבל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ לאדם וחוה נולדו בנים ובנות רבים (על-פי המסורת, שלושים וששה במספר, אם כי מספרם המדויק אינו נזכר במקור), מתוכם שלושה נזכרים בשמם: קין, הבל ושת. מילדיהם התפצלה האנושות כולה.
  2. ^ 1

    אורות, ישראל ותחייתו, ט"ו. ראו גם: יהושע ויצמן, [http://www.yba.org.il/show.asp?id

    38829 קין, קרח והפוסט-מודרניזם]. ראיית קרח כגלגול של קין מופיעה כבר בכתבי המקובלים.

  3. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:קישור כללי

    פרמטרים [ 1, 2, 3 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

    פרמטרי חובה [ כתובת, כותרת ] חסרים
    [{{{כתובת}}} {{{כותרת}}}]. פרשנים אחריםשגיאת לואה: (בקריאה לתבנית:הערה) תוכן כפול: <span class='paramvalidator-wrapper'><span class='paramvalidator-error' style='text-align:center;'><br/>שגיאות פרמטריות בתבנית:קישור כללי </span><span class='paramvalidator-error'><br/>פרמטרים [ 1, 2 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית</span><span class='paramvalidator-error'><br/>פרמטרי חובה [ כתובת, כותרת ] חסרים</span> </span>[{{{כתובת}}} {{{כותרת}}}]http://old.herzog.ac.il/tvunot/fulltext/al-atar7_rozenson.pdf וגם 2=הכותב סיפור עבר. רואים את הסיפור כמייצג את העימות בין התרבות החקלאית - המתיישבת, המיוצגת על ידי קין עובד האדמה לבין תרבות הרועים הנוודים, המיוצגת בדמותו של הבל. בתקופת המקרא נמצא העימות בין שתי צורות החיים האלה בשיאו. בסופו של דבר אנו יודעים כי התרבות החקלאית דחקה את רגלי תרבות הנוודים ולראיה שרוב אוכלוסיית העולם חיה כיום חיים של יישובי קבע. סיפור קין והבל בא לרמז כי הדבר נעשה בצורה כוחנית ותוך גילויי אלימות כלפי חברת הנוודים. בציורי כנסייה וכתבי יד נוצריים מימי הביניים מוצגים קין והבל כיהודים וכישו, כאשר בשני המקרים אח אחד קם על השני להורגו. בין סיפור קין והבל וסיפור צליבת אותו האיש יש כמה קווים משיקים, הבאים לידי ביטוי באמנות זו: קבלת קרבן הבל על ידי האל, מקבילה להקרבת אותו האיש על ידי האל עבור בני האדם; קימת האח הגדול על אחיו הצעיר מקבילה לרצון בני "הברית הישנה" להתנכל לבני "הברית החדשה"; קין זכה לאות קין, שהייתה טבועה בו, וכך גם היהודים, שנאלצו לענוד סמלים מזהים להיותם יהודים וכו'. סיפורם של קין והבל שימש סמל לריב בין אחים:
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0