רבי דוסא בן הרכינס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:אישיות רבנית

פרמטרים [ שנות הפעילות ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

רבי דוסא בן הרכינס
בני דורו עקביא בן מהללאל
מקום לימודו וקברו של רבי דוסא בן הרכינס, בית המדרש הישן של הישן של שם ועבר

.

רבי דוסא בן הרכינס תנא, מהדור הראשון לתנאים, והיה בן דורו של רבן יוחנן בן זכאי, והאריך ימים עד שחי עד לדור הרביעי לתנאים[1]. הוא סתם רבי דוסא במשנה.

נודע בעשירותו הרבה והושיב את חכמי ישראל שבאו לבקרו, על מיטות זהב[2].

המימרא הידועה ביותר שלו היא המוזכרת במסכת אבות[3]: "שינה של שחרית ויין של צהרים, ושיחת הילדים, וישיבת בתי כנסיות של עמי הארץ מוציאין את האדם מן העולם".

כשהיה זקן מופלג נועצו בו חכמים לדעת הלכה, כך למשל מספר התלמוד במסכת יבמות[2]: פעם אחת שמעו עליו חכמים שהורה באחת מהלכות יבמות כבית שמאי, החליטו ללכת אליו ולברר האם כך הוא הדבר. רבי דוסא היה כבר זקן מופלג והחכמים שבאו לביתו - רבי אלעזר בן עזריה רבי עקיבא ורבי יהושע - נהגו בו כבוד מופלג ותחבלו תחבולה כיצד לקבל את דעתו של רבי דוסא מבלי לשאלו ישירות לדעתו. לבסוף כשהבין להיכן חותרים החכמים שאל בשם מי שמעו האימרה "דוסא שמעתם? או בן הרכינס שמעתם?, אמרו לו בן הרכינס שמענו. אמר להם: אח קטן יש לי, בכור שטן הוא ויונתן שמו, והוא מתלמידי בית שמאי, והוא הורה הלכה זו כבית שמאי, אבל מעיד אני עלי שמים וארץ שעל מדוכה זו ישב חגי הנביא ואמר שלשה דברים, וביניהם שהלכה זו כבית הלל".

בספר כפתור ופרח כותב שבנו היה רבי חנינא בן דוסא, אך רבים שוללים את דבריו[4] מפני שבמשנה מובאים דברי רבי חנינא קודם דברי רבי דוסא.

נקבר בצפת במערת שם ועבר. לפי מסורת אחרת נקבר ביישוב ערב, כיום בכפר עראבה.

לקריאה נוספת

  • בנימין לאו, "רבי דוסא בן הרכינס: ישב בדד וידום", בספרו: חכמים, כרך שני: ימי יבנה עד מרד בר כוכבא, ידיעות ספרים, 2007, עמ' 156-146.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הרמב"ם בהקדמתו למשנה כתב שחי כבר בדורו של שמעון הצדיק, וזאת על פי האמור משמו בתלמוד בבלי, מסכת יבמות, דף ט"ז עמוד א': "מעיד אני עלי שמים וארץ שעל מדוכה זו ישב חגי הנביא ואמר שלשה דברים", ומכאן הסיק שחי כבר בזמן חגי הנביא.
  2. ^ 2.0 2.1 תלמוד בבלי, מסכת יבמות, דף ט"ז עמוד א'
  3. ^ משנה, מסכת אבות, פרק ג', משנה י'
  4. ^ ראה למשל תולדות תנאים ואמוראים בערכו
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0