רבי משה הכהן אבן ג'יקטילה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:34, 1 בספטמבר 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "כוהנים" ב־"כהנים")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

משה בר שמואל הכהן אבן ג'יקָטילה (או הרמ"ך או משה הנקדן) (1020, קורדובה, ח'ליפות קורדובה1080, סרגוסה, טאיפת סרגוסה של שושלת בָּנוּ הוּד), זרע למשפחת כהנים מיוחסת, היה פרשן המקרא,[1] פייטן, ומדקדק.

חיבוריו

הספרים שכתב אבדו, ועצם קיומם, או הכתוב בהם, ידוע לנו מתוך ספריהם של פרשנים אחרים כגון רבי אברהם אבן עזרא (ראב"ע),[2] רבי דוד קמחי (רד"ק)[3] והמלבי"ם[4] שמציינים לפירושיו בשם רבי משה הכהן או הרמ"ך. ראב"ע גילה כלפיו כבוד והערכה גם כאשר חלק על פירושיו,[5] ואף כינה אותו "הגדול שבמדקדקים".[6] בעוד רבי משה אבן עזרא אמר עליו כי "הוא נמנה בין המעולים של המליצים הנשגבים"[6] ג'יקטילה היה אחד מהמשוררים הצעירים אשר נתמכו על ידי רבי שמואל הנגיד, ולאות תודה חיבר שירי תהילה לכבוד רבי שמואל ולכבוד בנו אִל-יוסףִ.

שמות ספריו:

  • זכרים ונקבות - חיבור על דקדוק

דרכו בפרשנות

הרב משה חיבר פירושים בערבית על רוב ספרי המקרא,[6] ואף הבהיר בהקדמתו לתרגום שחיבר לספריו של רבי יהודה חיוג' כי הצורך לכתוב חיבורים בתחומי הלשון והפרשנות בשפה הערבית דווקא, נובע מדלותה של השפה העברית לעומת הערבית.[7]

ג'יקטילה ייחס את הנבואות בפרקים מ' ואילך בספר ישעיהו לתקופת בית שני, ודבריו אלו אשר הובאו בפירושו של האבן עזרא לישעיהו פרק מ' פסוק א': ”ואלה הנחמות הראשונות, מחצי הספר על דעת רבי משה הכהן נוחו עדן, על בית שני”. בעוד הפרשנים המסורתיים אינם רואים כל בעיה בנבואות מתקופה אחת על תקופה שנייה, מוצאים חוקרי ביקורת המקרא בדברים אלו הוכחה לכך שספר ישעיהו נכתב על ידי שני נביאים בעלי שם זהה.

פירושיו של אבן ג'יקטילה קובצו על ידי שמואל אברהם פוזננסקי. שיריו, שמהם שרדו רק עשרה, כתובים במשקל ובהם, שירי קודש, שירי ידידות, ושירי יין.

שיר היין של משה אבן ג'יקטילה נקרא "מי זה בא בגיל ושמחה", והוא מתחיל בחרוז:

"בָּא יַיִן אֲשֶׁר מִנְיָנוֹ
שִׁשִּׁים וַעֲשָׂרָה,
יָצָא סוֹד וְהוּא עִנְיָנוֹ,
גַּם הוּא בַּסְּפִירָה".

הערות שוליים

  1. ^ לדעת אוריאל סימון ויוסף כהן, פרשנות המקרא הייתה מקצועו העיקרי.
  2. ^ זאב וייסמן, מבוא למקרא, יחידות 1–2, האוניברסיטה הפתוחה, עמ' 34.
  3. ^ ראו פירושו לספר בראשית, פרק ל', פסוק י"א; ספר תהלים, פרק ע"ז, פסוק ה' ועוד
  4. ^ השוו התורה והמצוה, ויקרא חובה פרק כ
  5. ^ באחרית דבר לספרו של רבי אברהם אבן עזרא, יסוד מורא וסוד תורה, בהוצאת אוניברסיטת בר-אילן ובעריכת יוסף כהן ואוריאל סימון.
  6. ^ 6.0 6.1 6.2 "ג'יקטילה, משה בר שמואל הכהן אבן-", האנציקלופדיה העברית, כרך י', עמ' 721.
  7. ^ הקדמת אבן ג'יקטילה לתרגום ספרי חיוג', מהדורת יוחנן ביליאם נוט, ברלין, ה'תר"ל.