קלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־19:45, 24 באוקטובר 2018 מאת מוטיאל (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Disambig RTL.svg המונח "טוסט" מפנה לכאן. לערך העוסק בבייגל קלוי הממולא בגבינות, ראו בייגל טוסט.
כריך קלוי
מקלה

קָלִי (נקרא גם טוֹסְט) הוא פרוסת לחם שהושחמה משני צידיה באמצעות חשיפתה לחום יבש ותוכה נותר רך. הקלייה מחממת את הלחם וכך משפרת את טעמו עבור חלק מהאנשים. קלי הוא פריך, כך שממרחים נספגים בו בקלות. קליית לחם מאפשרת גם שימוש בלחם שאינו בשיא טריותו, ואחרת ייתכן שלא ניתן היה להגישו. קלי מוגש במדינות רבות בארוחת בוקר או שעת התה, בישראל יש המגישים אותו גם לארוחת ערב.

צְנים (או פכסם) אינו קלי, בניגוד למה שנהוג לחשוב. צנים הוא פרוסה הנאפית פעמיים והיא יבשה ופריכה מבפנים ומבחוץ.

המקלה הביתי, שהומצא ב-1913, הוא האמצעי הנפוץ לקליית לחם. פרוסות הלחם מוכנסות לחריצים בראש המקלה ומורדות כלפי מטה. בחלק מהדגמים ניתן לבחור את דרגת הקלייה הרצויה. כשהקלי מוכן הוא נדחף כלפי מעלה. ברוב הדגמים ישנם שני חריצים - לשתי פרוסות לחם שנקלות בו זמנית.

שיטות קלייה אחרות הן תחת הגריל, בתנור אפייה או ב"טוסטר אובן" (שמשמעות שמו: "תנור מקלה"). ניתן לקלות לחם גם מעל להבה פתוחה (אך לא ישירות על הלהבה) של כיריים או גזייה. למטרה זו קיימים מזלגות קלייה מיוחדים.

נהוג לאכול קלי עם ממרחים כגון חמאה, מרגרינה, ריבה, גבינה וכו'. בבריטניה נהוג לאכול גם שעועית אפויה על קלי. ישנן מדינות בהן מורחים על קלי ממרחי שמרים כמו מרמייט. "קלי קינמון" הוא קלי שנמרח בחמאה ופוזרה עליו תערובת של סוכר וקינמון.

בישראל קלי עשוי לשמש כתחליף ללחם בארוחות הכוללות ביצים וירקות. המונח "טוסט", באופן שגוי, משמש בישראל לרוב לא ביחס לפרוסת לחם קלויה אלא לכריך קלוי של שתי פרוסות לחם שביניהן גבינה צהובה. אחת הגרסאות לטוסט הישראלי הוא בייגל טוסט - כריך קלוי מבייגל, עם גבינות וירקות.

קלי משמש כבסיס למאכל ביצה בקן - ביצת עין המטוגנת בתוך חור בקלי.

קיימים סוגים שונים של צנימים תעשייתים, חלקם עשויים מפרוסות לחם קלויות וחלקם מבצק שנאפה ישירות כצנים.

ניתן לקלות גם קוביות לחם; המוצר המתקבל נקרא "קרוטונים" ומשמש כתוספת לסלטים ומרקים.

בניגוד למיתוס תזונתי - קליית לחם אינה מפחיתה את כמות הקלוריות שבו, שכן הקלייה גורמת רק לאיבוד מים שהם חסרי ערך קלורי. אם הקלי נשרף, החלקים המפוחמים הם בעלי ערך קלורי נמוך יותר, אך הם גם אינם אכילים. מזון מפוחם נחשד כמסרטן.

קלי נחשב מזון מומלץ לסובלים מבעיות במערכת העיכול, למשל לסובלים משלשול ולנשים הרות הסובלות מבחילה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0