קציץ בשר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־00:19, 21 ביוני 2018 מאת יוסף (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קציץ בשר מוגש עם רוטב

קְצִיץ בָּשָׂראנגלית: Meatloaf) הוא מאכל העשוי מבשר טחון (בדרך כלל בשר בקר, או שילוב של בשר בקר עם בשר כבש או בשר חזיר) מתובל, אשר מעוצב לצורת כיכר (בדומה לכיכר לחם) נאפה בתבנית אפייה - בין אם תבנית לחם או תבנית אחרת. המאכל מוגש לרוב כאשר הוא חם בתור המנה העיקרית, אך גם לעיתים מוגש בפרוסות כאשר הוא קר.

כיכרות של בשר טחון נאפו באירופה כבר במאה ה-5 והופיעו בספר הבישול הרומי "אפיקוס". המנה היא מנה מסורתית במטבח הגרמני, הבלגי וההולנדי, והיא קרובת משפחה של כדורי הבשר האיטלקיים. מקורו של קציץ הבשר האמריקאי הוא במנה בשם Scrapple - תערובת של בשר חזיר טחון וקמח תירס שהייתה נפוצה בקרב האמיש בפנסילבניה מאז המאה ה-18. הגרסה האמריקאית מוגשת עם קטשופ.

המנה

מתכוני קציץ בשר דומים למתכוני כדורי בשר, וההבדל העיקרי היא בעיצוב הבשר לפני בישולו. כדי להכין קציץ בשר, יש לערבב את הבשר הטחון עם חומר מאחד כמו ביצה ופירורי לחם, פיסות לחם רטובות או כל חומר אחר אשר יקנה לתערובת מרקם של בצק. אז אפשר להוסיף מלח, תבלינים וירקות קצוצים (בצל, פלפל, סלרי ואחרים). אפשר למלא את כיכר הבשר בביצים קשות, גבינה, ירקות, פטריות או כל שילוב שלהם.

ברחבי העולם

ארצות הברית

קציץ בשר היא מנה פופולרית בארצות הברית. בזמן השפל הגדול בישלו קציץ בשר כדי לחסוך בהוצאות מזון והשתמשו בבשר זול ושאריות מזון כדי להכינו, ואף הוסיפו לו דגנים כדי להגדילו. את קציץ הבשר מגישים עם רוטב או ירקות מוחמצים. במתכונים רבים יש לשפוך רוטב פסטה או רוטב עגבניות על כיכר הבשר כדי שייווצר קרום במהלך האפייה. בגרסה אחרת מצפים את קציץ הבשר במחית תפוחי אדמה ומטפטפים מעט חמאה ואז אופים בתנור.

ישראל

מקור השם של מאכל הלוף הצה"לי הוא בשיבוש השם של מאכל זה.

במטבח היהודי

קציץ הבשר היהודי ידוע בכינוי "קְלוֹפְּס". הוא יכול להיאכל חם או קר, ולעיתים מבושלות בו ביצים שלמות, כך שניתן להבחין בהן בעת שהוא נחתך לפרוסות.[1]

במדינות אחרות

דנמרק
קציץ בשר דני מכונה forloren hare ("ארנב מזויף") או farsbrød ("לחם ממולא"). מכינים אותו מתערובת של בשר חזיר טחון ובשר בקר, עם רצועות בייקון מעל. מגישים אותו עם תפוחי אדמה שבושלו במים ורוטב חום ממותק עם מקפא דומדמניות.[2]
גרמניה
בגרמניה קוראים לקציץ בשר Hackbraten,‏ Faschierter Braten או Falscher Hase ("ארנב מזויף").
הונגריה
Stefánia szelet[3] - פרוסות סטפניה הן מתכון הונגרי של כיכר בשר שנאפית בתבנית לחם ובמרכזה שלוש ביצים קשות, מה שיוצר עיטור של טבעות בצבע לבן וצהוב באמצע הפרוסות.
מקדוניה
"רולאט" היא מנה הדומה לכופתה המוסלמית. מגלגלים בשר בקר טחון ומבשלים אותו עד שהוא משחים. אפשר לבשל אותו עם ירקות ורטבים שונים.
הפיליפינים
בפיליפינים ישנה מנה הנקראת "אמבוטידו", שאותה מכינים מבשר חזיר מתובל היטב, גזרים טחונים, נקניקיות וביצים קשות. מעצבים את הבשר לצורת גליל כשהנקניקיות והביצים במרכז, אז עוטפים את הכל בנייר אלומיניום (בעבר השתמשו לשם כך בעלי בננה) ומאדים אותו במשך שעה. מנה זו מוגשת דווקא כארוחת בוקר.
בולגריה
Руло Стефани (רולו סטפני).[4] זוהי מנה דומה למנה ההונגרית.
צ'כיה
בצ'כיה קוראים למנה sekaná ("קצוץ" - שם תואר). אפשר לכלול בה ביצים קשות, מלפפון חמוץ או נקניקיות.
המזרח התיכון
במדינות במזרח התיכון ומסביבו (מבולגריה ועד בנגלדש) מגישים וריאציות על המנה המכונה כופתה. זוהי מנה דומה שבה מעצבים את הבשר הטחון בצורת קציצה או קבב ומוסיפים לו פטרוזיליה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קציץ בשר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ שמואל כהן, "המטבח היהודי של שמוליק כהן", הוצאת מודן, 82.
  2. ^ Min far´s forloren Hare, FÅS IKKE BEDRE.
  3. ^ Stefánia meatloaf.
  4. ^ Рецепта за руло Стефани.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0